UPDATE Parlamentul a adoptat statutul deputatilor si senatorilor. PDL va ataca din nou legea la Curtea Constitutionala

de Carla Dinu     HotNews.ro
Miercuri, 20 martie 2013, 9:13 Actualitate | Politic

UPDATE 10:50 Camerele reunite ale Parlamentului au adoptat miercuri statutul deputatilor si senatorilor cu 360 de voturi pentru si 38 impotriva. Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului si Comisia parlamentara permanenta de statut au efectuat in actul normativ modificari conforme deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei din 27 februarie. Legea merge la promulgare, la presedintele Traian Basescu. 

UPDATE PDL va ataca la Curtea Constitutionala noul statu al parlamentarilor. Sesizarea la CCR va fi depusa joi, a anuntat Cristian Radulescu, liderul grupului PDL de la Senat.

"Forma adoptata astazi de Parlament nu respecta intru totul decizia Curtii Constitutionale, care este obligatorie, nu optionala. Curtea s-a exprimat pe un principiu, si anume ca mandatul parlamentarului nu poate fi intrerupt, el trebuie exercitat cu continuitate. Nu poti interzice unui parlamentar accesul la lucrarile Parlamentului. Si atunci, prevederea pe care a declarat-o neconstitutionala Curtea este cea referitoare la termenul de sase luni si la acest principiu. Corectura facuta in Camere a fost ca sanctiunea disciplinara sa nu fie de sase luni, ci de 30 de zile, dar CCR a spus ca nu poate exista o intrerupere a mandatului nicio de o luna, nici de o saptamana, nici de o zi. Deci, aceasta este o chestiune neconstitutionala, pe care o contestam", a precizat liderul senatorilor PDL, citat de Agerpres.

Radulescu a adaugat ca o a doua chestiune ce va fi cuprinsa in sesizarea PDL adresata CCR tine de "introducerea unei modificari la Statutul initial care nu mai trebuia introdusa in aceasta faza".

"In aceasta faza trebuia sa ne raportam la cele obiectate de Curtea Constitutionala, or, intr-un anumit loc s-a reglementat referitor la drepturile membrilor Guvernului care sunt si membri ai Parlamentului si care sa aiba toate drepturile si de parlamentar si de membru al Guvernului", a aratat el.

Potrivit senatorului, cel de-al treilea aspect vizat in sesizarea catre CCR este cel din finalul legii, "unde se spune ca orice dispozitii contrare, aspecte obiectate deja, initial, si scoase din lege, pentru ca asta da posibilitate la confuzii si acum au fost reintroduse".

Comisiile juridice din Camera si Senat, alaturi de cea pentru Statut, au adoptat marti raportul privind punerea in acord a legii privind statutul parlamentarilor cu decizia Curtii Constitutionale, reducand de la 45 la 15 zile termenul in care un ales poate contesta la instanta de contencios-administrativ raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, dar introducand un nou amendament, potrivit caruia la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitii contrare statutului se abroga.

Parlamentarii PDL au votat impotriva raportului adoptat de cele trei comisii invocand exact amendamentul prin care orice alta dispozitie contrara Statutului parlamentarului se abroga, apreciind ca introducerea acestuia in raport "excede decizia Curtii Constitutionale".

"In urma deciziei Curtii Constitutionale, comisiile juridice si cea de statut trebuia sa ia in dezbatere doar cele trei puncte, adica sa puna de acord proiectul Statutului cu deciziile CCR. Acest amendament excede deciziei CCR iar din punctul nostru de vedere este evident o incalcare a procedurilor parlamentare. Din perspectiva aceasta, Grupul parlamentar al PDL a votat impotriva raportului care se va duce la plen, pentru ca nu sunt respectate procedurile parlamentare. Presedintele Romaniei a spus in cererea de reexaminare anterioara ca acest text este foarte vag, ca va genera foarte multe discutii si a solicitat mentionarea in concret a normelor care urmeaza sa fie abrogate. S-a eliminat la reexaminare acest text, dar el a fost introdus acum din nou", a spus Gabriel Andronache (PDL), secretar al Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, citat de Agerpres.

Astfel, marti, parlamentarii din cele trei comisii au adoptat modificarea termenului in care care deputatul sau senatorul poate contesta la instanta de contencios-administrativ raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate de la 45 de zile la 15 zile, prevedere mentionata la art.7 alin (2) lit.d) din legea atacata la CCR.

Totodata, comisiile reunite au aprobat cu unanimitate de voturi si modificarea art.I pct.14, in ceea ce priveste art.191 alin.(1) si (2) referitor la ''conflictul de interese'', conform cu decizia CCR. Modificarea aprobata in sedinta comisiilor stabileste ca termenul de suspendare a unui deputat sau senator constatat a se afla in conflict de interese sa fie de 30 de zile si nu de sase luni cat prevedea legea atacata la CCR.

Nu in ultimul rand, parlamentarii din cele trei comisii au aprobat inlocuirea sintagmei de 'ministru' din cuprinsul actului normativ cu cea de 'membru al Guvernului', in concordanta cu motivarea deciziei CCR de neconstitutionalitate a legii privind statutul deputatilor si senatorilor.

Raportul adoptat de cele trei comisii cuprinde si amendamentul formulat de parlamentarii UDMR Marton Arpad si Mate Andras, prin care s-a cerut sa se mentioneze in legea privind statutul parlamentarilor ca orice alte prevederi contrare prevederilor cuprinse in actul normativ sunt abrogate.

Amendamentul a fost contestat de presedintele Traian Basescu in cererea de reexaminare a legii din 4 februarie, cand seful statului afirma ca acest text este echivoc "cu privire la aplicarea incompatibilitatilor stabilite prin alte acte normative, consideram necesar clarificarea de catre legiuitor a acestor dispozitii si stipularea lor in lege cu claritate si cu evitarea paralelismelor legislative, astfel cum impun normele de tehnica legislativa prevazute de Legea nr. 24/2000 si cum se retine in jurisprudenta Curtii Constitutionale".

In 13 februarie, parlamentarii au adoptat noile modificari la statutul deputatilor si senatorilor, renuntand la paragraful care prevedea abrogarea dispozitiilor contrare, in conformitate cu cererea de reexaminare a presedintelui Basescu, dar introducand o noua prevedere, prin care alesii declarati incompatibili de ANI puteau contesta decizia in 45 de zile.

Curtea Constitutionala a decis la finalul lunii februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, astfel incat legea a revenit la Parlament. Totodata, CCR a mai declarat neconstitutional articolul referitor la conflictul de interese.


Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

622 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version