Europarlamentarul PSD Corina Cretu cere introducerea cotei de gen in viitoarea Constitutie

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 8 martie 2013, 12:51 Actualitate | Politic


Corina Cretu
Foto: Agerpres
Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat introducerea in viitoarea Constitutie si in Legea electorala a unei cote minime obligatorii pentru prezenta femeilor in functiile publice, in vederea asigurarii unei reprezentari echitabile de gen in procesul decizional, potrivit unui comunicat de presa.

"Forumul Constitutional si Comisia Parlamentara pentru Revizuirea Constitutiei au datoria sa elaboreze reguli precise care sa consacre accesul egal al femeilor si barbatilor la functii publice. Daca viitoarea Constitutie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiratiile a peste jumatate din cetatenii romani, ale caror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Cretu, in cadrul dezbaterii "Egalitatea de gen: garantie a cresterii economice si a unei societati durabile", organizata la Institutul European din Romania, cu ocazia Zilei Femeii.

"Este ingrijorator ca, in timp ce reprezinta 52% din populatie, femeile ocupa numai 11,5% din locurile din Parlament. Situatia din consiliile locale si judetene, din primarii, consiliile de administratie si conducerile firmelor reflecta, de asemenea, gravitatea decalajului fata de barbati. Femeile din Romania sunt excluse aproape complet din procesul decizional si aceasta discriminare trebuie sa inceteze", a spus ea.

Europarlamentarul PSD a avertizat ca trebuie asigurate pozitii eligibile pentru femei, nu doar o prezenta de fatada pe liste, pentru ca experienta ultimelor alegeri parlamentare este elocventa: doar 20% din femeile care au candidat au obtinut mandate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2946 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  Cota de "gen"? (Vineri, 8 martie 2013, 13:01)

  Vlad C [anonim]

  De "gen"? Genul e folosit la gramatica. Oamenii sunt de sex masculin si feminin.

  Oricum, mai haios o sa fie cand o sa fie ceruta si o cota de 33% pentru gay.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu putea cere "cota de sex" ca e interpretabila... (Vineri, 8 martie 2013, 14:16)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Vlad C

   Si ce frumos va fi cand, dupa ce 52% dintre alesii poporului sunt femei, cam jumatate din ele vor intra in concediu pre si post-natal...
  • +1 (3 voturi)    
   Sex si gen (Vineri, 8 martie 2013, 14:54)

   Egalitate [utilizator] i-a raspuns lui Vlad C

   Sexul este biologic, genul este social. Sexul biologic nu ne spune nimic referitor la rolul pe care femeile si barbatii trebuie sa le joace in societate. Fapul de a avea un aparat reproducator masculin nu te echipeaza pentru a fi un bun politician sau conducator auto cum faptul de a avea un aparat reproducator feminin nu te echipeaza pentru a fi o buna educatoare de gradinita sau bucatareasa. Genul insa - felul in care societatea vede rolul barbatilor si femeilor in societate - asociaza insa in mod arbitrariu cele doua tipuri de aparatul reproducator cu anumite roluri, care sunt fixe. Cei care nus e conforma rolurilor - femeile de cariera sau barbatii care sunt designeri de moda - sunt stigmatizati.
   • +1 (5 voturi)    
    // (Vineri, 8 martie 2013, 15:10)

    lucadd [utilizator] i-a raspuns lui Egalitate

    Foarte buna si clara explicatia despre conceptul de gen ca dispositif de contructie a diferentei intre sexe...
    O sa completez prin doua fraze explicative pentru a se intelege constructia diferentei intre sexe prin gen ( diferenta intre sex si rolul de sex: femeie/femela si barbat/mascul)

    Simone de Beauvoir punea problema naturii femeii in discutie dupa cum urmeaza .. " nu ne nastem femei ci devenim"... ca sa arate ca femeile nu sunt facute sa fie mame si sotii, si ca pot accede la égalitate cu barbatii nefiind inferioare intelectul

