"Si nu vrea sa ii spuna? Sa ii dea la dumneavoastra la presa. Eu sunt fost magistrat, nu dau si nu primesc telefoane. De-aia au sunat la domnul Basescu, ca putea sa intervina pe acolo. Poate mai tace din gura domnul presedinte ca spune numai trasnai", a declarat vineri, la plecarea de la Congresul avocatilor 2013, premierul Victor Ponta, la intrebarile jurnalistilor privind afirmatiile facute anterior, de catre presedintele Traian Basescu, la acelasi eveniment. Seful statului a sustinut, vineri dimineata, ca "Politicienii inca mai cred ca justitia se face cu influenta, ca se aranjeaza decizii ale judecatorilor cu influenta. V-o spune un om care traieste pe pielea lui aceste intentii de trafic de influenta, chiar in discutii cu presedintele din partea unor politicieni."

"Sunt politicieni care n-au inteles nimic din ultimii 10-15 ani de cand incercam reformarea justitiei. Primul lucru este schimbarea mentalitatii politicului. Aceasta mentalitate se transmite si omului de rand, care ajunge sa creada ca poate obtine decizii favorabile in justitie chiar si atunci cand nu are dreptate", a adaugat seful statului.

Victor Ponta a mai spus, cu referire la numirea procurorilor sefi, ca "Judecatorii si procurorii nu sunt numiti pe consultari politice. Eu discut absolut tot ce fac in functia guvernamentala cu domnul Antonescu, dar nu sunt dezbateri si consultari politice", dupa ce seful statului declarase, vineri, ca ""Desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare, iar eu am sustinut acest lucru tot timpul. Avem legea, asa cum o avem, care spune clar: propune ministrul Justitiei, avizeaza CSM, decide presedintele. Vreau sa stiti ca sunt cel care a fost impotriva organizarii acelei selectii la Ministerul de Justitie pentru ca o selectie nu inseamna asumarea. Ca presedinte, ca ministru al Justitiei, maine spui: ᅡimi pare rau, el a iesit din concursᅡ. Cand discutam de Parchetul general, de DNA, de DIICOT cei care fac desemnarea trebuie sa-si asume responsabilitatea ca au desemnat niste oameni extrem de valorosi din punct de vedere profesional, niste oameni capabili sa duca misiunea Parchetului inainte", a afirmat presedintele. El a subliniat ca desemnarea procurorilor nu este o chestiune de negociere politica: "Ma uitam chiar ieri, era un politician cu inalta functie intr-un partid care spunea: ᅡsa se vina sa negociem procurorii, desemnarea de procuroriᅡ. Asta arata cat de in urma poate ramane un politican sau chiar clasa politica, daca el exprima dorinta clasei politice", a mai afirmat seful statului.