VIDEO Traian Basescu ii scrie lui Valeriu Zgonea cerand reluarea dezbaterilor la Proiectul de revizuire a Constitutiei din 2011, ce prevede Parlament unicameral cu 300 de membri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 21 martie 2013, 15:55 Actualitate | Politic


Traian Basescu i-a trimis, joi, o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care solicita introducerea pe ordinea de zi si reluarea dezbaterilor parlamentare asupra Proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei transmis Parlamentului in anul 2011.Traian Basescu arata, in scrisoarea trimisa astazi, ca "Dezbaterea asupra unui proiect de lege este independenta de mandatul Parlamentului in care a fost depus", dar si ca "Este de datoria Parlamentului sa continue dezbaterile asupra Proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei, avand in vedere ca acesta transpune vointa suverana a poporului roman, exprimata la referendumul organizat la data de 22 noiembrie 2009."

Proiectul de revizuire a Constitutiei la care face referire seful statului prevede, printre altele, trecerea la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.

 • Redam integral scrisoarea trimisa de seful statului presedintelui Camerei Deputatilor:

"Stimate Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Cu adresa nr. 1271 din 22 iunie 2011, am transmis Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei, spre dezbatere si adoptare, Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, impreuna cu Avizul Consiliului Legislativ si cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 799 din 17 iunie 2011 asupra proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei.

La data de 26 iunie 2011 proiectul de lege a fost inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere, iar, la data de 8 mai 2012, a fost inregistrat raportul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati.

Ulterior, la data de 22 mai 2012 , Plenul Camerei Deputatilor a decis retrimiterea la Comisia permanenta pentru intocmirea unui raport suplimentar, raport ce urma sa fie elaborat pana la data de 12 iunie 2012.

Avand in vedere ca pana in prezent acest raport nu a fost intocmit, apreciez ca pasivitatea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati nu poate conduce la blocarea procedurii de revizuire a Constitutiei, procedura reglementata de Art. 150 - 151 din Constitutie.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor Art. 86 din Regulamentul Camerei Deputatilor, va solicit sa luati masurile necesare pentru ca Biroul Permanent sa includa in proiectul ordinii de zi dezbaterea Proiectului de lege nr. Pl-x/492/27.06.2011, pentru care termenul de depunere a raportului suplimentar a fost depasit.

Dezbaterea asupra unui proiect de lege este independenta de mandatul Parlamentului in care a fost depus. Astfel, Art. 63 alin. (5) din Constitutie prevede ca: ᅡProiectele de legi sau propunerile legislative inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent isi continua procedura in noul Parlamentᅡ. Aceste dispozitii constitutionale sunt transpuse in Art. 227 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Este de datoria Parlamentului sa continue dezbaterile asupra Proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei, avand in vedere ca acesta transpune vointa suverana a poporului roman, exprimata la referendumul organizat la data de 22 noiembrie 2009, ale carui rezultate au fost confirmate prin Hotararea Curtii Constitutionale nr. 37/26.11.2009.

Reprezentantii alesi ai poporului trebuie sa tina cont de vointa populara exprimata in mod direct prin referendum, cand cu o majoritate covarsitoare, cetatenii au optat in proportie de 72,31% pentru trecerea la un Parlament unicameral si de 83,31% pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane. De asemenea, prin proiectul de revizuire transmis legislativului, a fost conturata o noua arhitectura institutionala, prin delimitarea mai clara a atributiilor si raporturilor constitutionale, in acord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale si au fost clarificate unele reguli constitutionale referitoare la calitatea Romaniei de stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

Fata de cele de mai sus va solicit continuarea procedurii legislative de adoptare a Proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei, ce are ca principal obiectiv infaptuirea actului de suveranitate exercitat in mod direct de poporul roman in noiembrie 2009, in sensul reducerii numarului de parlamentari si al modificarii structurii Parlamentului."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1895 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  Halo (Joi, 21 martie 2013, 16:00)

  cmg_george [utilizator]

  Domnu presidentide da tu n-ai inteles ca prostimea de a votat nu conteaza? La ce sa se mai ia USL-ul dupa ei?

