Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat sambata ca sustine pozitia exprimata de primul ministru si ministrul de Externe cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, considerand ca tara noastra are alte obiective mai importante.

"Este un spatiu al nuantelor, dar, evident, suntem de partea Guvernului nostru, pozitie care a fost exprimata de ministrul de Externe intr-un anumit context, dar care astazi a fost intarita de primul ministru. Romania s-a achitat de toate obligatiile pe care le implica aderarea la spatiul Schengen, obligatii exclusiv tehnice. Romania a cheltuit un miliard de euro pentru aceste lucruri. Romania a acceptat un pachet de conditii si supra-conditii mai severe decat pentru oricine altcineva. Le-a acceptat si le-a indeplinit. Acesta nu este aprecierea mea sau a lui Corlatean sau Ponta, este aprecierea tuturor partenerilor din Uniunea Europeana", a spus Crin Antonescu, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

Liderul PNL a subliniat ca aderarea la Schengen nu a fost niciodata un obiectiv prioritar al Romaniei: "In conformitate cu Tratatul, nu exista niciun fel de inter-conditionare intre MCV si aderarea la Spatiul Schengen. Sigur, poate este o nuanta. Domnul Corlatean, intr-un context, intr-un talk-show, deci nu intr-o declaratie ritoasa a Ministerului de Externe, spunea: 'daca noi indeplinim, practic, toate conditiile, nu vom fi admisi acum in Schengen, nu ne mai intereseaza'. Aici este o nuanta. Nu este vorba ca nu ne mai intereseaza, dar Schengen ar trebui tratat cu luciditate ca un obiectiv tehnic, care nu a fost niciodata si nu are cum sa fie obiectivul prioritar al Romaniei. Sunt obiective mai importante: bugetul multianual al Uniunii care revine Romaniei, absorbtia fondurilor, MCV-ul insusi si problemele legate de Justitie. Dar, aici ii dau dreptate lui Titus Corlatean. Se poate trai si fara Schengen. Sunt tari in UE, incepand cu exemplul ilustru al Marii Britanii, care nu vor sa intre in Schengen. Romania vrea, nu inseamna ca am scos din lista obiectivelor noastre acest lucru".

Intrebat daca aderarea la Spatiul Schengen ar mai trebui sa fie o prioritate in cazul in care Romania nu va obtine un rezultat concret in luna martie, Crin Antonescu a raspuns: "Aici sunt perfect de acord cu pozitia primului ministru si a ministrului de Externe. Daca in conditii foarte clare si pe realitati foarte clare noi nu suntem admisi in Schengen, atunci inseamna ca este o problema a altora, nu mai este o problema a noastra. Daca noi am mai avea ceva de corectat, de rezolvat, de implinit in Romania, in sfera de actiune a autoritatilor romanesti, ar fi corect sa spunem: bine domnule, daca nu suntem pregatiti, ne vom stradui sa fim pregatiti data viitoare".

Pe de alta parte, Crin Antonescu s-a declarat optimist cu privire la decizia din luna martie referitoare la aderarea la Schengen: "Eu ma astept, sunt mai optimist decat par a fi unii, ma astept cu incredere in ratiunea si corectitudinea deciziilor europene, ma astept sa fim primiti in Spatiul Schengen, pentru ca indeplinim demult si concret toate conditiile. Daca nu, avem alte obiective mai importante decat Schengen pe care trebuie sa le urmarim si oricum ca atitudine as remarca un lucru: este impardonabil ca presedintele Romaniei, nu vorbesc de domnul Ungureanu, care este parlamentar, are voie sa faca orice politica vrea, dar vorbesc de presedintele Romaniei, care este impardonabil sa impuna domnia sa sau sa accepte impunerea raportului MCV de intrare in Spatiul Schengen, ceea ce tratatul nu prevede si nici partenerii europeni nu fac, cel putin la vedere", a adaugat Crin Antonescu.

Vineri seara, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a sustinut ca o eventuala amanare a aderarii Romaniei la Schengen "nu ar fi o decizie corecta": "Anul acesta vor fi alegeri in Germania, anul viitor vor fi alegeri europene in toata Europa, vor fi alegeri municipale in Franta, unde primarii, daca e sa mergem pe argumentul asta, primarii, ca sunt de dreapta, ca sunt de stanga, vor spune 'domnule, avem probleme cu migratia', se vor juca electoral lucrurile astea, romi, mai stiu eu ce. Deci, practic, care este concluzia? Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima? Faptul ca, pana la urma, acest proces bazat pe niste criterii obiective, pe un tratat european, nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces", a afirmat Corlatean, la Realitatea TV.

Despre eventualitatea unei amanari, Corlatean a mentionat ca ar insemna "o impingere a procedurii la o data nedefinita in realitate": "Inca o data o spun: o astfel de eventuala decizie ar reprezenta transformarea procedurii de aderare la Spatiul Schengen, care e clar prevazuta de tratate - criteriile sunt clar prevazute, sunt indeplinite de Romania de trei ani de zile - ar transforma acest proces intr-unul necredibil. Or, daca orice as face, oricat as indeplini criteriile si supercriteriile, au fost si masuri suplimentare, am trecut, le-am acceptat, le-am indeplinit, oricati bani am baga - un miliard de euro bagat in securizarea frontierelor Romaniei si nu ajunge -, atunci dati-mi voie sa va spun inca o data - nu mai sunt interesat de acest proces", a afirmat Corlatean.

El a mai spus ca "asa cum am trait fara Schengen, putem trai in continuare". "Asa cum am trait fara Schengen, putem trai in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat sau cei care se opun sa invite Romania, sa o faca. (...) Cata vreme noi suntem corecti, facem toate demersurile si indeplinim criteriile si eventual, spun eventual, mai avem pana la ziua reuniunii, eventual s-ar decide inca o data amanarea, atunci dati-mi voie sa va spun ca cei care se opun au o problema de credibilitate", a incheiat Corlatean.