Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a indicat in mod eronat la votul parlamentarilor social-democrati in cazul Statutului parlamentarilor, fiind adoptat astfel amendamentul propus de UDMR, contrar solicitarii lui Valeriu Zgonea, au declarat, pentru Mediafax, surse parlamentare. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca regreta modul in care a fost modificat Statutul parlamentarilor, prin amendamentul UDMR, si ca spera sa gaseasca solutii pentru remedierea situatiei, pozitia PSD fiind alta la nivelul Comisiei de fond. Amendamentul UDMR prevede ca, la data intrarii in vigoare a actului normativ, orice dispozitii contrare statutului se abroga.

Zgonea a fost intrebat cum vede situatia in care social-democratii au votat in mod eronat, la indicatia liderului deputatilor PSD, Marian Neacsu, modificarea Statutului parlamentarilor.

"Vreau sa-mi exprim regretul ca statutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat in aceasta forma de catre plenul reunit al Parlamentului. Nu sunt de acord si vreau sa ma delimitez foarte clar de modificarile aduse in plus, fata de ceea ce trebuia sa facem in urma motivarii deciziei Curtii Constitutionale. Eu am sustinut fara echivoc pozitia PSD-PC, care a votat in Comisia de statut impotriva amendamentului introdus de colegii de la UDMR. Sper ca in cel mai scurt timp sa gasesc solutiile necesare pentru remedierea acestei probleme, pentru ca avem nevoie cat mai urgenta de un statut al parlamentarilor, in deplin acord cu normele si exigentele europene", a sustinut Zgonea.

Neacsu a avut, inaintea votului asupra Statutului parlamentarilor, o discutie cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in cadrul careia s-a stabilit ca votul din plenul celor doua Camere sa fie impotriva amendamentului UDMR la actul normativ, au precizat parlamentari prezenti la intalnire.

Ulterior, in timpul sedintei de plen reunit Zgonea a avut o intrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, moment in care a fost supus votului Statutul parlamentarilor.

La indicatia lui Neacsu, parlamentarii PSD au votat in favoarea amendamentului propus de UDMR si a raportului Comisiei de fond, au sustinut parlamentari ai PSD.

UPDATE 20.00: Zgonea: Statutul parlamentarilor o sa vina inapoi de la Curtea Constitutionala, o sa-l rog si pe domnul Zegrean

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, referindu-se la ultima forma a Statutului parlamentarilor adoptata de plenul comun, ca a alertat toate institutiile care pot face o contestatie la Curte si ca, in opinia sa, CCR va retrimite proiectul inapoi in Parlament.

"Statutul o sa vina inapoi de la Curtea Constitutionala. O sa-l rog si pe domnul Zegrean sa... Sunt dezamagit pentru ca e o chestie absolut normala respectarea Constitutiei. Noi nu trebuie sa intervenim decat pe acele articole pe care Curtea Constitutionala ne-a spus ca sunt neconstitutionale. Asta era obligatia noastra, pentru ca oricine contesta, chiar si presedintele putea sa o intoarca, chiar si Avocatul Poporului... Eu nu pot sa inteleg de ce cateodata trebuie sa ne batem noi cuie in tapla cand talpa noastra e atat de subtire", a spus Zgonea, potrivit Mediafax.

El a aratat ca va avea o discutie joi cu colegii sai din PSD pentru a vedea ce s-a intamplat si de ce au votat in plen forma proiectului de lege adoptata de catre Comisii, in conditiile in care a vorbit cu o seara inainte cu presedintele Comisiei de Statut, Gabriel Vlase, caruia i-a transmis sa voteze impotriva amendamentului UDMR.

"Am avut discutia cu domnul Vlase si i-am spus ca toti membrii PSD si PC cei care au fost prezenti aseara in Comisie - unii dintre colegii nostri nu au vrut sa vina la comisie, probabil ca erau raciti, eu stiu, se gandeau la meciul cu Ungaria, erau stresati de vizita domnului presedinte al Bosniei si Hertegovinei si voiau sa se uite la televizor, nu pot sa-mi dau seama, dar avem 11 colegi care nu au participat la aceasta sedinta - dar cei 7 care au ramas au votat impotriva acestui amendament. Din pacate nu am condus eu plenul, a venit secretarul Consiliului European, aveam si acolo o gramada de probleme pe care sa le rezolvam", a spus Zgonea.

Intrebat daca are sa le reproseze ceva liderilor grupurilor PSD, Zgonea a raspuns: "Nu am sa le reprosez nimic. Fiecare doarme asa cum isi asterne".

"Dar din punctul meu de vedere trebuia sa stie ca nu avem voie sa intervenim si este o decizie a Curtii Constitutionale. E scris foarte clar, dar eu sunt convins ca saptamana viitoare vom avea statutul. Refuz sa cred ca cei care au inventat aceasta chestiune in cadrul comisiei au vrut doar ca sa isi prelungeasca cazarea la hotel. Mi se pare ca deja ne jucam cu banii statului", a adaugat Zgonea.

El a spus ca, in orice caz, nu este nimic grav, iar in acest moment proiectul de Statutul nu este in vigoare.

"Se aplica Legea ANI, este in putere. Discutam despre o posibila intamplare, dar de aceea sunt atat de multe chei de control prin Constitutie. Eu am alertat toate institutiile care pot face o contestatie ca sa putem sa punem asa cum trebuie si sa respectam Constitutia", a mai spus Zgonea.

Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Radulescu, a declarat, miercuri, ca PDL va ataca din nou proiectul legii Statutului parlamentarilor la Curtea Constitutionala, sesizarea urmand a fi depusa in cursul zilei de joi.

El a precizat ca sesizarea va fi facuta de senatorii si deputatii PDL.

Potrivit senatorului Cristian Radulescu, primul motiv pentru care PDL va contesta din nou proiectul de Statut al parlamentarilor la Curtea Constitutionala se refera la sanctiunea, diminuata la o luna, privind interzicerea participarii la plen pentru parlamentarul aflat in conflict de interese, intrucat chiar si prin aceasta diminuare mandatul de parlamentar nu poate fi dus la indeplinire.

"Primul motiv se refera la conflictul de interese dovedit defintiv. Initial s-a prevazut o sanctiune disciplinara prin posibilitatea interdictiei participarii la lucrarile Parlamentului timp de sase luni. Curtea s-a pronuntat si a spus ca mandatul trebuie exercitat neintrerupt si orice ingradire a functiilor in stat nu e constitutionala. Astfel incat schimbarea de la sase luni intr-o singura luna a acestei sanctiuni nu este constitutionala", a sustinut Radulescu.