Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, este propus de PSD presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, in ciuda faptului ca favorit era cotat Nicusor Constantinescu, care detinea aceasta functie ca interimar. Seful Consiliului Judetean Constanta a pierdut insa sustinerea premierului Victor Ponta dupa ce l-a atacat public pe ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea, care ceruse intr-o circulara adresata autoritatilor locale plata cu prioritate a arieratelor.

Marian OprisanFoto: AGERPRES

UPDATE 19:50 Nicusor Constantinescu a acuzat interventia "conducerii PSD" care a "impus votul", dupa ce a criticat o decizie ministeriala privind plata prioritara a arieratelor.

Nicusor Constantinescu: "Aici la PSD votul a fost politic, influentat de conducerea partidului, de Guvern, inclusiv de premier, datorita pozitiei pe care am avut-o cu arieratele. Asta este, daca asa am inteles noi sa respectam autoritatile locale si sa stam numai drepti in fata Guvernului, eu nu sunt asa. Din pacate pentru mine, ceea ce am declarat vizavi de arierate in apararea autoritatilor locale a deranjat Guvernul si puterea. Puterea nu suporta ca cineva sa aiba verticalitatea sa spuna adevarul atunci cand greseste"

UPDATE 18:30 Marian Oprisan a fost propus de catre liderii PSD pentru sefia UNCJR. Oprisan a obtinut 16 voturi in timp ce contracandidatul sau, Nicusor Constantinescu doar 6 voturi.

UPDATE 17:30 : Liviu Dragnea a sosit la sedinta liderilor PSD din teritoriu

Liviu Dragnea: "In primul rand am constatat cu foarte mare satisfactie ca sunt doua conclavuri in lume, unul la Roma si unul aici. Fiecare cu cardinalii lui. O sa le cer colegilor sa-si aleaga un candidat care sa poata continua toate proiectele si toate activitatile pe care le-a avut aceasta structura importanta in ultimii opt ani si ceva. Ce este important de stiut ceea ce se va hotari in seara asta va fi sustinut nu numai de toti presedintii de CJ din PSD si am vorbit cu colegii din PNL si ei vor sa sustina acelasi candidat.

Nu stiu pana la urma cati candidati vor fi. Sper sa avem o veste cat mai rapid, nu cred ca avem posiblitatea sa scoatem fumul alb de la aceasta sedinta. Oricum este un interes major, pentru ca aceasta structura reuneste totusi 41 de presedinti de CJ alesi prin vot uninominal - este o structura care are o legitimitate insumata uriasa si care are si foarte multa raspundere fata de comunitatile pe care le reprezinta(...) Nu vor fi doi candidati, va fi un singur candidat"

UPDATE Acelasi surse sustin ca Nicusor Constantinescu nu renunta la candidatura pentru sefia UNCJR. Situatia urmeaza sa fie transata in sedinta social democratilor de la grupurile parlamentare la ora 15:00.

"Nicusor Constantinescu are o mai mare sustinere la nivelul sefiilor de Consilii Judetene, si-a facut lobby puternic in ultimul timp insa, criticile la adresa Guvernului i-au anulat sustinerea lui Ponta. Constantinescu intentioneaza sa-si depuna candidatura in ciuda deciziei lui Ponta de-a il promova pe Oprisan.", a explicat un lider social democrat.

Social democratii se intalnesc miercuri la grupul PSD din Senat pentru a nominaliza candidatul pentru UNCJR.

Reamintim ca sefii consiliilor judetene se reunesc, joi la Bucuresti, pentru a-si alege structura de conducere a Uniunii Nationale.

La sfarsitul lunii februarie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a transmis o circulara autoritatilor locale prin care cere plata cu prioritate a arieratelor catre buget.

"Avand in vedere ordinea stabilita de lege pentru aceste sume va rugam sa luati masurile care se impun, astfel inca, Consiliul Judetean, va (sa, n.r.) cu prioritate sume pentru achitarea arieratelor inregistrate de unitatile administrativ-teritoriale, si numai dupa achitarea integrala a acestora, sa aloce sume si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala", se arata in finalul acestei circulare, semnate de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, si datata 25 februarie.

Prima reactie a venit din partea presedintelui Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, Nicusor Constantinescu (PSD), care este si seful Consiliului Judetean Constanta: "Voinea nu ne poate da noua ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor alesi. Nu se poate sa ordone nimeni de la Bucuresti, ca nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu, sa ordone unul si toti sa execute pana jos. Eu nu stiu cine sunt acesti destepti din Ministerul de Finante, care nu stiu cu ce se mananca economia reala de piata".

Ulterior, Victor Ponta a precizat ca ministrul Liviu Voinea are toata sustinerea sa.