Prima mare importanta dezbatere privind proiectul regionalizarii va avea loc la Academia Romana pe data de 2 aprilie, a declarat, pentru Agerpres, vineri, la Bacau, Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Prima mare importanta dezbatere privind proiectul regionalizarii va avea loc la Academia Romana pe data de 2 aprilie, a declarat, pentru Agerpres, vineri, la Bacau, Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

''Vor fi invitati toti cei care au lucrat si lucreaza in diverse structuri, la proiectele de regionalizare si descentralizare, urmand a fi prezentat si dezbatut un prim Raport de progres, dar si criteriile care stau la baza regionalizarii, actiune ce va fi urmata, pe o perioada de cateva luni, de multiple dezbateri la nivel national', a precizat Liviu Dragnea.

El a spus ca ''este o datorie istorica si civica' pentru toti presedintii de Consilii Judetene, primarii localitatilor, dar si pentru toti liderii locali din PSD, ''sa sprijine proiectul regionalizarii, explicand cetatenilor necesitatea implementarii proiectelor in 2013', deoarece daca in acest an nu se demareaza procesul ''va fi foarte dificil ori aproape imposibil' sa mai fie realizat ,,in urmatorii sapte ani'.

''In 2013 fiecare stat membru al UE negociaza cu CE acordul de parteneriat, adica programele operationale, modul cum vor fi cheltuiti banii alocati. Pe o structura administrativa am fost la Bruxelles, am vorbit cu reprezentanti ai Comisiei Europene, inclusiv cu comisarul european pe domeniu, si am obtinut angajamentul lor de a negocia cu Romania plecand de la ideea ca vom infiinta regiunile pana la finele anului. Daca nu le infiintam si intram in 2014 tot cu actuala structura teritorial-administrativa, in urmatorii sapte ani nu o mai putem face pentru ca va fi foarte greu, aproape imposibil sa mai schimbam aceasta structura pe parcursul unui exercitiu financiar care a fost negociat', a explicat Liviu Dragnea in cadrul Conferintei Judetene de alegeri din PSD Bacau.

In context, referindu-se la stadiul in care se afla proiectul regionalizarii fata de termenele angajate cu Bruxelles, ministrul Dragnea a precizat, in declaratia pentru Agerpres, ca ''in acest moment Romania este in situatia in care poate sa duca la capat regionalizarea', existand ''un calendar de actiune'.

''In final de septembrie, inceput de octombrie, in proiectul de Constitutie ar urma sa apara notiunea de regiune, iar imediat dupa aprobarea prin referendum a Constitutiei va fi prezentat, in proiect, pachetul legislativ aflat, in prezent, in lucru, cuprinzand 'desenul' regiunilor, resedintele acestora', a spus Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, legislatia privind regionalizarea ar putea fi prezentata Parlamentului, ''eventual prin angajarea raspunderii guvernamentale', astfel ca ''pana la finele lunii decembrie sa fie stabilite structurile de conducere si modalitatile de alegere a acestora, in mod indirect ori prin rotatie'.

Ministrul a precizat ca procesul regionalizarii ar urma sa fie incheiat deplin in 2016.

''In anii 2014, 2015 se vor constitui cu migala institutiile regionale, structura regionala, iar toate competentele de absorbtie de fonduri europene in acesti ani de tranzitie vor trece de la nivel central la nivel regional in asa fel incat 2016 sa fie anul in care o regiune din Romania sa devina partener direct cu Bruxelles. Atunci se vor constata direct, nemijlocit, beneficiile felului in care judetele, de exemplu din Moldova, vor lucra impreuna, ce inseamna, si cum sa se bata impreuna pentru viitorul zonei, iar Regiunea de Nord-Est nu o sa mai fie una dintre cele mai sarace din Europa, ci una care, dezvoltandu-se pe proiecte mari, sa permita oamenilor sa isi gasesca de lucru in zona', a spus Liviu Dragnea.

Ministrul dezvoltarii si administratiei publice a adaugat ca, in prezent, ''exista trei categorii de perceptii despre regionalizare in Romania'.

''Sunt unii care inteleg ce inseamna acest proces complicat si delicat dar benefic, cat de important este, si il sprijina, altii care inteleg ce aduce regionalizarea, dar incearca sa blocheze acest proces temandu-se ca vor fi lipsiti de ghemul ala de putere de la Bucuresti si nu vor din acest motiv ca resursele sa vina direct catre regiuni. Si mai este o a treia categorie care habar nu au, dar isi dau cu parerea. Este de bine ori de rau, nu conteaza. Se baga singuri in seama', a explicat Liviu Dragnea. El a precizat, apoi ca ''este rolul Guvernului Ponta sa actioneze, sa explice, sa duca acest proiect pana la capat'.

,,Eu mi-am asumat, in calitate de conducator al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, proiectul regionalizarii, dar si pe cel al descentralizarii, sa le realizez in termenul discutat cu reprezentantii Comisiei Europene', a concluzionat Liviu Dragnea.