    Vegetius spunea despre natura barbatului asta..." putini barbati se nasc vitezi... multi devin prin antrenament si prin forta disciplinei" ca sa arate ca natura barbatului este si ea o contructie sociala si nu fructul unei naturi
    • -2 (4 voturi)    
     Marxism cat cuprinde (Vineri, 8 martie 2013, 17:45)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

     Va opriti prea devreme cu explicatiile. De unde rezulta ca asocierea aparatului reproducator cu anumite roluri e arbitrara? Biblia, acum mii de ani, vedea legatura intre natura si constructiile sociale, voi acum in minunata societate informationala nu o mai vedeti. Si daca ceva e o constructie sociala e musai blamabil si trebuie inlocuit neaparat cu alta constructie sociala?
     Saracu Botezatu, n-am stiut ca e stigmatizat.
     PS: pluralul de la "viteaz" e "viteji"
     • +1 (3 voturi)    
      /// (Vineri, 8 martie 2013, 18:53)

      lucadd [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

      PS: pluralul de la "viteaz" e "viteji"
      uff bine vazut :)
      Eu nu cred si nici nu am sustinut ca trebuie inlocuita o ideologie cu alta... insa cred, in necesitatea unei reflectii critice care sa poata chestiona o viziune dominanta, exclusivista si de ce nu patriarhala ( avand in vedere raportul de forte in toate domeniile vietii sociale si mai ales al puterii politice) care ne pune in roluri sau in naturi corespunzatoare formei anatomice.

      Aceasta critica nu inseamna ca trebuie sa devina neaparat dominanta insa poate ameliora conditia umana prin capacitatea ei de a le da posibilitatea indivizilor de a alege un destin dincolo de sexul lor biologic.

      Vorbiti de Biblie :) Biblia "vede"? Ea este o fiinta umana? Orice istorie a religiilor, facuta la BOR sau in universitatile laice va arata ca ea este produsul unor scrieri, al unor credinte, devenite prin "forta" lucrurilor modele sociale care au legat oamenii de niste destine. Inaintea ei a existat alte modele de "civilizatie" destul de diferite.

      Cat despre acest Botezatu, daca el nu se incadreaza in rolul care ii este predestinat de forma anatomica atunci risca cu siguranta stigmatizarea ca oricare dintre noi.
      A +(plus)
      • +1 (3 voturi)    
       //// (Vineri, 8 martie 2013, 20:18)

       Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

       Cu siguranta veti fi auzit de metonimie la scoala. Sigur ca nu Biblia vedea legatura dintre natura si rolurile sexelor, ci cultura care i-a dat nastere. Na, c-am reusit sa inlocuiesc o metonimie cu alta metonimie. Sigur ca or fi existat variatiuni de modele sociale, dar acest construct a genului disociat de sex cu siguranta nu restaureaza o stare implicita, care ar fi existat inaintea altor constructe sociale, ci este ceva cu totul nou. Pentru a se legitima, trebuie sa relativizeze insasi realitatile biologice obiective care au stat la modelarea civilizatiei umane. Iar aceasta relativizare merge pana la asa extreme ca devine de-a dreptul hilara:

       http://davidthompson.typepad.com/davidthompson/2011/04/because-men-have-abortions-too.html

       http://davidthompson.typepad.com/davidthompson/2008/09/womanier-stuff.html#more

       http://davidthompson.typepad.com/davidthompson/2009/02/construct-unstuck.html#more
       • +1 (3 voturi)    
        luciiciu@gmail.com (Vineri, 8 martie 2013, 20:56)

        lucadd [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

        "acest construct a genului disociat de sex cu siguranta nu restaureaza o stare implicita, care ar fi existat inaintea altor constructe sociale, ci este ceva cu totul nou"

        nu este neaparat o constructie (sau mai bine zis o deconstructie) noua... insa e drept ca este destul de recent institutionalizata in mediul academic est european... (dupa caderea Blocului sovietic)
        cat despre analiza ... eu cred ca constructia genului nu este disociata de sexul biologic ci se fondeaza pe diferenta anatomica a acestuia.
        Cat despre relativizare este o constanta epistemologica pe care se cladeste postmodernismul...de la Foucault incoace nu?
        foarte interesante comentariile...sunteti filozof?
        • +1 (3 voturi)    
         Nu (Vineri, 8 martie 2013, 23:18)

         Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

         Ma flatati! Sunt inginer.
         • +1 (3 voturi)    
          luciiciu@gmail.com (Vineri, 8 martie 2013, 23:22)

          lucadd [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

          cu atat mai bine :) imi face placere
  • +2 (4 voturi)    
   esti pe-aproape (Vineri, 8 martie 2013, 15:32)

   fara imunitate [utilizator] i-a raspuns lui Vlad C

   e adevarat, genul se foloseste la gramatica nu cand definesti sexul. Dar nu e corec nici sa spui sex "masculin" si "feminin". Corect se spune sex femeiesc si barbatesc. Unde esti Pruteanu oare...?
 • +8 (12 voturi)    
  de ce? (Vineri, 8 martie 2013, 13:14)

  o8561 [utilizator]

  Criteriul ar trebui sa fie doar cel legat de nivelul profesional.

  Daca cumva in viitor procentul se va schimba in favoarea femeiilor, ce facem schimbam din nou Constitutia si punem ca trebuie sa fie minim x% de barbati?

  Ce cer nu e egalitate, ci favoruri.

  Eventual pot cere aleasi conditii la concurs de ocupare a unui post/functii daca acest lucru nu se intampla.
  • 0 (2 voturi)    
   bine punctat ! (Vineri, 8 martie 2013, 18:37)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   Dupa cum se vede, blonda nu se dezminte si mai "emana" un panseu cret.
   Integrata perfect in sistemul politic ticalos, "genul" nu intelege ca normal, criteriul de selectie trebuie sa fie competenta.
   Poate ca nu intelege la ce se refera insasi competenta dar ce conteaza, important este sa te vada lumea si eventual sa te mai aleaga odata, nu'i asa ?
 • +8 (12 voturi)    
  nu prea inteleg ... (Vineri, 8 martie 2013, 13:16)

  zwilling [utilizator]

  de ce e necesara o lege "care sa consacre accesul egal al femeilor si barbatilor la functii publice"?
  Sa inteleg ca pentru anumite posturi vor fi preferate femei doar pentru a face cota, chiar daca sunt barbati mai bine calificati pentru acel post?
  Si daca trece o astfel de lege, barbatii vor avea interzis sa concureze pentru posturile libere pana nu se atinge cota respectiva?
 • +5 (9 voturi)    
  :) (Vineri, 8 martie 2013, 13:21)

  Analfabet [utilizator]

  Curat neconstitutional si incalca articolul 1 din declaratia drepturilor omului:
  Toate fiintele umane se nasc libere si egale în demnitate si în drepturi. Ele sunt înzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele în spiritul fraternitatii.
 • +6 (10 voturi)    
  Exact numai manifeste feministe lipsesc (Vineri, 8 martie 2013, 13:30)

  MutulMutul [utilizator]

  din noua Constitutie a Romaniei!
 • +8 (12 voturi)    
  Tampenie (Vineri, 8 martie 2013, 13:31)

  ComanGabriel [anonim]

