Senatul a aprobat directiva UE prin care se interzice comercializarea tigarilor cu arome

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 4 martie 2013, 17:32 Actualitate | Politic


Plenul Senatului a adoptat, in sedinta de luni, directiva Uniunii Europene prin care este interzisa comercializarea produselor din tutun cu arome specifice si prin care se impune standardizarea completa a ambalajelor, precum si plasarea avertismentelor vizuale pe ambele fete ale pachetului de tigari, informeaza Agerpres.

Proiectul de Hotarare cu privire la Propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale statelor membre in ceea ce priveste fabricarea, prezentarea si vanzarea tutunului si a produselor aferente - COM(2012)788 final - a fost adoptat cu 76 de voturi pentru, 27 de voturi impotriva si 11 abtineri.

Obiectul general al directivei europene este de a imbunatati functionarea pietei interne de tutun si de produse aferente, vizand un inalt grad de protectie a sanatatii publice pentru cetatenii Uniunii Europene si descurajarea debutului fumatului, in special in cazul tinerilor.

Propunerea vizeaza apropierea actelor de lege si a actelor administrative ale statelor membre privind ingredientele si emisiile din tutun (se propune, printre altele, ca produsele din tutun cu arome caracteristice sa fie interzise), ambalarea si etichetarea (se propune ca avertismentele combinate sa fie afisate pe ambele fete ale pachetelor de tigari, precum si standardizarea completa a ambalajelor), interdictia introducerii pe piata a tutunului pentru uz oral, vanzarile transfrontaliere la distanta, dar si obligatia de notificare pentru noile categorii de produse din tutun.

Comisia pentru sanatate, care a analizat directiva europeana in calitate de comisie raportoare, a intocmit un raport de admitere considerand ca propunerea respecta principiul subsidiaritatii, avand in vedere ca "obiectivele sale nu pot fi indeplinite in mod satisfacator de statele membre, putand fi mai bine realizate la nivelul Uniunii Europene".

De asemenea, membrii Comisiei au considerat, printr-un amendament aprobat, ca este necesar sa se analizeze, la nivel european, posibilitatea acordarii de masuri compensatorii partilor afectate de aceasta directiva.

Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 75 de voturi pentru, 24 de voturi impotriva si 13 abtineri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1061 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by