Comisiile juridice din Camera si Senat, alatari de cea pentru Statut, au adoptat marti raportul privind punerea in acord a legii privind statutul parlamentarilor cu decizia Curtii Constitutionale, reducand de la 45 la 15 zile termenul in care un ales poate contesta la instanta de contencios-administrativ raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, dar introducand un nou amendament, potrivit caruia la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitii contrare statutului se abroga.

Acest ultim articol a fost contestat de presedintele Traian Basescu in cererea de reexaminare a legii din 4 februarie, cand seful statului afirma ca acest text este echivoc "cu privire la aplicarea incompatibilitatilor stabilite prin alte acte normative, consideram necesar clarificarea de catre legiuitor a acestor dispozitii si stipularea lor in lege cu claritate si cu evitarea paralelismelor legislative, astfel cum impun normele de tehnica legislativa prevazute de Legea nr. 24/2000 si cum se retine in jurisprudenta Curtii Constitutionale".

In 13 februarie, parlamentarii au adoptat noile modificari la statutul deputatilor si senatorilor, renuntand la paragraful care prevedea abrogarea dispozitiilor contrare, in conformitate cu cererea de reexaminare a presedintelui Basescu, dar introducand o noua prevedere, prin care alesii declarati incompatibili de ANI puteau contesta decizia in 45 de zile.

Curtea Constitutionala a decis la finalul lunii februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, astfel incat legea a revenit la Parlament. Totodata, CCR a mai declarat neconstitutional articolul referitor la conflictul de interese.

Marti, parlamentarii PDL au votat impotriva raportului adoptat de cele trei comisii invocand exact amendamentul prin care orice alta dispozitie contrara Statutului parlamentarului se abroga, apreciind ca introducerea acestuia in raport "excede decizia Curtii Constitutionale".

"In urma deciziei Curtii Constitutionale, comisiile juridice si cea de statut trebuia sa ia in dezbatere doar cele trei puncte, adica sa puna de acord proiectul Statutului cu deciziile CCR. Acest amendament excede deciziei CCR iar din punctul nostru de vedere este evident o incalcare a procedurilor parlamentare. Din perspectiva aceasta, Grupul parlamentar al PDL a votat impotriva raportului care se va duce la plen, pentru ca nu sunt respectate procedurile parlamentare. Presedintele Romaniei a spus in cererea de reexaminare anterioara ca acest text este foarte vag, ca va genera foarte multe discutii si a solicitat mentionarea in concret a normelor care urmeaza sa fie abrogate. S-a eliminat la reexaminare acest text, dar el a fost introdus acum din nou", a spus Gabriel Andronache (PDL), secretar al Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, citat de Agerpres.

Astfel, marti, parlamentarii din cele trei comisii au adoptat modificarea termenului in care care deputatul sau senatorul poate contesta la instanta de contencios-administrativ raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate de la 45 de zile la 15 zile, prevedere mentionata la art.7 alin (2) lit.d) din legea atacata la CCR.

Totodata, comisiile reunite au aprobat cu unanimitate de voturi si modificarea art.I pct.14, in ceea ce priveste art.191 alin.(1) si (2) referitor la ''conflictul de interese'', conform cu decizia CCR. Modificarea aprobata in sedinta comisiilor stabileste ca termenul de suspendare a unui deputat sau senator constatat a se afla in conflict de interese sa fie de 30 de zile si nu de sase luni cat prevedea legea atacata la CCR.

Nu in ultimul rand, parlamentarii din cele trei comisii au aprobat inlocuirea sintagmei de 'ministru' din cuprinsul actului normativ cu cea de 'membru al Guvernului', in concordanta cu motivarea deciziei CCR de neconstitutionalitate a legii privind statutul deputatilor si senatorilor.

Raportul adoptat de cele trei comisii cuprinde si amendamentul formulat de parlamentarii UDMR Marton Arpad si Mate Andras, prin care s-a cerut sa se mentioneze in legea privind statutul parlamentarilor ca orice alte prevederi contrare prevederilor cuprinse in actul normativ sunt abrogate.