Regionalizarea si lupta pentru locul de capitala a regiunilor a dat nastere unui nou conflict in USL. Ministrul PSD-ist al Energiei, Constantin Nita, l-a atacat dur pe blogul sau pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a intrat recent in PNL, fiind ales prim-vicepresedinte al partidului. "Domnul Johannis a declarat, zilele trecute, cu o seninatate si cu o indrazneala extraordinare ca unul dintre scopuri principalele pentru care a intrat in PNL este sa ajute Sibiul sa devina capitala Regiunii Centru, iar dumnealui, implicit, sa devina guvernator. Pe scurt: <>. De altfel, a tinut si sa-si ceara scuze in fata sibienilor ca a facut un lucru atat de <>. Este de neacceptat o astfel de pozitie din partea dlui. Johannis", scrie Nita, care este si presedintele PSD Brasov.

Constantin NitaFoto: AGERPRES

Ce a scris Constantin Nita pe blog:

"După ce am asistat patru ani la tipul de politică impus de PDL, în care mulţi au intrat în politică pentru a obţine o funcţie, o asemenea mărturisire pare făcută fără niciun fel de jenă. Ştiu că poate să sune populist, dar, în politică, dacă eşti un om cu oarecare conduită morală, intri mânat de anumite principii şi valori pe care doreşti să le promovezi. În niciun caz pentru că vrei să obţii o funcţie sau să faci lobby pentru un anumit proiect.

Sibiul nu va putea deveni capitală regională atât timp cât există Braşovul. Toţi indicatorii economici ai Braşovului îi sunt superiori.

Dl. Johannis aduce drept argument forte faptul că Sibiul este în centrul regiunii. Şi de ce ar trebui să fie decisiv acest lucru?! Cred că trebuie să alegem drept capitală a fiecărei regiuni oraşul cel mai dezvoltat economic şi cu cel mai mare potenţial. Aşa se întâmplă în toate ţările din lume. Regionalizarea administrativă a fost decisă pentru a atrage mai mulţi investitori, mai multe fonduri europene etc. În aceste condiţii cred că nu încape îndoială că Braşovul este cel mai potrivit.

Dl. Johannis a vrut să fure startul, cum se spune, şi a început campania de lobby mai devreme. Şi chiar dacă a încercat să-şi atenueze declaraţiile adăugând că nu este sigur că intrarea în PNL îi va garanta acest lucru, presupunem cu toţii că deja există anumite discuţii.

Ceea ce îi pot garanta dlui. Johannis este că braşovenii vor veni cu argumente foarte puternice pentru oraşul lor. Nu vor permite ca acest troc să fie dus până la capăt. M-au sunat foarte mulţi oamenii din Braşov extrem de indignaţi care doresc să ia atitudine şi să se exprime.

Dacă ar fi să urmărim logica politică a dlui. Johannis, mă aştept ca următorul argument aruncat în această „luptă” să fie legat de faptul că Braşovul este condus de un primar aflat în opoziţie, iar dumnealui este de partea puterii. Acum.

În opinia mea, dacă dorim ca împărţirea pe regiuni administrative să fie una eficientă pentru români, trebuie să eliminăm orice implicaţie politică. De altfel, dacă ar fi să facem alegeri, sunt sigur că majoritatea ar vota pentru Braşov. Potenţialul economic şi turistic se află în creştere, iar autostrada şi aeroportul care se vor construi în perioada următoare, vor transforma Braşovul în cea de-a doua capitală a României, indiferent dacă vrea sau nu dl. Johannis".