Presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, imputa dascalilor de la Liceul ''Korosi Csoma Sandor'' din Covasna faptul ca nu au gestionat corespunzator situatia creata de elevii romani care au venit la scoala cu banderole tricolore pe data de 15 martie, cand s-a serbat Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, precum si in urmatoarele zile.

Intr-un comunicat de presa remis, miercuri, Agerpres, si intitulat ''Intre virus si vaccin sau despre relatiile romano-maghiare'', Madalin Guruianu sustine ca lucrurile ''au fost lasate sa scape de sub control'' fie din cauza ''incompetentei crase'' a profesorilor, directorului si organelor statului care puteau interveni, fie ''din rea intentie, pentru a se arata din nou ce zona cu probleme e in Covasna si Harghita''.

''Sincer, parerea mea este ca e o combinatie intre cele doua si cred ca vinovatii ar trebui sa plateasca. Imi pare inadmisibil sa nu realizezi tu, ca parinte, ca profesor, ca si coleg, faptul ca de sarbatoarea celuilalt, in loc sa incerci sa arati empatie, buna crestere si bun simt si sa-i urezi 'la multi ani, prietene', tu sa faci lucruri necuvenite. Si numesc lucruri necuvenite atat purtarea banderolei negre de catre unii maghiari de 1 decembrie, dar si purtarea fix a tricolorului romanesc de 15 martie. Cum sa nu intelegi ca nu aceasta este atitudine potrivita?'', spune Madalin Guruianu.

Acesta e de parere ca toti cei care se fac ''vinovati'' de incitare la ura interetnica trebuie ''pedepsiti exemplar'', mentionand ca a avut aceeasi pozitie si in alte cazuri anterioare, cum ar fi cel al ''spanzurarii'' unei papusi cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, in cazul distrugerii tricolorului romanesc din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, al marsului Noii Drepte la Sfantu Gheorghe sau al profanarii unui monument maghiar de catre doi tineri romani teribilisti.

Acesta a reprosat ziaristilor si politicienilor ca transforma in senzational si trateaza pripit incidente izolate, cum a fost cel de la liceul din Covasna, ca aleg sa fie ''virusi'' in loc de ''vaccin'' in astfel de situatii.

''Purtatorii de mesaje ar trebui sa stie ca nu au de ales, sunt fie virusi, fie vaccinuri in astfel de situatii. Pot amplifica 'rana', in asa fel incat aceasta sa invadeze cat mai mult din corpul comunitatii sau pot fi balsam, alinare, vaccin, izoland problema existenta si tratand eficient 'boala'(...) Impreuna cu multi oameni din jur, romani si maghiari deopotriva, voi continua sa imi doresc sa actionez ca si vaccin'', mentioneaza Madalin Guruianu.

Liderul PNL Sfantu Gheorghe mentioneaza ca locuieste de 13 ani in oras, nu vorbeste, dar intelege limba maghiara si nu a avut nicio problema in a se adapta si a se descurca in acest oras. Guruianu mai spune ca anul trecut a fost ales consilier local la Sfantu Gheorghe cu 2.500 de voturi in urma unei campanii in care a lansat mesaje de normalitate, obtinand astfel un scor incomparabil mai bun decat contracandidatii sai cu mesaje nationaliste de la PRM, PC sau UNPR.

Guruianu dezaproba, totodata, faptul ca anumiti oameni ''complet nereprezentativi'' din Sfantu Gheorghe sau de prin alte parti ale tarii sau ale lumii se erijeaza in ''aparatori ai cauzei romanilor din Covasna si Harghita''.

Reactia liderului PNL a venit dupa ce miercuri, in Consiliul profesoral al Liceului ''Korosi Csoma Sandor'' din Covasna, un liceu mixt cu predare in limbile romana si maghiara, s-a pus in discutie sanctionarea elevilor din clasa a IX-a care au purtat la scoala bentite in culorile drapelului national, gest perceput drept provocator de catre unii dintre colegii maghiari. Una dintre eleve a carei poza a fost postata pe Facebook afirma ca a primit amenintari cu moartea, iar Politia a demarat cercetarile pentru identificarea persoanei in cauza.