Vicepremierul Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a declarat, sambata, la Iasi, ca regionalizarea Romaniei trebuie facuta pana la sfarsitul anului, el precizand, in prezenta celor aproximativ 700 de membri de partid veniti la Conferinta Judeteana a PSD, ca un judet in forma actuala este o structura administrativa foarte buna, dar mult prea mic pentru a genera proiecte de dezvoltare regionala, potrivit Agerpres.

Dragnea a explicat ca "guvernul central e sus, dar mult prea sus pentru ca sa mai poata vedea oricand nevoile comunitatii locale. Atunci este nevoie de acest nivel intermediar, suficient de mare sa genereze proiecte de dezvoltare regionala."

El a adaugat ca Romania trebuie dezvoltata pe baza unor "poli de crestere": "Nu trebui sa uitam niciodata ca oamenii traiesc in comunitati mai mici sau mai mari, nu numai in Guvern sau parlament. Trebuie sa luam o decizie istorica. Anume, anul asta sa facem o schimbare profunda. Romania trebuie dezvoltata pe baza de poli de crestere, orasele mici si mijlocii sa devina poli de regenerare urbana iar marile orase sa devina poli de crestere economica."

  • Dragnea: Vreau ca regiunile sa aiba nume proprii

Liviu Dragnea a mai spus ca isi doreste ca aceste regiuni trebuie sa fie denumite si nu numerotate. In acest sens el a spus Regiunea de Nord Est, de exemplu, ar trebui sa se numeasca Regiunea Moldova.

"Vreau ca regiunile sa aiba nume proprii. Conteaza foarte mult ca o regiune sa aiba nume propriu, asa cum are si un oras, asa cum are si un judet, pentru ca astfel se intareste foarte mult sentimentul de apartenenta la comunitate. In ceea ce priveste resedinta viitoarei regiuni, Iasiul nu poate fi exclus ca varianta pentru ca are argumente foarte, foarte serioase. In ceea ce priveste sustinerea pentru cel care trebuie sa conduca regiunea fiecare sustine pe cine doreste. O sa vedem la final care va fi procedura prin care vor fi desemnati cei care conduc regiunea, daca vor fi numiti presedinti regionali sau guvernatori, daca vor fi alesi in mod indirect eventual de catre consilierii locali sau daca se va face o conducere prin rotatie in cei 2-3 ani de tranzitie, pana cand tot cadrul institutional si toate institutiile regionale vor fi intarite si facute functionale si pana la alegerile la termen pentru alegerile locale din 2016. Ceea ce este bine, e ca cea mai mare parte a spectrului politic doreste sa se infiinteze regiuni", a spus vicepremierul.

El a subliniat ca in cazul in care nu se incepe regionalizarea pana la sfarsitul anului, Romania risca sa piarda una dintre cele mai mari sanse de dezvoltare serioasa.

Secretarul general al PSD a subliniat totodata ca este important ca in acest an sa fie infiintate structurile administrative, intreg procesul de regionalizare urmand a fi finalizat in anul 2015 sau 2016.

Liviu Dragnea a mai spus ca in ceea ce priveste configurarea viitoarelor regiuni, marti va fi organizata o dezbatere ampla la sediul Academiei Romane. In cadrul intalnirii va fi prezentat un pachet de criterii care sta la baza configuratiei viitoarelor regiuni administrative, urmand ca dupa aceea sa fie facute propuneri concrete de desemnare a structurilor administrative.