Actualul proiect de lege privind retrocedarile nu rezolva problema, ci mai degraba o amana, din cauza termenelor prevazute, a apreciat, joi, senatorul liberal Calin Popescu Tariceanu, prezent la o dezbatere organizata de Societatea Academica Romana pe marginea raportului "Cum relansam Romania", transmite Agerpres.

"Cand vorbim despre retrocedarea averilor confiscate de regimul comunist, trebuie sa pornim de la un principiu, si anume, ca Romania astazi respecta fara niciun fel de ambiguitate dreptul la proprietate privata si garanteaza dreptul la proprietate privata. Din pacate, actualul proiect de lege, chiar daca in mod formal statueaza acest lucru si merge pe ideea restituirii in natura a averilor confiscate, eu consider ca prin termenele de rezolvare a problemei retrocedarilor, fixate initial la 14 ani si modificate, am impresia, in urma sedintei de Guvern de ieri la zece ani, nu rezolvam problema, ci mai degraba o amana. Legea, dupa parerea mea, ar fi trebuit sa dea un semnal lipsit de ambiguitate si anume ca Romania priveste cu seriozitate si respecta proprietatea privata, garanteaza proprietatea privata si gaseste modalitatile care ar fi la indemana pentru a rezolva problema aceasta intr-un interval de timp rezonabil", a spus Tariceanu.

El a reamintit ca a propus sa se renunte la formula despagubirilor din buget, infiintandu-se fondul Proprietatea II.

"Aceasta reparatie eu cred ca este corect sa se realizeze intr-o maniera care este compatibila cu principiile economiei de piata, intr-o maniera care sa fie eficienta, efectiva. Sigur ca aici putem sa avem puncte de vedere divergente, nu cred ca e o tragedie pe acest subiect - insa cred ca valentele crearii fondului Proprietatea sunt multiple si am sa subliniez doar doua: s-au realizat intr-un timp foarte scurt despagubiri pentru oameni care altfel nu si-ar fi vazut inapoiate proprietatile niciodata. In al doilea rand, foarte important, in capitalul societatilor care erau preponderent cu capital de stat a intrat capitalul privat", a declarat fostul premier.

***

Guvernul ar urma sa isi angajeze raspunderea in fata Parlamentului pe 26 martie pentru proiectul de lege privind solutionarea problemei retrocedarilor, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta.

Un principiu aflat la baza proiectului de lege este ca in cazurile in care nu este posibila restituirea in natura sa fie creat un sistem de puncte similar cu cel aplicat acum de notari pentru evaluarea imobilelor.

"Practic, se emit toate titlurile, dupa care, intr-o perioada - aici trebuie sa discutam din nou, Ministerul de Finante, mai optimist decat mine, spune ca se poate chiar intr-o perioada de sapte ani - sa restituim in numerar ceea ce nu se poate restitui in natura", a declarat Victor Ponta.

  • Calin Popescu Tariceanu considera ca actualul buget este unul de supravietuire

Actualul buget este unul de supravietuire, a mai apreciat senatorul liberal Calin Popescu-Tariceanu la dezbaterea organizata de Societatea Academica Romana.

"Suntem in al cincilea an de criza si nu se intampla nimic si nici perspectiva nu mi se pare buna. Mie mi se pare ca bugetul actual este unul de supravietuire si tare mi-e teama ca la anul am putea sa ne gasim intr-o situatie aproape dramatica, in orice caz intr-o situatie critica. Am sugerat cateva masuri care par sa fie nebagate in seama si in orice caz cred ca anul acesta este singurul an de conjunctura politica favorabil unor masuri mai severe. Evident, la anul avem doua randuri de alegeri si dupa aceea intram in logica apropierii alegerilor parlamentare din 2016", a declarat fostul premier.

Tariceanu a apreciat ca lansarea economica ar fi avut nevoie de resurse suplimentare, el considerand ca volumul de investitii publice prevazut in buget e insuficient.

In opinia acestuia, ar mai fi trebuit sa se ia masuri de majorare a veniturilor la buget, prin largirea bazei de impozitare, chiar daca, admite el, aceasta nu ar fi fost o masura foarte populara.

Tariceanu a mai afirmat ca Guvernul ar trebui sa porneasca o cruciada impotriva evaziunii fiscale.