Premierul Victor Ponta a declarat marti intr-un interviu pentru Adevarul ca este de acord cu initiativa Germaniei, Olandei, Finlandei si Danemarcei care au cerut o interventie mai rapida a UE in tarile care incalca valorile europene. "Eu am vazut scrisoarea celor 4 ca o reactie la ce s-a intimplat in Ungaria. Nu vreau sa fim bagati in aceeasi oala cu Ungaria", a spus Ponta. Intrebat daca ar fi de acord cu inca o suspendare a lui Traian Basescu, Ponta a spus ca "in momentul in care am fost de acors sa semnez acordul de cooperare, inseamna ca am realizat ca mai pot sa traiesc un an si jumatate cu presedintele Basescu".

"Eu sper ca se va materializa acest demers, dar nu sint foarte optimist. Mi-e greu sa vad consens pe plan europeana, dar daca se va realiza ma bucur", a mai spus Ponta despre scrisoarea dura a celor 4 tari europene.

"Nu vreau sa mai existe nici o paralela intre Romania si Ungaria. Nu accept aceasta lipire", a adaugat Ponta cu referire la initiativa celor 4 tari, despre care mai multi analisti si politicieni au spus ca s-ar referi atit la Ungaria, cit si la Romania.

Despre suspendarea lui Basescu

Intrebat daca regreta suspendarea lui Traian Basescu din vara anului 2012 si actiunile care au dus la criza politica, Ponta a spus: "Mi-a facut foarte mult rau. Daca in 7 mai (2012 - n.red.) eram nu doar cel mai tinar premier socialist, dar si foarte bine conexat cu colegii mei europeni, dupa episodul din vara am avut foarte mult de pierdut. Am ramas si cu multe cicatrici.

La intrebarea daca ar mai sustine inca o data suspendarea lui Traian Basescu, Ponta a spus: "As mai face acelasi lucru? In momentul in care am fost de acord sa semnez acordul de cooperare, inseamna ca am realizat ca mai pot sa traiesc un an si jumatate cu presedintele Basescu. Pretul pentru Romania e atit de mare, ca nu ni l-am putea permite. Intr-un mod mai alambicat cred ca v-am raspuns la intrebare".