  PS.: Multumim pentru incercarile presedintelui de a cere parlamentului sa tina cont de ce am votat dar tare imi este frica ca pana nu iesim in strada nu rezolvam nimic.
  • -6 (12 voturi)    
   a inteles ... (Joi, 21 martie 2013, 16:18)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   deaia a prefereat pe "sub prag" , sau la "masa verde" .

   cat de ipocrit sa fi sa vorbesti despre ' vointa suverana a poporului roman' cand tu te-ai **** pe ea cand ai avut ocazia ?

   tupeul si ipocrizia nu au limite la acest specimen rusinos de presedinte ....
   • +3 (3 voturi)    
    greu cu calculele (Joi, 21 martie 2013, 17:22)

    codo [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

    Domnule, aceeasi vointa suverana a poporului a facut ca Basescu sa mai fie azi in functie, cand linia trasa dupa referendum a facut sa nu fie destul "vointa suverana" pentru ejectarea lui ("ejacularea" pe limba alor tai). Ca te afli in barca celor care au votat invers, e treaba dumitale, dar frustrarea nu iti da dreptul sa masluiesti scorul.
  • +4 (8 voturi)    
   Este OK (Joi, 21 martie 2013, 16:32)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   USL-amul este in defensiva.

   Deci, pe ei si pe mama lor.
   Trebuie sa credem ca putem scapa de idioti nu-i asa?
  • +3 (7 voturi)    
   si dupa ce iesim in strada..... (Joi, 21 martie 2013, 16:37)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   ....ce rezolvam ?
   Politicienii, probabil pe moment vor da inapoi dar din istoria noastra recenta am vazut ca mai degraba ne vor face sa ne omoram intre noi decat sa cedeze ei.

   Cea mai buna solutie este sa gandim un nou sistem politic in folosul cetateanului si nu impotriva lui, ca acesta si pana la viitoarele alegeri sa aratam dezamagitilor care au renuntat sa mai lupte prin vot pentru drepturile lor, ca exista o alternativa la acest sistem politic pervers si ca putem asana baltoaca in care supravietuim astazi.

   Obraznicia cu care unii dintre "alesi" refuza sa dea curs rezultatului unui referendum valid, demonstreaza inca odata ca pentru ei, cetatenii nu sunt decat niste biete furnici lucratoare, numai bune de sclavizat.
   Ce patesc acestia ? NIMIC si de aceea vor fi din ce in ce mai obraznici.
   Incep sa cred ca Basescu este marele nostru noroc. Ce s-ar fi intamplat cu noi daca la alegerile prezidentiale ar fi fost ales bomo cel zgariat pe la spate, fost chirias la calabus ?
   • 0 (0 voturi)    
    pentru translativus (Joi, 21 martie 2013, 21:26)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    "Cea mai buna solutie este sa gandim un nou sistem politic in folosul cetateanului....."
    O.K., gandim acest sistem . Si mai departe ? Dupa ce gandim , ce facem ?
  • -4 (8 voturi)    
   ups! (Joi, 21 martie 2013, 16:45)

   laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   i-a trimis lu zgonea ca asta e mai fraier si pune botu .
   lu antonescu de ce nu i-o fi trimis?
 • +2 (4 voturi)    
  :) (Joi, 21 martie 2013, 16:18)

  Analfabet [utilizator]

  Parlamentul actual e in ilegalitate.
 • -8 (12 voturi)    
  Hallo tov presedinte (Joi, 21 martie 2013, 16:19)

  xrogo [utilizator]

  atunci cand matale ai trimis proiectul in Parlament,cine era la conducerea tarii,cine avea majoritate si cine era Zeus,cel mai tare din parcare,si sef de stst si primministru si sef la partidul majoritar in Parlament?
  Va rog tov presedinte sa-i luati la rost pe cei amintiti mai sus,ce-au facut cu proiectul,unde l-au dosit si de ce nu l-au sustinut.
  Dupa ce o sa dezlegam aceste dileme apoi putem discuta pe proiect,cam cu ce si cum se mananca,cum s-a facut referendumul,si alte multe cele.
  • +2 (2 voturi)    
   nu se putea (Joi, 21 martie 2013, 17:27)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   pdl plus restu nu aveau 66% pt a valida un nou proiect de constitutie. daca cauti bine ai sa vezi incercarile pdl-ului de a capta psd-ul pt o noua constitutie iar acestia nici n-au vrut sa auda.
   una este sa ai majoritate simpla, adica 50%+1, alta este sa ai majoritate constitutionala adica 66,(6)% :). usl-ul are acum
 • -3 (9 voturi)    
  de ce nu s-a redus pe guvernarea boc? (Joi, 21 martie 2013, 16:26)

  jackalphonse [utilizator]

  nu am inteles de ce nu s-a aplicat referendumul cat era guvernara pdl? s-a opus usl-ul?
  desteptii de la usl ar trebui sa accepte, ca in mod sigur nici pdl-lui nu-i convine. sa vezi atunci maini frecate de frunte. dar n-ai ce face, am fost, suntem si vom fi guvernati de calici
  • +2 (4 voturi)    
   Pentru ca o noua Constitutie se aproba cu 2/3 (Joi, 21 martie 2013, 17:39)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Parlamentul trebuie s-o aprobe cu 2/3 din voturi, nu cu majoritate simpla. D-aia nu s-a aplicat referendumul atunci cand PDL era la putere...
   • +1 (1 vot)    
    nu a fost interesat ritzi (Vineri, 22 martie 2013, 10:13)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    ca nu am vazut niciun tamtam pe tema asta. i-a convenit asa. referendumul ala a fost ca sa-i aduca voturi. a dat rezultatele scontate atuinci si acum se foloseste din nou de el
 • +5 (9 voturi)    
  Foarte bine face! (Joi, 21 martie 2013, 16:27)

