Europarlamentarul PDL Monica Macovei si-a anuntat, duminica, intr-o conferinte de presa, candidatura la sefia partidului, din partea "grupului reformistilor".

Monica MacoveiFoto: AGERPRES

In conferinta de presa sustinuta impreuna, Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Baconschi, Cristian Preda si Adrian Papahagi au anuntat ca vor depune motiunea "Reformistii".

"Motiunea pe care o depunem impreuna se numeste "Reformistii" (...) Candidez la conducerea PDL, suntem in echipa, pentru ca vrem sa schimbam si sa reformam PDL, vrem un PDL reformat", a spus Macovei.

Aceasta este a treia motiune depusa pentru sefia PDL, dupa cea a presedintelui formatiunii, Vasile Blaga, si a deputatului Elena Udrea.

Intrebata de cine se teme dintre ceilalti doi contracandidati, Vasile Blaga sau Elena Udrea, Macovei a spus: "Nu ma tem de niciunul".

De asemenea, Macovei a declarat ca daca va castiga alegerile interne va renunta la postul de europarlamentar. "Evident ca partidul se conduce din Romania, din Bucuresti, asa incat voi fi in Bucuresti. Voi renuntala postul de europarlamentar", a spus ea.

In schimb, daca va pierde, Macovei a afirmat ca va lupta in continuare pentru principiile in care crede. "Nu o sa ne sinucidem, suntem oameni in toata firea. O sa ne luptam mai departe pentru principiile in care credem. Toti in viata suntem datori sa incercam sa facem binele, sa facem pasul inainte, sa facem progresul. Deci acesta este primul lucru: datoria de a incerca", a declarat ea.

Intrebata de asemenea de ce, dintre patru barbati si o femeie, Monica Macovei a fost aleasa pentru a depune motiunea "Reformistii", aceasta a raspuns: "Pentru ca eu sunt cea mai curajoasa".

Macovei a insistat totodata ca decizia de a intra in cursa pentru sefia PDL a fost luata fara o consultare cu Traian Basescu. "Decizia pe care am luat-o am luat singuri si am luat-o chiar de mult timp, chiar daca o facem publica astazi. Am luat-o singuri", a spus aceasta.

Macovei a precizat ca au fost stranse 100 de semnaturi in sprijinul motiunii sale. "Dar vom strange in continuare, toata saptamana. Avem 100, asa ca repet invitatia pentru toti membrii de partid sa vina alaturi de noi", a spus ea.

UPDATE: Elena Udrea: Salut inscrierea in cursa pentru sefia PDL a Monicai Macovei

Deputatul PDL Elena Udrea a salutat duminica inscrierea in cursa pentru sefia partidului a europarlamentarului Monica Macovei si i-a urat succes. "Cred ca inscrierea in cursa a doamnei Macovei si eventual a altor potentiali competitori va aduce un plus dezbaterii interne in PDL", a declarat, pentru Agerpres, Elena Udrea.

Conventia Nationala Extraordinara a PDL, in care va fi aleasa noua conducere, va avea loc pe 23 martie.

Declaratii Monica Macovei:

 • Candidez la conducerea PDL si motiunea pe care o depunem impreuna se numeste "Reformistii". De ce candidam, de ce candidez? Pentru ca vrem un PDL reformat, vrem o conducere credibila in fata electoratului nostru, din care o parte ne-a abandonat, si ne adresam clasei de mijloc, Romaniei vrednici.
 • Vrem sa aplicam valorile in viata de zi cu zi si in politica, vrem ca valorile si principiile sa nu ramana numai lozinci, ci sa fie aplicate in viata politica a partidului si a Romaniei.
 • Credem in dreptate, in lege, in adevar, in responsabilitate, dar si in solidaritate cu cei aflati in nevoie. Acestea sunt cateva dintre principiile de dreapta in care credem si pe care vrem sa le punem in practica.
 • Vrem o politica de principii si valori pe drumul drept, fara ocolisuri, fara exceptii si fara rabat. De asemenea, vrem sa fim credibili, nu sa rostim doar lozinci, si credibilitatea se refera la conducerea partidului, la oamenii politici, la intreaga clasa politica. Vrem sa fim un exemplu pentru clasa politica din Romania. 
 • Vrem in partidul nostru standarde etice, care sa se aplice permanent si nu numai inainte de alegeri.
 • Vrem ca politica de cariere in partid sa fie bazata numai si numai pe merit, profesionalism si moralitate. Vrem ca promovarea in functii de partid, de conducere sau in functii publice sa se bazeze numai pe merit si profesionalism, banii sau alte criterii nu au ce cauta in desemnarea unei persoane.
 • PDL trebuie sa mearga inainte si nu sa stagneze sau sa mearga inapoi. 
 • PDL nu are voie sa se livreze stangii. Stanga, in mod caracteristic, cheltuie banii tarii si nu umple niciodata visteria tarii. De cate ori pleaca de la putere o lasa goala.
 • PDL nu poate fi condus de oameni care nu sunt o speranta pentru viitor, care nu sunt credibili si nu au viziunea,  capacitatea si credibilitatea sa atraga electoratul caruia ne adresam - Romania vrednica, clasa de mijloc.
 • In fata unei majoritati abuzive si antieuropene vrem sa facem o opozitie credibila si puternica, si nu una constructiva, tovaraseasca. Ne dorim ca in jurul nostru sa reconstruim dreapta politica.
 • Nu suntem in logica unei confruntam intre persoane la aceste motiuni, vrem sa ne confruntam pe programe, pe idei, pe viziune, pe credibilitate. Sa speram ca asa va merge toata campania.
 • Invit toti colegii, de la simpli membri de partid pana la cei alesi, pana la cei avand functii de conducere in filiale sa ni se alaturi acestei motiuni si sa vina cu noi.

