Premierul Victor Ponta s-a declarat, joi, deschis sa primeasca "sfaturi si sugestii de la toata lumea", cat timp acestea nu sunt populiste. El l-a atacat pe presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, colegul sau de partid, afirmand ca "Nicusor Constantinescu a fost sprijinit si e sprijinit de mine. Este un presedinte de CJ foarte bun, nu-mi place ca-si da toata ziua cu parea toata ziua pe la televizor. Imi place cand imi spune mie ce trebuie sa fac, dar acum nu pot decat sa constat ca a devenit un erou al PDL", potrivit Agerpres. Reactia primului ministru intervine dupa ce seful CJ Constanta si-a exprimat nemultumirea fata de o circulara despre care a spus ca a fost transmisa de ministrul delegat pentru Buget, prin care se cere achitarea cu prioritate a arieratelor cu bani de la programele de dezvoltare locala si a proiectelor care necesita cofinantare locala.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, are tot sprijinul sau, in ciuda criticilor presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, subliniind ca are toata increderea in autoritatile locale, doar ca "nu fac ei Guvernul". Intrebat la Romania TV daca pleaca cineva din Guvern, premierul a raspuns ironic: "La fel cum a plecat si doamna Campeanu (actualul ministru al Muncii, Mariana Campeanu - n.r.), cand a fost suparat tot Nicusor pe ea. Ministrii ii numesc eu. Ca prim-ministru, ascult, am toata increderea in toti presedintii de consilii judetene, dar nu fac ei Guvernul".

"Arieratele nu sunt ale autoritatilor locale catre guvernul central, nu are nicio datorie autoritatea locala. Autoritatea locala are datorii catre prestatorii de diverse contracte, cei care au efectuat lucrari - acesta este primul lucru, deci nu trebuie sa dea nimic Guvernului. Doi: plata de care vorbim este din bani de la Guvern catre autoritati locale, de aceea ministrul Bugetului, care da banii la autoritatile locale ca sa plateasca, banuiesc ca e normal sa si spuna: 'eu ti-i dau, te rog frumos plateste pe arierate", a explicat Victor Ponta.

In context, el a respins acuzatiile ca actualul Executiv a taiat cotele defalcate de TVA, afirmand ca Guvernul Boc le-a taiat: "E bine sa ne amintim totusi ca si acum domnul Nicusor Constantinescu spune sa-i dam inapoi ce i-a luat Guvernul Boc si, sigur, cand putem sa o facem. (...) Plata datoriilor reprezinta un obiectiv prioritar cu FMI pentru ca, pe de o parte, avem foarte multe firme bagate in faliment, nu si-au primit banii de la autoritatile locale si la randul lor au conturile blocate pentru alte datorii. (...) Ceea ce am schimbat - si este foarte bine ca am schimbat si Liviu Voinea are tot sprijinul meu si poate sa se supere si Nicusor Constantinescu si oricine - este ca am spus asa: platim datoriile pentru acele proiecte si acele cheltuieli care au fost prevazute in bugete, adica cei care au avut prevazut realizarea unor drumuri, aceia nu au mai primit banii de la Guvernul Boc, de la Guvernul Ponta, nu mai conteaza, pe acele lucrari trebuie sa le platim".

Pe de alta parte, el a aratat ca s-au efectuat numeroase lucrari fara vreo baza bugetara, doar pentru ca anumiti ministri au promis finantari: "Iar acum acei bani trebuie sa-i dam noi. Va dau un singur exemplu: o comuna pe care a vizitat-o doamna Udrea in judetul Arges are lucrari efectuate si arierate, fara sa aiba prevazut in buget, de toti banii pe care-i are judetul Arges. Deci restul de o suta de comune nu mai primesc niciun leu", a spus Victor Ponta, precizand ca proiectele incepute ilegal nu vor fi finantate cu bani din Fondul de Rezerva al Guvernului.

El a mai precizat ca au fost realizate lucrari la unele scoli in valoare de 500 de milioane de euro, fara sa existe acoperire bugetara: "De asta cred ca a spus ministrul Voinea. Daca se supara sau nu Nicusor, e dreptul lui. (...) Domnul Nicusor Constantinescu, la fel ca mine, ar vrea sa se reduca TVA cel putin la alimente. Problema e urmatoarea: daca reduce TVA, am incasari mai mici in acest moment. La nivel de proiect-pilot, vom incerca sa facem din al doilea semestru tocmai contra evaziunii si ii dau mai putini bani din cotele defalcate domnului Nicusor Contantinescu, daca chiar vrea lucrul acesta il facem. Dar lucrurile stau in felul urmator: domnul Constantinescu vine la Bucuresti dupa bani, eu nu am unde sa ma duc in alta parte dupa bani".