Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anuntat miercuri ca s-a inscris in Partidul National Liberal, in urma invitatiei primite de la liderul PNL, Crin Antonescu.

Klaus IohannisFoto: Agerpres

"Anuntul este unul extrem de scurt. Incepand de azi sunt membru al PNL. Am luat hotararea de a deveni membru PNL in urma inivitatiei exprimate de dl presedinte Antonescu", a spus acesta, intr-o conferinta comuna de presa alaturi de Crin Antonescu.

Presedintele PNL a precizat ca i-a adreat lui Klaus Iohannis "o invitatie insistenta" sa intre in partid si va propune Congresului liberalilor, care incepe vineri, sa i se acorde primarului Sibiului o functie de conducere.

"Avem un congres peste doua zile si nu as vrea sa ratam ocazia ca un om de talia lui Klaus Iohannis sa fie reprezentat in conducerea partidului. Voi solicita conform prevederilor statutare o derogare de vechime pentru ca dl Iohannis sa poata candida pe o pozitie de conducere", a precizat Crin Antonescu.

La intrebarile presei, daca il considera potrivit pe Klaus Iohannis pentru functia de premier, pentru care a mai fost propus in trecut, Crin Antonescu a raspuns afirmativ, dar a subliniat ca acest lucru nu inseamna renuntarea la prevederile protocolului USL.

"Sa stiti ca eu il consider pe dl Klaus Iohannis bun si de presedinte al Romaniei, ca sa excludem orice speculatie, dar, repet, termenii acordului USL raman in picioare", a precizat liderul PNL.Klaus Iohannis se afla la cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului.

Klaus Iohannis a sustinut ca inscrierea sa in PNL nu il pune in situatie de incompatibilitate cu calitatea sa de primar al Sibiului si de presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania.

"Nu am de gand sa parasesc Forumul dar avand in vedere ca FDGR nu e un partid politic si ca statutul permite ca un membru sa fie in acelasi timp si membru al unui partid politic nu voi fi in situatia de incompatibilitate", a spus acesta, adaugand ca daca la congresul PNL va fi ales intr-o functie de conducere va renunta la calitatea de presedinte al FDGR.

Crin Antonescu a precizat ca a discutat cu Victor Ponta despre inscrierea lui Klaus Iohannis in PNL iar primul ministru a salutat acest lucru ca un "fapt pozitiv" in conditiile in care "prin venirea unui personaj public de asemenea calibru USL implicit se intareste".

Ziaristii l-au intrebat pe presedintele PNL daca Iohannis este e potrivit ca premier, iar Crin Antonescu a raspuns pozitiv, subliniind insa ca intrarea primarului Sibiului in randul liberalilor "nu inseamna cu nimic, dar absolut cu nimic vreo modificare in angajamentele noastre la nivelul USL in fata alegatorilor romani".

"Nu se pune problema ruperii contractului in interiorul USL. Faptul ca il consider un om capabil sa fie prim ministru nu spune nimic altceva decat ca evident in Romania sunt mai multi oameni capabili sa fie prim ministru", a argumentat el.

In aceasta conferinta de presa, Klaus Iohannis a explicat ca a ales acest moment de a se inscrie in PNL deoarece s-au incheiat atat alegerile locale cat si cele parlamentare.

"Am trecut de alegerile generale si locale, acest pas mi s-a parut firesc acum cand nu mai exista nicio miza electorala. Inainte de locale sau parlamentare probabil ar fi fost persoane care si-ar fi pus problmea care e miza electorala".

Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) inca de la infiintare, din 1990, iar din 2001 este presedintele formatiunii.

El s-a lansat in politica in 2000, cand FDGR a decis sa aiba un candidat propriu la Primaria Sibiului, cu scopul de a obtine mandate de consilieri locali.

Iohannis a fost in relatii bune cu presedintele Traian Basescu si cu PDL din 2004, iar in 2007, cand Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, acestea au devenit si mai stranse, in urma vizitelor repetate pe care seful statului le-a facut la Sibiu.

Inaintea alegerilor locale din 2008, insa, relatia s-a rupt, dupa ce Daniel Thelmann, primarul Mediasului, a plecat din FDGR pentru a candida pe listele PDL, castigand, de altfel, un nou mandat.

In octombrie 2009, dupa caderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL si minoritati pentru postul de premier, mandatul sau urmand sa fie formarea un guvern care sa gestioneze problemele economice urgente si sa asigure organizarea de alegeri prezidentiale. In schimb, presedintele Traian Basescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.