  Acest lucru nu este discriminare, doamna respectiva e cam dusa cu pluta.
  Discriminare inseamna ca femeile sa nu fie acceptate sa candideze sau sa voteze.
  Aceasta "mare doamna" a politicii europene nu pricepe ca un asemenea articol in constitutie ar incalca drepturile democratice printre care si cel al votului.
  Nu pot fi obligat sa aleg neaparat 5 femei pentru cele 10 locuri disponibile, teoretic procesul electoral este bazat pe ideea ca cel (om) ce are cel mai bun program este ales.
  Ideeile astea cu cotele fixe sunt reintruparea comunismului, maine o sa ceara ca si cei cu IQ sub 60 sa aiba locuri in parlament ca si ei reprezinta o parte importanta a poporului, sa fie reprezentati si "muncitorii, taranii" nu doar "burghezii" ca acum.
  Se pare ca timpul petrecut sub aripa tatucului "Iosif Vissarionovici" Iliescu nu a fost pierdut.
  Eu propun ca locurile din parlament si administratia publica sa fie impartite si dupa procentele de Blonzi vs Bruneti, Grasi vs Slabi sau Scunzi vs Inalti.
  In departamentul unde lucrez sunt 6 barbati si 9 femei. Urmand rationamentul doamnei Cretu trebuie concediata o femeie si angajat un barbat sa se respecte procentajul 52/48.
  • -3 (5 voturi)    
   confuzie (Vineri, 8 martie 2013, 16:17)

   Egalitate [utilizator] i-a raspuns lui ComanGabriel

   Ca brunet, blond, gras sau slab ai aceleasi sanse sa castigi alegerile. Ca femeie nu. Asta e diferenta. Si daca putem cadea de acord ca femeile au aceleasi capacitati intelectuale ca barbatii, atunci avem o problema din moment ce clar reprezentarea femeilor in politica nu e egala cu a barbatilor. Daca nu e discriminare de gen, de ce in profesia asta avem covarsitor mai multi barbati? Daca femeile au aceleasi capacitati si abilitati ca barbatii? Cum de sunt su-reprezentate in pozitiile din politica? Clar ceva nu e in regula.
   • -1 (3 voturi)    
    ESTE IN REGULA: NASC, ALAPTEAZA,... (Vineri, 8 martie 2013, 17:27)

    dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Egalitate

    ...iar cind au "migrene", numàrà prost voturile.
    In Elvetia, o mamà tinàrà, nu este bine vàzutà, dacà lucreazà si nu se ocupà suficient de copii. Si rezultatul este cà au cei mai bine educati copii din lume.
 • +4 (8 voturi)    
  vai vai vai (Vineri, 8 martie 2013, 13:59)

  Angipangi [utilizator]

  E 8 martie, e ziua femeii. Cretu e femeie (si eu, dealtfel). Dar nu ma pot abtine: tare PROASTA mai e... ideea asta.
 • +2 (8 voturi)    
  De ce va mirati? (Vineri, 8 martie 2013, 14:18)

  LiviuX [utilizator]

  Asitia sunt parlamentarii pe care i-ati (i-am) ales!! La asa votanti, asa parlamentari (vezi si Becali, Voiculescu si multi altii).
 • +1 (3 voturi)    
  ALTE PROPUNERI! (Vineri, 8 martie 2013, 14:25)

  GAVRILACHE [utilizator]

  Ar trebui introdusa si o cota pentru "plaiatori", una pentru "gay si lesbiene" si, ca sa se aleaga si dl.Vadim, o cota pentru iubitorii de caini si de ceausesti!
 • -3 (5 voturi)    
  Sa separam ideea de persoana (Vineri, 8 martie 2013, 14:33)

  Egalitate [utilizator]

  Ideea in sine nu e proasta si e in acord cu legile statelor Europene. Exista o prejudecata foarte puternica impotriva femeilor ca politicieni. Uitati-va numai cum sunt prezentate in presa (si in comentariile de pe Hotnews) femeile care sunt politicieni. O cota de gen ar fi unul din mecanismele de a obisnui politica romaneasca (predominant masculina) cu prezenta pe picior de egalitate a femeilor in parlament si in guvern. Competenta politica se castiga guvernand, si femeile sunt dezavantajate din start din moment ce nu au acces la guvernare din cauza prejudecatilor sexiste ce domina societatea noastra. Multe nici nu isi inchipuie ca ar putea avea acces la guvernare din cauza normelor sociale puternic inradacinate la noi. O clauza de gen ar putea fi un prim pas in vederea rectificarii acestui handicap.
  • +2 (6 voturi)    
   ba sa nu o separam! (Vineri, 8 martie 2013, 15:15)