  Cataleya [utilizator]

  De data asta, nici macar nu este relevant daca Basescu are sau nu dreptate.
  Basescu e presedintele ales de romani.
  Basescu a initiat un referendum in care 80% din romani au dorit reducerea numarului de parlamentari.
  Basescu pune pe masa rezultatele referendumului.
  ..........................
  Ca USL va tine sau nu cont de dorinta poporului, e treaba lor.
  Marinarul si-a facut datoria.
  Mai departe e treaba lui Ponta si Antonescu (adica a lui Iliescu si Voiculescu) daca vor tine sau nu, cont de votul romanilor, adica al "poporului suveran" asa cum scrie in Constitutia Romaniei!
 • -5 (11 voturi)    
  Idei putine, da' fixe ! (Joi, 21 martie 2013, 16:33)

  Brownie [utilizator]

  In conditiile in care 89% din populatie iti zice sa mergi putin acasa, guvernatorul numit o tine langa ...
  • +2 (2 voturi)    
   Sigur au fost 89 (Joi, 21 martie 2013, 20:35)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Brownie

   si nu 98%? Poate a foat unanimitate?
   Congresul Extraordinar ... de previzibil al PNL - Antonescu, reales cu 103% din voturi. Sublim.
 • +9 (13 voturi)    
  Constitutie dupa "modelul" USL (Joi, 21 martie 2013, 16:35)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  "Constitutia va fi cum vrem noi, nu cum vor fraierii aia care pun din cand in cand stampile pe niste buletine de vot..."
  • +5 (9 voturi)    
   "Toata lumea shtie (Joi, 21 martie 2013, 16:58)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   ca anumite lucruri sint imposibile numai ca se gaseshte cite unul care n-a auzit de asta" (A.Einstein)
   Respect Marinarului.
   • +1 (1 vot)    
    ********* (Joi, 21 martie 2013, 21:12)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

    ...si face imposibilul...posibil!
 • +6 (10 voturi)    
  tragicomic (Joi, 21 martie 2013, 16:46)

  Parzivall [utilizator]

  Basescu le cere la cei 600 (de incompetenti, multi penali) sa-si injumatateasca efectivele. Sanse de reusita....nu mai mult de 1%.
 • +6 (10 voturi)    
  Bravo Basescu ! (Joi, 21 martie 2013, 16:57)

  adrian88000 [utilizator]

  Da-le cu Legea in cap ! Nu-i slabi , fugareste-i sa stie ca nu pot face chiar ce vor in tara asta.
  Esti cel mai important , puternic si tenace aparataor al poporului.
  Multumesc ! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si rezistenta la atacurile baloase ala Varanului si ale acolitilor sai.
 • +6 (10 voturi)    
  Chiar sunteţi de admirat domnule PREŞEDINTE! (Joi, 21 martie 2013, 17:04)

  gabbi [utilizator]

  Cum de reuşiţi să nu dezarmaţi? Să nu vă treziţi dimineaţa şi să vă spuneţi că chiar nu vă merităm.
  asta e realitatea ...
  NU VĂ MERITĂM! V-am lăsat singur, să vă luptaţi singur pentru noi... şi noi nu vă putem ajuta cu nimic...
  Pentru că suntem prea puţini se pare... care nu ne-am pierdut demnitatea, care nu ne-am umplut de lehamite.
  Vă mulţumim!
 • +3 (3 voturi)    
  Antonescu cel care "vegheaza" la revizuirea... (Joi, 21 martie 2013, 17:40)

  uluit [utilizator]

  Sa ne aducem aminte ce a declarat de curand Crin Antonescu cel care "vegheaza" la revizuirea Constitutiei.

  „...nu acceptăm... Parlament unicameral pentru că aşa s-a pronunţat poporul la un moment dat şi nici proiectul pe care instituţia prezidenţială încearcă să-l impună”, a afirmat Antonescu, cel care NU tine cont de vointa poporului "la un moment dat".

  Sa fie Democratie, dar sa fie asa cum vor EI... a tot "cuprinzatoare".

  Urat cosmar mai traim, cu asemenea cozi de topor cu spinarea inclinata spre Est si limba scoasa pana la genunchi dupa betia puterii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by