Guvernul are in acest moment prea multe atributii, care trebuie delegate catre regiuni, a declarat premierul Victor Ponta, marti, aratand ca se confrunta zi de zi cu o "supercentralizare".

"Sunt unul dintre premierii care cred ca Guvernul central are prea multe atributii. Un guvern mai suplu, mai eficient, trebuie sa cedeze din aceste atributii catre regiuni, municipii, orase. O fac din convingere. (...) Ma confrunt zi de zi cu o supercentralizare. Ma confrunt cu aceasta zi de zi. O guvernare foarte centralizata nu este eficienta", a explicat premierul Ponta la o dezbatere vizand procesul de regionalizare, organizata la Academia Romana.

El a adaugat ca regionalizarea trebuie prevazuta in Constitutie, la revizuirea acesteia: "Sunt cateva argumente pe care incerc sa le transmit catre publicul larg. (...) Daca nu exista un suport al opiniei publice, nu vom putea face aceasta regionalizare (...). Tot efortul nostru de a gasi procedura depinde de primul pas - de a trece in Constitutie existenta regiunilor, competentele, dupa aceea sa convingem oamenii sa vina la referendum sa valideze."

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

Este necesar sa transmitem acest subiect catre publicul larg. daca nu exista o sustinere a opiniei publice nu putem face aceasta regionalizare.

Tot efortul nostru de a gasi formula cea mai corecta depinde de primul pas, acela de a trece revizuirea constitutiei, sa vina oamenii la referendum sa valideze prin votul lor o astfel de modificare.

Sunt unul dintre premierii care cred ca puterea centrala are prea multe atributii si ca un guvern mai suplu, mai flexibil, mai eficient trebuie sa cedeze o parte imp a acestor atributii catre regiuni, catre orase.

Eu ma confrunt zi de zi cu aceasta supercentralizare. O guvernare centrala supercentralizata nu este o guvernare suficient de eficienta si de responsabila.

Ce inseamna o administratie eficienta? In primul rand inseamna costuri mai mici, eficienta mai mare.

Nu ne este ceruta regionalizare de catre CE sau UE, dar este salutata aceasta idee. Motivul e foarte simplu: capacitatea noastra instutitionala de a aborbi fonduri europene.

Cele mai eficiente institutii in Romania in absorbtia de bani europeni au fost administratiile locale.

Organizarea in regiuni va asigura o mai mare putere financiara. In acest moment problema oraselor, comunelor este slabiciunea financiara. Mereu sa vina guvernul sa aloce, sa dea din rezerve, sa acopere costuri.

Regiunile trebuie sa fie cu cu structurile imbunatatite in jurul actualelor autoritati de management regional.

Eu cred ca sistemul administrativ supercentralizat se regaseste si in justitie. Aproape toate procesele se termina la ICCJ. Este absolut alarmant si ineficient, ele ar trebui sa se termine la Curtile de Apel, iar aceste Curti de Apel sa acoperie fiecare cate o regiune. Acolo, la Curtea de Apel, trebuie sa se finalizeze marea majoritate a proceselor.

La Curtea Suprema a unui stat lucreaza in America noua judecatori, iar in Romania - 120 sau 130 si probabil ca trebuie sa fie si mai multi din moment ce fiecare judecator are zeci de dosare la care trebuie sa lucreze

Cred ca organizarea justitiei trebuie sa mearga mana in mana cu regionalizarea. La nivel local Curtile de Apel trebuie sa finalizeze marea majoritate a procedurilor.

Spun lucrul acesta si in speranta ca mergand in aceasta directie vom avea un numar de procurori ai Curtilor de Apel si procurorul general al Romaniei va fi, ca in multe state europene, o functie intr-adevar onorata, dar care nu starneste atatea pasiuni si atatea discutii, cum se intampla in Romania.

In momentul in care procesele se termina la curtile de apel, in regiuni, poate ca pasiunea politica va fi mult redusa in acest domeniu

Dincolo de instrumentele fundamentale care apartin statului roman - politica interna, externa, justitie - toate celelalte pot fi realizate pentru cetateni mai bine de un consiliu regional, decat de unul central. In educatie, in sanatate - o guvernare mai apropiata de cetatean, mai eficienta.