Grupul parlamentar al PDL a depus joi o contestatie la Curtea Constitutionala privind Statutul deputatului si senatorului, a declarat pentru Agerpres liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu. "Sesizarea noastra cuprinde doua capete de acuzare, unul se refera la articolul privind sanctionarea parlamentarilor care se afla in stare de incompatibilitate, iar celalalt la introducerea unui text care spune ca orice alta dispozitie contrara actului normativ se abroga", a precizat Cristian Radulescu.

Potrivit documentului depus de PDL la Curtea Constitutionala, textele din Statut "sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilitatilor stabilite prin alte acte normative": "Printre clauzele de incetare a mandatului de deputat sau senator datorita incompatibilitatilor nu este reglementata situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate necontestat la instantele judecatoresti. Un asemenea text lipseste de continut activitatea ANI. Potrivit prevederilor din Statut, deputatul si senatorul aflat in conflict de interese constatat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ar putea fi sanctionat disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte pe o perioada de cel mult 6 luni. O asemenea dispozitie lasa fara efecte juridice raportul ANI care nu este confirmat de o hotarare judecatoreasca, intrucat nu a fost contestat. Se considera ca este necesara clarificarea acestei situatii, sa fie eliminate articolele echivoce si sa creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative", se arata in sesizare.

Potrivit sursei citate, participarea la sedinta a parlamentarului constituie 'o indatorire de esenta a mandatului parlamentar', iar interzicerea participarii la sedinta "constituie o masura de natura sa-l impiedice pe parlamentar sa isi realizeze mandatul dat de alegatori".

Democrat-liberalii mai spun in text ca prevederea din Statut potrivit careia orice alta dispozitie contrara actului normativ se abroga este neconstitutionala si depaseste cererea de reexaminare anterioara a Curtii Constitutionala care nu a cerut introducerea unui asemenea articol.