Medicul Irinel Popescu, vicepresedinte la Partidul Conservator, va candida la un post de senator in sectorul 4 pe locul ramas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu, insa numai dupa ce va fi ales membru corespondent al Academiei Romane, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Popescu se afla pe lista propunerilor pentru a deveni membru corespondent al Academiei iar o decizie va fi luata joi, 28 martie, au confirmat surse din Academie. Potrivit statutului Academiei, un aspirant la calitatea de membru nu poate ocupa o functie de demnitate publica, dar nimic nu-l mai impiedica sa candideze odata ajuns academician.

Irinel PopescuFoto: HotNews.ro

Acesta este si motivul pentru care in sectorul 4 nu au fost organizate alegeri pana astazi, desi Voiculescu a demisionat din functie pe data de 28 ianuarie. Odata ajuns academician, statutul nu-i mai interzice sa candideze. Drept dovada, academicianul Constantin Giurascu a candidat in decembrie 2012, fiind ales senator PC.

Potrivit Statutului Academiei, "persoanele care ocupa functii de demnitate publica in stat sau care sunt conducatori de partid nu pot candida pentru alegerea ca membri ai Academiei Romane in perioada exercitarii mandatului."

Prezidiul Academiei a respins de doua ori ropunerea ca Popescu sa devina membru corespondent.

Contactat de HotNews.ro si intrebat daca intentioneaza sa devina membru al Academiei Romane, Irinel Popescu a raspuns: "Sunt zvonuri, nu comentez", apoi a inchis telefonul. Surse parlamentare au confirmat pentru HotNews.ro ca PC intentioneaza sa-l propuna pe Irinel Popescu candidat al USL in sectorul 4, pe locul vacantat de Dan Voiculescu. Popescu s-ar bucura si de sustinerea PNL.

Voiculescu a demisionat din Senat in ianuarie 2008, pe motiv ca doreste sa renunte la imunitatea parlamentara, insa presa a scris ca adevaratul motiv al demisiei a fost, la fel ca in iunie 2012, mutarea dosarului ICA de la Inalta Curte la Tribunalul Bucuresti pentru a castiga timp.

Antena 3 a inceput deja sa promoveze puternic imaginea chirurgului Irinel Popescu. Acesta a fost invitat in emisiunea Sinteza Zilei de luni 25 martie, impreuna cu patru pacienti pe care i-a tratat.

Realizatorul Mihai Gadea a facut risipa de superlative la adresa medicului: "In a doua parte a emisiunii veti vedea miracole medicale. E voba despre chirurgi, profesori care pot face lucruri de neimaginat in urma cu ani de zile (...) In studioul nostru va fi Irinel Popescu, singurul chirurg care face astfel de operatii in tara noastra.(...) De ce nu i-am respecta, de ce nu i-am iubi, de ce nu i-am trata cu tot ce au nevoie in tara asta pentru a-si face meseria."

Irinel Popescu este seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni. A mai fost senator PC in legislatura 2004-2008, ca a ocupat si pozitia de presedinte al Comisiei de Invatamant.

Popescu ocupa in prezent un numar impresionant de functii de conducere: Director al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, profesor de chirurgie UMF Carol Davila Bucuresti, prorector al Universitatii Dimitrie Cantemir Bucuresti, presedinte al Academiei de Stiinte Medicale (functie despre care presa a scris ca a ocupat-o prin fraudarea alegerilor) sau redactor sef al revistei Chirurgia.

In noiembrie 2012, EVZ a scris ca Irinel Popescu a ajuns sub lupa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce raportul Curtii de Conturi arata ca a prejudiciat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu nu mai putin de 3,5 milioane de euro. In replica, Popescu a anuntat ca va actiona in judecata ziarul Evenimentul zilei si va cere daune morale de 1.000.000 de lei. El a sustinut ca exista un raport al Curtii de Conturi pentru perioada el cat a condus CNAS, din care reisese clar ca nu au existat ilegalitati.