Declaratii Sever Voinescu:

 • Am decis impreuna sa depunem o motiune pentru Conventia PDL care va avea loc in 23 martie, si o facem pentru ca acum, poate mai mult decat vreodata in istoria PDL, a sosit vremea responsabilitatii.
 • O facem pentru ca in vremea din urma am primit foarte multe mesaje din partea mai multor membri PDL si din partea mai multor sustinatori ai nostri care asteapta o solutie pentru constituirea unei drepte viguroase, care sa fie capabila sa se opuna actualei puteri socialiste.
 • PDL are, in opinia noastra, foarte multe lucruri de aparat si mai putine lucruri de lepadat. Noi suntem aici pentru ca vrem sa aparam PDL, vrem sa-i dam viitor si, mai ales, vrem sa construim impreuna, in unitate, alternativa la puterea socialista. Vrem sa aparam PDL in fata agresivitatii dezlantuite a puterii Victor Ponta - Dan Voiculescu - Crin Antonescu, dar si pentru ca vrem ca acest partid sa nu fie livrat unei alte directii decat cea pe care, in mod natural, s-a constituit.
 • Suntem, prin urmare, in competitie ca sa aparam, sa unim si sa cream viitor.
 • Decizia noastra este aceea de a propune pentru presedintia partidului si pentru conducerea acestei motiuni pe dna Monica Macovei, care recent, dupa cum bine stiti, a fost desemnata drept cel mai eficient europarlamentar.

Declaratii Teodor Baconschi:

 • M-am alaturat motiunii "Reformistii" pentru ca in 15 ani de cariera diplomatica am avut un singur azimut, ancorarea corecta, autentica a Romaniei in familia euroatlantica.
 • Am vazut ca evolutiile din ultimul an ne demonstreaza, din pacate, ca aceasta ancorare nu este ireversibila si socotesc ca prin reforma PDL, pe dreapta unita, putem sa evitam riscul de a arunca la cos tot ceea ce am facut in 20 de ani de evolutie democratica si totodata de a da ceasul istoriei inapoi. Nu vreau acest lucru.
 • Am facut de asemenea parte dintr-un guvern care si-a asumat costurile masurilor anticriza evitand colapsul economic si punand tara pe crestere de doi si ceva la suta ceea ce s-a spulberat intr-un an de guvernare USL.
 • Nu ni se pare ca munca noastra responsabila trebuie abandonata, ea trebuie continuata, trebuie sa ne asumam ce-am facut pentru ca evitarea unui dezastru economic sa devina posibila si trebuie sa continuam exact pe aceeasi linie de reformare a statului pe agenda dreptei autentice, nu pe ipostazele de carnaval ale unei drepte tranzactioniste care nu face decat sa carterizeze partidele politice impotriva astesteptarilor electoratului nostru.
 • In sfarsit, ca intelectual public, m-am manifestat intotdeauna pentru valorile care au fondat proiectul UE, si anume pentru crestin-democratie, in acest scop am creat si Fundatia crestin-democrata alaturi de prietenii mei si sunt convins ca ea va ilustra si intr-un PDL renovat curentul pe care sa-l structureze doctrinar actiunea politica a partidului si sa corespunda proiectului nostru de a trece si a creste clasa de mijloc astfel incat ea sa devina baza unei democratii functionale si tot ea sa asigure viitorul dreptei romanesti in Europa si in familia valorilor euro-atlantice.
 • Sunt convins ca foarte multi romani vor saluta capacitatea noastra de coagulare, spiritul nostru de echipa, bunele noastre intentii si totodata semnalul pe care-l dam in interiorul PDL cu privire la necesitatea unei ore a adevarului. Ora adevarului va fi peste o luna. Noi vom spune acest adevar, toata lumea il vede de altfel si sunt convins ca impreuna vom merge mai departe pe drumul corect.