   costache2 [utilizator] i-a raspuns lui Egalitate

   Ideea nu e proasta, e de-a dreptul cretina! Iar persoana care a emis o astfel de imbecilitate trebuie cunoscuta si sanctionata de alegatori pentru lipsa de inteligenta!

   PS: Inclusiv comentariul tau este pe langa! Sa obisnuim politica romaneasca cu prezenta femeilor? Pai atatea au fost ministru, una a fost sefa la camera deputatilor si una se pregateste sa "preia" un partid parlamentar. Suntem obisnuiti!!!
   • -2 (4 voturi)    
    Intrebare (Vineri, 8 martie 2013, 15:59)

    Egalitate [utilizator] i-a raspuns lui costache2

    Sunt femeile politiciene la care va referiti in mod clar mult mai incompetente decat politicienii barbati care ne guverneaza de la 89 incoace? Exista vreo diferenta clara de compententa intre femei si barbati? Exista ceva ce e esential legat de genul persoanei care determina competenta in politica?
    • +3 (5 voturi)    
     se pare ca nu intelegi (Vineri, 8 martie 2013, 17:11)

     costache2 [utilizator] i-a raspuns lui Egalitate

     "Exista ceva ce e esential legat de genul persoanei care determina competenta in politica?"

     Exact despre asta e vorba! Nu ai nevoie de nici o "cota de gen" trecuta explicit in vreo lege! Toti politicienii sunt la fel de buni/rai; depinde doar de "abilitatea" fiecaruia ce rol joaca in politica romaneasca. Chiar nu vad nici o "prejudecata sexista" in societatea romaneasca; iar daca tu o vezi, cred ca intelegem diferit termenul de "prejudecata"...
 • +3 (5 voturi)    
  "Minte scurta...haine lungi" (M. Eminescu) (Vineri, 8 martie 2013, 14:52)

  alex1234 [utilizator]

  D-na Cretu se poate lua de mana cu Frunda cel care cerea

  "6% maghiari peste tot"
  Frunda (la A3):
  "Noi santem 6% vrem sa fim peste tot 6%"

  Pai dupa Logica asta de "g^ag~a:

  "Noi Femeile suntem 50% vrem sa fim 50%"
  "Noi cu par saten santem 50% vrem sa fim 50%"
  "Noi peste 1.60 cm santem 50% vrem sa fim 50%"
  "Noi care n-am citit Shakespeare suntem 90% vrem sa fim 90%"
  Cu toate intersectiile nenule ale acestor multimi Gogomania "Frunda-Cretu" da ca rezultat o reprezentare de peste "100%" ...

  "Logica" de tip "Frunda-Cretu" pe scurt se rezuma la
  "Vrem un tip de Reprezentare care da peste 100%"

  Constat lipsa de "abilitati aritmetice" a D-nei Cretu si a D-nului Frunda (D-nul Frunda se pricepe totusi la adunatul caselor prin Tg. Mures) ....care ne spun ca
  "o populatie de 100% trebuie sa aibe un sistem de reprezentare de peste 100%"
  • -2 (6 voturi)    
   Criterii de discriminare (Vineri, 8 martie 2013, 15:14)

   Egalitate [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Caricaturizati criteriile de discriminare: nimeni nu te marginalizeaza la alegeri daca ai par saten sau daca iti place Shakespeare. Insa clar, ca femeie ai mai putine sanse ca un barbat sa castigi un loc in parlament. E timpul sa lasam gluma si sa incepem sa discutam chestiunea feminista in Romania. E timpul sa reflectam un pic la modul in care gandim despre femei si rolul lor in viata publica in Romania.
   • +1 (3 voturi)    
    nu poti milita cu o lipsa de logica elementara (Vineri, 8 martie 2013, 19:02)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Egalitate

    a milita e una...a spune prostii e alta.....


    d-na Cretu crescuta de mica prin birourile unor vajnici barbati din PSD, putea propune ceva firesc:
    - ca partidul sau sa aibe mai multi candidati femei propusi sa fie alesi....

