Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat introducerea in viitoarea Constitutie si in Legea electorala a unei cote minime obligatorii pentru prezenta femeilor in functiile publice, in vederea asigurarii unei reprezentari echitabile de gen in procesul decizional, potrivit unui comunicat de presa.

Corina CretuFoto: Agerpres

"Forumul Constitutional si Comisia Parlamentara pentru Revizuirea Constitutiei au datoria sa elaboreze reguli precise care sa consacre accesul egal al femeilor si barbatilor la functii publice. Daca viitoarea Constitutie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiratiile a peste jumatate din cetatenii romani, ale caror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Cretu, in cadrul dezbaterii "Egalitatea de gen: garantie a cresterii economice si a unei societati durabile", organizata la Institutul European din Romania, cu ocazia Zilei Femeii.

"Este ingrijorator ca, in timp ce reprezinta 52% din populatie, femeile ocupa numai 11,5% din locurile din Parlament. Situatia din consiliile locale si judetene, din primarii, consiliile de administratie si conducerile firmelor reflecta, de asemenea, gravitatea decalajului fata de barbati. Femeile din Romania sunt excluse aproape complet din procesul decizional si aceasta discriminare trebuie sa inceteze", a spus ea.

Europarlamentarul PSD a avertizat ca trebuie asigurate pozitii eligibile pentru femei, nu doar o prezenta de fatada pe liste, pentru ca experienta ultimelor alegeri parlamentare este elocventa: doar 20% din femeile care au candidat au obtinut mandate.