Declaratii Cristian Preda:

 • Stiti deja termenii problemei: reformisti versus FSN-isti. S-a vorbit inainte ca noi sa anuntam intentia de a depune o motiune.
 • Discutam de saptamani bune despre constructia politica pe care o initiem astazi. Imediat dupa ce eu si Sever Voinescu ne-am dat demisia din BPN am inceput discutii despre ce e de facut pentru ca demisia noastra nu a fost un abandon, a fost un semn ca trebuie sa ne asumam ceea ce facem.
 • Reformisti versus FSN-isti - am vazut si reactii deja dupa ce am conturat public opozitia, fiindca au aparut fosti membri ai FSN care au inceput sa justifice actiunile lor de acum 20 de ani. Atunci cand spunem FSN-isti versus reformisti noi nu facem separatia fata de cine era in FSN acum 20 de ani si e acum in PDL, pentru FSN-isti s-au raspandit in toate partidele. Problema noastra nu e: cine a fost in FSN e rau pentru ca a fost in FSN si a supravietuit acum in PDL. FSN-isti sunt in toate partidele.
 • La noi in PDL opozitia este intre ceea ce numim noi FSN-isti, adica oameni care se uita numai in trecut si care vor o supravietuire la limita a organizatiei din care facem parte, si pe de alta parte reformistii care sunt cei care mizeaza pe viitor, care vor sa producem viitor si nu doar o interpretare a trecutului si, e vorba de asemenea, de cei care vor modernizarea partidului, sincronizarea lui cu partidele europene. Noi suntem membri ai PPE si cred ca trebuie sa fim in fiecare zi, nu doar cand ne reunim la congrese.
 • Daca FSN-isti inseamna trecut si supravietuire la limita, reformistii inseamna viitor si modernizare. Trebuie sa avem in vedere si ce urmeaza in competitia pe care o avem. Dna Macovei a spus ca vom confrunta viziuni.
 • Vom sustine viziunea de centru-dreapta, care e proprie familiei noastre politice, si vom cauta sa producem solutii pentru opozitia fata de USL si pentru a construi viziunea unui nou guvern. Cand am intrat aici cineva a spus noul guvern. Multumim. Aceasta este viziunea noastra, sa facem in asa fel incat resursele de care dispunem in PDL sa fie adunate pentru ca sa avem de data asta o guvernare pregatita cu toate imprejurarile si circumstantele luate in seama.
 • Nu ne vom rafui cu cineva, vom spune insa in mod transant cum vedem ca stau lucrurile si vom cauta sa avem o competitie decenta si corecta. 

Declaratii Adrian Papahagi:

 • Am intrat in PDL la greu, am intrat in acest partid fiindca cred in dreapta, fiindca cred in lupta noastra impotriva unei stangi abuzive si antieuropene, am intrat cand nu aveam nicio speranta ca vom guverna. Vad un PDL care incearca sa se livreze in mod las socialistilor sau liberalilor, vad un PDL care nu mai are viziune, vad un PDL care nu mai are mesaj, vad un PDL care nu este credibil in opozitie. Este datoria noastra sa ne recredibilizam. E datoria noastra sa ne identificam cu mesajul si atunci cand rostim un mesaj, ca este el revoltat sau constructiv, sa fim credibili.
 • Cred si intr-un schimb de generatii si generatiile sunt in PDL mentale, nu atat biologice. Oameni de 60 de ani pot sa fie de partea innoirii, de partea reformei. Noi suntem nu doar intelectuali, suntem oameni de credinta, suntem oameni de valori, suntem oameni ai innoirii, suntem oameni care vom da acestui partid si directie europeana si viziune si viitor. Si de aceea sunt convins ca toti colegii care cred in viitorul nostru ca partid de opozitie si ca partid credibil de guvernare in viitor ni se vor alatura si invitam inca de pe acum sa o faca curajos, fiindca nu au nimic de pierdut in afara de propria constiinta.