    Daca insa in loc sa faca asta D-na Cretu face
    "o propunere de reprezentare care da peste 100% din corpul electoral"

    propunerea e o gogomanie caci e imposibil de aplicat....pe langa alte defecte de logica etc...

    Deci nu pot lua in calcul "sa militez sau sa sustin implementarea unor imposibilitati" caci ar insemna ca sant dus cu pluta ...

    ar trebui inainte "sa arat ca 50 + 60 = 100"

    Tot ce pot face e sa iau in gluma propunerile doamnei Cretu si a D-nului Frunda....

    Politicieni care insa se descalifica in fata cetatenilor din tara asta prin lipsa de logica elementara a propunerilor lor....
 • +4 (6 voturi)    
  Idei, DA - Mod de aplicare, BA. (Vineri, 8 martie 2013, 15:38)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Cum le bagi in Parlament? Revenim la votul pe liste? Chiar daca exista un barbat mai competent decat o femeie, il lasam in afara locurilor eligibile si-l inlocuim cu femeia? Se vor vota 2 liste - una cu barbati si alta cu femei? E simplu sa emiti tot felul de idei, dar nu spui si cum aplici asa ceva in practica? Si ce te faci cu discriminarea?
  • -2 (4 voturi)    
   de ce judeci asa simplist? (Vineri, 8 martie 2013, 16:41)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui Jimmy Hoffa

   Cota trebuie repartizata armonios intre barbati, femei, gay, tigani, negri si asiatici.
   Nu ar fi incorect un parlament in care nu se regaseste nici un tigan sau nici un negru?
   • +1 (3 voturi)    
    Propun si pe altii reprezentati din oficiu (Vineri, 8 martie 2013, 19:13)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui catelu

    Propun si pe altii reprezentati din oficiu in Parlamentul Romaniei care sa reprezinte categoriile respective

    O vanzatoare (si femeie si vanzatoare)
    Un maturator de strada, (si barbat si maturator)
    un inginer (strict barbat)
    un portar de fotbal (care nu a ratat interventia cu Suedia)
    un portar de fotbal (care a ratat interventia cu Suedia , ca sa nu zica ca e discriminat)
    un elev de 18 ani
    un student
    un batran de 60 de ani
    un batran
    o doamna creatza (nici o aluzie la D-na Cret,u)
    o doamna blonda
    o doamna cu posete scumpe
    o doamna dosta procuror
    un marinar presedinte
    un presedinte fost membru CC al PCR
    un ungur care nu traieste in secuime
    un ungur care traieste in secuime
    un ungur care a trait in secuime dar s-a mutat la Bucuresti
    un ungur care a trait in secuime dar s-a mutat la Budapesta
    un ungur de 18 ani care joaca hochei
    un ungur de 18 ani care nu joaca hochei
    (ca sa nu zica ca e discriminat ca nu joaca hochei)

    s.a.md.
 • 0 (2 voturi)    
  PRECEDENTUL EXISTA SI NU ESTE BINE (Vineri, 8 martie 2013, 17:38)

  dincannes [utilizator]

  Locurile rezervate in facultàti (pentru tigani) si in parlament (pentru etnii) = discriminare.
 • +1 (1 vot)    
  tovarasa (Sâmbătă, 9 martie 2013, 0:28)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  cretu parca se maritase. La ce panseuri emite se pare ca casatoria e platonica sau de convenienta, deci nu s-a consumat, si nici de gind nu are.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by