Prim-vicepresedintele PSD Constanta, Nicusor Constantinescu, a afirmat, marti, ca declaratiile ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu privire la desfiintarea directiilor de sanatate publica si a caselor de asigurari de sanatate judetene "se situeaza in afara programului de guvernare al USL", scrie Agerpres.

Nicusor ConstantinescuFoto: Agerpres

"Aceste discutii ale domnului ministru Nicolaescu s-au facut in afara sedintelor de guvern si sunt facute fara acceptul nimanui. Sunt opiniile si ideile dumnealui, probabil generate din dorinta dumnealui de a iesi in fata, ca altfel nu-mi explic. (...) Nu agream desfiintarea directiilor de sanatate publica, ele trebuie sa treaca la nivelul consiliilor judetene care vor exista in continuare, in contextul regionalizarii', a declarat, Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta.

El a precizat, la sfarsitul sedintei CJ, ca nu stie "de unde vin" respectivele declaratii ale ministrului Nicolaescu si ca va cere lamuriri in acest sens de la premierul Victor Ponta, acesta urmand sa participe la adunarea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, care va avea loc pe 14 martie.

"Nu poti sa spui ca desfiintezi casele de sanatate, poti sa spui ca le treci in subordinea consiliilor judetene, cu finantare proportionala pe numarul de asistati si de cheltuieli sociale asigurate de judetul respectiv. Descentralizezi casa la nivelul viitoarelor regiuni, dar nu le desfiintezi", a argumentat Nicusor Constantinescu.

Prim-vicepresedintele PSD Constanta a declarat ca programul de guvernare al USL prevede ca 'prima chestiune' descentralizarea, nu desfiintarea.

"Descentralizare inseamna descentralizarea de competente, trecerea in subordinea autoritatilor locale, municipale, orasenesti, judetene si viitor regionale a competentelor si a structurilor aferente in subordinea lor, dupa care guvernul ramane central, cu rolul de a stabili programele nationale si de a verifica daca autoritatile carora li s-au descentralizat competentele isi fac treaba si de a lua masurile legale ce se impun", a explicat Nicusor Constantinescu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat marti ca in perioada urmatoare vor fi desfiintate directiile de sanatate publica judetene si casele judetene de asigurari de sanatate.

Eugen Nicolaescu a afirmat ca directiile de sanatate publice judetene consuma 10% din fondul de administrare al Ministerului Sanatatii, iar economiile ce vor fi facute prin desfiintarea lor vor fi dirijate catre programele nationale de sanatate. Potrivit acestuia, si economiile realizate prin desfiintarea caselor judetene de asigurari vor merge catre aceste programe.