Presedintele Traian Basescu a avut o discutie cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc de la Vatican: "Domnul vicepresedinte Joe Biden a reconfirmat ca programul scutului antiracheta din Romania nu va fi afectat, in niciun fel, de noile decizii luate la Washington si ca programul va continua asa cum a fost discutat cu autoritatile romane", a precizat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, pentru Agerpres.

"De altfel, domnul presedinte Traian Basescu a primit aceleasi asigurari si din partea secretarului de stat al SUA, domnul John Kerry, in cursul unei convorbiri telefonice de vinerea trecuta, care a precedat anuntul oficial al Statelor Unite", a precizat purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

Presedintele Traian Basescu participa marti, la Vatican, alaturi de alti sefi de stat si de guvern, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc.

Administratia americana a anuntat, vinerea trecuta, ca va renunta la o parte esentiala a sistemului sau de aparare antiracheta din Europa. Secretarul de stat al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat decizia SUA ca parte a unei restructurari globale a planurilor sale de aparare antiracheta care vizeaza contracararea rachetelor din Coreea de Nord si Iran. El nu a facut insa nicio referire la obiectiile Rusiei cu privire la planurile sale europene in anuntul sau, mentionand doar ca etapele scutului antiracheta din Europa vor merge mai departe si ca angajamentul american de aparare antiracheta de pe continentul european 'ramane ferm'.

Tot vinerea trecuta, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in Departamentul de Stat american, i-a telefonat secretarului de stat roman pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, pentru a-l informa asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de aparare antiracheta al SUA (Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa - EPAA).

Oficialul american a aratat ca Administratia SUA a decis sa ajusteze EPAA prin renuntarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea in principal introducerea in uz a unui nou tip de rachete interceptoare.

''In acelasi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar si ferm ca aceasta decizie de ajustare a EPAA nu afecteaza in niciun fel Romania, faza a 2-a a EPAA - care presupune operationalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 - urmand sa se desfasoare conform calendarului stabilit, fara niciun fel de modificari sau intarzieri. De altfel - a reconfirmat oficialul american - tipul de interceptor care urma sa fie introdus in uz in cursul fazei a 4-a nu a fost, inca de la inceputul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu'', s-a aratat intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe.