Deputatul PDL Elena Udrea nu este de acord cu autonomia teritoriala, ci cu cea administrativa, declarandu-se 'categoric, in acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constitutie', potrivit Agerpres.

'Nu sunt de acord cu autonomia teritoriala, dar sunt de acord cu autonomia administrativa, asa cum ne dorim cu totii, asa cum, ca ministru, am incercat sa ducem procesul de descentralizare catre teritoriu in mod real. Nu cred ca trebuie sa exacerbam discutiile care deja au pornit si de regula pornesc in preajma alegerilor, fie ca se intampla alegerile in Romania, fie ca se intampla in Ungaria, discutiile care pornesc de la motive etnice, la fel cum nu trebuie pus in discutie, in dezbatere, articolul 1 din Constitutie. (...) Categoric sunt, in acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constitutie', a declarat Elena Udrea, duminica seara, la Baile Tusnad, unde a prezentat motiunea cu care va candida la sefia PDL.

Intrebata cum vede solicitarea liderilor UDMR ca limba maghiara sa fie limba oficiala regionala, Elena Udrea a spus ca, din punctul sau de vedere, este suficienta situatia care exista in prezent privind utilizarea limbii maghiare.

'Cred ca este ok cum este acum, exista posibilitatea sa inveti in limba materna. Din punctul meu de vedere, cred ca este suficienta situatia pe care o avem in acest moment legata de utilizarea limbii maghiare in institutiile publice si de invatamantul in limba maghiara', a spus deputatul PDL.

Ea a pledat, insa, pentru ca toata clasa politica sa priveasca responsabil problemele din zona, pe care de cele mai multe ori le genereaza tot politicienii, in interes electoral.

'Si cred ca multe dintre problemele pe care le auzim sau care se creeaza se genereaza, in primul rand, din interesul politicienilor care reprezinta aceste comunitati. Deci, cred ca trebuie privit cu mare atentie ce declaratii se fac, pentru ca ele pot fi escaladate. (...) Oamenii acestia chiar pot trai impreuna bine si pot sa munceasca pentru prosperitatea comunitatii daca politicienii sunt responsabili si ii sprijina deopotriva pe romani si maghiari sa traiasca bine si nu inflameaza situatia in interes electoral', a afirmat deputatul PDL.

Ea a mai sustinut ca aceasta zona a fost tinuta in saracie pentru a fi manipulata politic, cu argumente etnice, punctand ca guvernarea PDL este prima care a investit major in zona. Intrebata cine sunt cei care au dorit sa ii manipuleze pe locuitorii din zona, Elena Udrea a spus ca atat politicienii romani, cat si cei maghiari au avut acest interes.

'Ma refer in principal la politicienii care reprezinta etnia maghiara, dar, desigur, ca si politicienii romani profita de aceste situatii pentru a puncta electoral. Cand apare o astfel de situatie de conflict, toti se raporteaza electoral la o astfel de tema si toata lumea incearca sa puncteze in interesul electoratului propriu, uitand ca electoratul acela ar putea foarte bine sa traiasca impreuna daca nu ar fi tot timpul zgandarit de reprezentantii politici pe care ii au. Si nu vorbesc de clasa politica de acum sau de doi ani, vorbesc de ce se intampla din '89 incoace si chiar si inainte', a conchis Elena Udrea.

Deputatul PDL si-a prezentat motiunea in fata democrat-liberalilor din Harghita si Covasna.