Deputatii au reexaminat, marti, la cererea presedintelui Traian Basescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptand, cu 302 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 13 abtineri, raportul Comisiei de aparare care stabileste ca generalii pot ramane in sistem pana la 60 de ani, cu aprobarea sefului unitatii, informeaza Mediafax.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Camera decizionala fiind Senatul.

Deputatii au mentinut prevederea criticata de presedintele Traian Basescu potrivit careia un general care poate sa iasa la 56 de ani la pensie poate fi mentinut de catre conducatorul institutiei pana la 60 de ani, completand proiectul de lege, insa, prin adaugarea unor prevederi clare prin care se stabileste momentul in care generalii ies la pensie.

Astfel, in urma reexaminarii proiectului de lege, Camera a stabilit, in urma adoptarii raportului Comisiei de aparare, ca un general cu o stea sa iasa la pensie la 56 de ani, un general cu doua stele - la 57, un general cu trei stele - la 58 de ani si un general cu patru stele - la 59 de ani.

Vicepresedintele Comisiei de aparare, deputatul liberal George Scutaru, a precizat ca stabilirea clara a varstei de pensionare s-a facut in baza unei propuneri gandite de specialisti MApN, insusita de celelalte institutii din domeniul Sigurantei Nationale si Ordinii Publice.

"In fiecare an au iesit la pensie circa 25 de generali MApN. In 2011 au fost 9 generali pensionati, in 2012 niciun general nu a iesit din sistem. In ciuda celor declarate de Traian Basescu, acest fapt nu are niciun substrat politic, ci unul prozaic. Multi generali raman in sistem cat pot de mult in speranta ca Guvernul actual va elimina interdictia impusa de Guvernul Boc conform careia iesirea la pensie inainte de termen nu se mai face prin acordarea unor compensatii financiare. Sunt multi care asteapta cat pot de mult pe functie sa vada daca mai pot beneficia de vechile avantaje financiare pe care le-au avut alti colegi mai in varsta care au iesit la pensie", a sustinut Scutaru.

El a aratat ca varianta adoptata de Comisia de aparare care prevede pentru generali in functie de grad o varsta clara de pensionare, intre 55 si 59 de ani, da predictibilitate suplimentara carierei militare.

"E importanta prevederea conform careia pentru toate cadrele militare - aici intra si maiorul si generalul - mentinerea in activitate pana la 60 de ani dupa implinirea varstei standard de pensionare se va face cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei. Intr-o asemenea situatie vorbim nu doar de ministrul Apararii sau cel de Interne, ci si despre sefii SRI, SIE, SPP, STS, unii civili, altii militari", a mentionat Scutaru.

El a spus ca Traian Basescu a incercat sa induca o stare de tensiune absolut nejustificata in sistem si a aratat ca prevederea care a "starnit mania" sefului statului a fost mentinuta.

"Pe actuala lege, in formula in care noi o vedem in Comisia de aparare, un general care poate sa iasa la 56 de ani la pensie poate fi mentinut de catre conducatorul institutiei pana la 60 de ani daca intr-adevar este un bun profesionist. O asemenea prevedere, care intr-adevar a starnit mania presedintelui, ramane in vigoare. Ce este nou este ca se stabileste foarte clar momentul in care un general cu o stea, cu doua, cu trei sau cu patru iese la pensie, intr-un palier de varsta intre 56 si 59 de ani", a mai spus Scutaru.

Seful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificarilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede ca generalii si amiralii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei.

El a prezentat, joi seara, motivele pentru care a trimis legea inapoi spre reexaminare, dupa care a precizat: "Eu sper ca aceasta lege sa nu mai plece din Parlament niciodata".

"Pot sa o interpretez ca fiind o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, si sunt profund responsabil in ceea ce spun, ori un act care vadeste o evidenta prostie", a spus Basescu.