Parlamentarul german crestin-democrat Gunther Krichbaum releva conexiunea stransa dintre aderarea Romaniei la Schengen si reformele din justitie. Parlamentarul crestin-democrat Gunther Krichbaum, seful Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestag-ului, releva conexiunea stransa dintre aderarea Romaniei la Schengen si reformele din justitie. Aderarea "depinde strans de MCV", a spus el textual pentru Deutsche Welle.

Gunther KrichbaumFoto: Deutsche Welle

Intr-o declaratie in exclusivitate pentru Deutsche Welle, Krichbaum a cerut calmarea spiritelor si a atras atentia asupra raportului special MCV din ianuarie, prin care "Comisia Europeana a recomandat guvernului roman modalitati de inlaturarea deficitelor in domeniul respectarii principiilor statului de drept".

Deputatul CDU a reliefat ca evaluarea progreselor realizate de Romania va putea avea loc abia dupa difuzarea raportului CE din decembrie 2013. Daca ele se vor fi realizat, va trebui, potrivit lui, ca aderarea Romaniei in doua trepte la spatiul Schengen sa se si concretizeze.

Krichbaum a subliniat ca Germania nu are dubii cu privire la capacitatea tehnica a Romaniei de a asigura granita externa a UE. Pe de alta parte, Uniunea Europeana are datoria, in opinia deputatului german, de a elabora mecanisme adecvate de monitorizare si rectificare ale eventualelor derapaje ale tarilor membre. In caz contrar s-ar putea ca sustinerea multora pentru libera circulatie a cetatenilor europeni sa se reduca. De altfel, unele probleme nu sunt generate de sistemul Schengen, ci de consecintele caderii Cortinei de Fier, a conchis Krichbaum.

Informatii de context:

Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier. Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor. (sursa: Wikipedia)