"Marea Britanie va deschide piata muncii pentru romani si bulgari in 2014. Este o prevedere oficiala si nu vrem sa procedam altfel", a declarat marti ministrul de stat britanic pentru Europa, David Lidington. Aflat la Bucuresti, in cadrul unui eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Lidington a afirmat: "recunoastem impactul pozitiv al libertatii pe piata muncii si recunoastem si apreciem munca depusa de romani in Marea Britanie".

"Nu vor fi discriminari pe teme de originie in Uniunea Europeana", a continuat oficialul britanic, precizand ca "traim intr-o lume care se schimba foarte rapid, trebuie sa fim flexibili si realisti, iar parteneriatul Marii Britanii cu Romania ramane important". "Parteneriatul Estic este un asset pentru intreaga Uniune Europeana si vom lucra impreuna cu Romania in aceasta directie", a afirmat David Lidington.

In ce priveste campania britanicilor impotriva muncitorilor romani in Marea Britanie, ministrul de stat britanic pentru Europa a declarat ca aceasta este o faza a tranzitiei. "Cand Polonia a intrat in UE, Marea Britanie a fost printre putinele tari care nu au impus masuri de tranzitie si am devenit un magnet pentru toti cei care voiau sa incalce regulile. Asa ca este foarte multa neincredere publica, avand in vedere acest trecut", a explicat oficialul.

Potrivit acestuia, mesajul corect catre britanici este acela "ca este vorba despre oameni care platesc taxe, care contribuie la cresterea sociala, dar trebuie sa ne si asiguram ca nu cream un sistem care sa le permita oamenilor sa vina pentru alte motive".

Intrebat care sunt estimarile in legatura cu numarul romanilor care vor intra in Marea Britanie incepand cu 2014, ministrul de stat britanic pentru Europa a declarat ca nu exista estimari oficiale. "Exista date oferite de diferite think tank-uri, dar nu exista estimari oficiale pentru ca predictiile au fost atat de gresite in ceeea ce priveste Polonia, la momentul aderarii ei, incat nu vedem de ce sa venim cu predictii. Decizia tine de motivatia personala, de situatia economica a Romaniei si Bulgariei, dar si a altor state. Nu va fi o cerere uriasa in acest sens, nu la acelasi nivel pe care l-am avut cu Polonia", a sustinut Lidington.

La evenimentul organizat la New Europe College a fost prezent si Vasile Puscas, care a declarat ca "auzim astazi vorbindu-se despre centrul si periferia Uniunii Europene, si asta nu are legatura cu pozitia geografica". "Trebuie sa lucram mai mult pentru a intari economia si avem nevoie de o noua dezbatere despre viitorul Europei", este de parere Puscas. Potrivit acestuia, "nu trebuie sa vorbim despre un viitor luminos sau intunecat al Europei, ci despre o reinventare a Europei".