Administratia prezidentiala a confirmat marti ca a avut "o serie de consultari, incepand cu ora 11,00, in conformitate cu artidolul 86" din Constitutie, cu premierul Victor Ponta, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si cu ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Articolul 86 in Constitutie prevede: "Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita".

"In cadrul consultarilor s-au discutat teme de politica externa, precum si mandatele Romaniei pentru sedinta Comitetului Reprezentantilor Permanenti (COREPER) din data de 6 martie a.c. si pentru Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 7 - 8 martie a.c", se arata in acest comunicat, fara a se face alte precizari.

In cursul diminetii, a aparut pe surse informatia potrivit careia presedintele Traian Basescu i-a invitat pe Victor Ponta, Titus Corlatean si Radu Stroe la Palatul Cotroceni pentru o discutie pe tema aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Surse oficiale citate de agentia Agerpres anuntau, sambata, ca Guvernul urmeaza sa stabileasca marti mandatul ministrului Afacerilor Interne la Consiliul Justitie si Afaceri Interne care va avea loc pe 7-8 martie la Bruxelles, si la care urmeaza sa se discute si chestiunea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Guvernul urmeaza sa decida daca va solicita sau nu un vot asupra acestui punct: "Mandatul pentru ministrul Afacerilor Interne (care va reprezenta Romania in Consiliul JAI - n.red.) il stabilim marti", au declarat sursele citate.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la B1TV, ca decizia privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar putea fi amanata la Consiliul JAI din 7 - 8 martie la cererea a doua sau trei state, care, in ultima instanta, ar putea fi convinse sa sustina tara noastra in acest demers.

Duminica, ministrulgerman de Interne a declarat insa ca intentioneaza sa impiedice o aderare rapida a Romaniei si Bulgariei la Schengen. Daca cele doua tari vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul sau de veto, a precizat ministrulgerman intr-un interviu pentru Spiegel.