Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, duminica seara, ca echipa presedintelui Traian Basescu ar trebui sa fie ultima care sa se exprime pe tema Schengen, "avand in vedere esecul lamentabil pe care l-a suferit si in 2010 si in 2011, cand conditiile erau fundamental diferite" si existau toate argumentele, inclusiv cele de familie politica.Seful diplomatiei romane a subliniat ca obiectivul integrarii in spatiul Schengen este unul important pentru Romania pentru care trebuie "sa ne batem (...) dar cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa", potrivit Agerpres.

"Eu cred ca echipa lui Traian Basescu ar fi ultima care ar trebui sa se exprime, avand in vedere esecul lamentabil pe care l-a suferit si in 2010 si in 2011, cand conditiile erau fundamental diferite si cand aveau toate argumentele, inclusiv cele de familie politica - a popularilor europeni - si au esuat lamentabil, inclusiv din perspectiva obiectivelor pe care si le-au fixat prin programul de guvernare. (...) Nu vad de ce ar trebui sa se exprime acesti domni care au esuat. Subiectul este unul important pentru Romania, pentru cetateni, pentru mediul de afaceri. (...) Da, trebuie sa ne batem pentru un obiectiv important al Romaniei, dar cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa. Pentru ca daca respectam toate criteriile avem o asteptare legitima", a subliniat Titus Corlatean.

El a precizat ca in saptamana care urmeaza va fi adoptat mandatul pe care il va avea Romania la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie, tara noastra urmand a fi reprezentata la reuniune de ministrul Radu Stroe.

Ministrul Corlatean a mai adaugat ca autoritatile de la Bucuresti asteapta in plenul Consiliului JAI - "acolo unde exista o larga majoritate de sustinere a Romaniei si Bulgariei" - "explicarea motivelor, dar potrivit criteriilor, potrivit Tratatului si aquis-ului comunitar".

"Din acel moment, daca in mod nejustificat si nelegitim nu se adopta o solutie de compromis pentru care suntem dispusi sa discutam, atunci nu va mai fi o prioritate pe agenda imediata a Guvernului. Nu inseamna ca nu ne intereseaza, nu inseamna ca nu ne dorim, dar cei care doresc sa se lamureasca, sa faca invitatia Romaniei si Bulgariei la momentul pe care il doresc. Noi in orice caz vom fi gata pentru aderare. Nu va fi acum, va fi la toamna, va fi anul viitor, Romania si Bulgaria vor fi membre Schengen", a subliniat seful diplomatiei romane.

Titus Corlatean a mai spus ca in anii in care a fost in Opozitie a avut senzatia "unei slabiciuni a institutiilor statului roman, a reprezentarii externe a Romaniei", iar in prezent trebuie facut fata "acestor consecinte acumulate".

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat ca nu exista o motivatie obiectiva, corecta ca Romania sa nu intre in Schengen, ci "sunt alte motive de natura politica": "Mergem mai departe, nu dramatizam. Schengen-ul ne intereseaza, dar sa facem parte dintr-un proces lipsit de credibilitate asta nu ne mai intereseaza", a subliniat seful diplomatiei romane.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne se intruneste in zilele de 7 si 8 martie. Duminica, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca, in cazul in care Romania si Bulgaria vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot in privinta stabilirii unui termen concret de aderare la Schengen, Germania va recurge la veto. ''Extinderea spatiului Schengen este acceptata de catre cetatenii nostri numai daca sunt indeplinite conditiile de baza'', ceea ce ''nu este cazul in prezent'', a spus ministrul Hans-Peter Friedrich pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

Ministerul roman al Afacerilor Externe si cel al Afacerilor Interne au reiterat, duminica, printr-un comunicat de presa comun, ca Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului in domeniu:

''Romania reafirma pozitia sa de principiu ca procesul de aderare la spatiul Schengen nu depinde de alte criterii decat cele stipulate cu claritate in acquis. Totodata, la Consiliul European din 1 - 2 martie 2012, Romania a acceptat indeplinirea unor masuri suplimentare in domeniu, menite sa consolideze increderea partenerilor europeni in capacitatea sa de a-si asuma statutul de membru Schengen si sa faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului si adoptarea unei decizii pozitive. Aceste masuri au fost implementate de Romania in totalitate, in termenii agreati, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. In aceste conditii, apreciem esential ca subiectul privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se regaseasca pe agenda Consiliului JAI din 7 - 8 martie 2013'', se arata in comunicatul de presa.