Uniunea Social Liberala a decis luni constituirea unui Forum constitutional, care va fi condus de o persoana din societatea civila - fiind desemnat politologul Cristian Parvulescu - si in care vor fi reprezentate principalele institutii ale statului. Premierul Victor Ponta, copresedinte al USL, a anuntat ca va lucra pana pe 5 mai, raportul acestuia urmand sa stea la baza activitatii Comisiei de revizuire a Constitutiei.

"Astazi este prima sedinta a Comisiei de revizuire a Constitutiei si propunerea noastra va fi aceea de a avea un forum constitutional coordonat de o persoana din societatea civila. In acest Forum constitutional sa fie reprezentate toate institutiile, Guvernul, Presedintia, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii si toate organizatiile neguvernamentale care doresc sa participe la acest efort, sa se depuna propunerile de revizuire atat din partea partidelor, cat si din partea oricaror altor organizatii", a detaliat premierul Ponta, la finalul reuniunii USL care a avut loc luni dimineata la Parlament, citeaza Agerpres.

Potrivit acestuia, Forumul constitutional va organiza dezbateri in Bucuresti si in tara, pana pe 5 mai, urmand ca dupa aceasta data, pe baza raportului intocmit de acesta, sa se treaca la Comisia parlamentara, adica in mod efectiv la procedura de revizuire a Constitutiei adoptata cu doua treimi in ambele Camere ale Parlamentului.

"Ne mobilizam cu totii sa avem adoptata pana la sfarsitul sesiunii parlamentare si pe parcursul verii si in luna septembrie sa existe posibilitatea de a se dezbate rezultatele comisiei si, undeva in jur de 1 octombrie, sa putem sa avem referendumul constitutional, in asa fel incat, practic, procedura sa fie indeplinita", a afirmat liderul USL.

Victor Ponta a precizat ca pana cand raportul Forumului constitutional nu va fi gata - 5 mai, Comisia de revizuire a Constitutiei nu va lucra.

"In Forumul Constitutional pot sa intre reprezentantii tuturor institutiilor, dar si ai ONG-urilor care doresc sa participe la acest efort important pentru ca aici nu e vorba de o modificare a Constitutiei pentru USL sau pentru Parlament, ci de o modificare pentru societatea romaneasca. Si atunci, cu cat mai multi sunt care se implica in mod serios, cu atat mai bun va fi rezultatul", a adaugat premierul.

El a subliniat ca Forumul constitutional nu lucreaza in paralel cu Comisia de revizuire a Constitutiei.

"De astazi pana pe 5 mai, singurul care lucreaza este Forumul constitutional, iar comisia asteapta propunerile si rezultatele. Sigur, decizia nu e la Forumul constitutional, pentru ca in forum nu se voteaza, dar acolo se dezbat, se prezinta acele puncte asupra carora exista consens si acele puncte asupra carora trebuie luata o decizie politica. Deci practic comisia, pana nu vine raportul Forumului constitutional, nu se va intruni. E vorba de 5 mai", a detaliat seful Executivului.

Persoana care va coordona Forumului constitutional a fost decisa de presedintele Senatului, Crin Antonescu, cel care va conduce si Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei.

Crin Antonescu a anuntat luni dupa-amiaza desemnarea in unanimitate la nivelul Comisiei de revizuire a Constitutiei a politologului Cristian Parvulescu drept coordonator al Forumului constitutional, precizand ca finantarea dezbaterilor s-ar putea realiza din sponsorizari de la banci.

Liderul PNL a anuntat ca in cazul infiintarii Forumului constitutional de catre Comisia pentru revizuirea Constitutiei a fost intrunit votul unanim al membrilor acestui for, inclusiv pentru desemnarea lui Cristian Parvulescu in fruntea forumului.

  • Cristian Parvulescu: Forumul constitutional va avea trei axe si nu vor exista remuneratii. Ne dorim ca in interiorul forumului sa nu existe influente politice

Coordonatorul Forumului constitutional, Cristian Parvulescu, desemnat de Comisia pentru revizuirea Constitutiei, a declarat ca structura pe care o va conduce va avea trei axe tematice, nu vor exista remuneratii, iar dezbaterile trebuie finalizate pana la discutia din Parlament pe Legea fundamentala.

"Am prezentat Comisiei viziunea mea despre Forumul constitutional, anume ca o dezbatere democratica larga, care sa se desfasoare pe trei axe: o axa teritoriala, care sa presupuna forurile locale, judetene, regionale si natioanale, o axa tematica - care sa permita specialistilor si organizatiilor de diferite profiluri sa se manifeste, de exemplu, un forum ecologist, un forum legat de problemele serviciilor sociale si economice si a treia axa, o axa academica - care sa permita specialistilor in drept constitutional si in stiinte sociale sa se pronunte in acest domeniu. In final, forumul constitutional va facilita aceste dezbateri, va elabora un raport pe care il va pune la dispozitia Comsiei (...) Raportul final va fi o sintetizare a propunerilor care au venit din partea forumurilor teritoriale, a forumurilor tematice si a specialistilor in drept constitutional", a sustinut Parvulescu, citat de Mediafax.

Politologul a precizat ca Forumul constitutional va beneficia de independenta fata de factorii politici, inclusiv fata de comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei.

"Forumul constitutional nu va avea decat o relatie de parteneriat cu Parlamentul. Va participa in calitatea de invitat, de consultant la lucrarile Comisiei. Nu s-a discutat despre un calendar limitat, asa cum se stia pana acum. Forumul va trebui sa isi finalizeze lucrarile undeva in luna mai, dar dezbaterile ar trebui sa fie mai lungi", a mai afirmat Parvulescu, potrivit Agerpres.

De asemenea, Parvulescu a insistat asupra unui timp suficient pentru dezbaterea modificarilor propuse pentru revizuirea Constitutiei, in caz contrar activitatea forumului devenind una inutila.

"Nu de Forumul constitutional va depinde durata dezbaterilor, ci de Comisie. Daca Comisia isi incepe lucrarile si noi nu putem prezenta un raport, atunci lucrarile forumului vor fi inutile. (...) Au fost discutii in Comisie care au aratat cat se poate de clar ca exista sustinere pentru cea mai larga dezbatere cu putinta. Acest forum va fi deschis tuturor, nu numai organizatiilor nonguvernamentale, nu numai specialistilor despre care am spus, vom incerca sa structuram aceasta informatie. Va exista un forum virtual, pe internet, deschis tuturor", a mai afirmat Parvulescu.

In plus, el a subliniat faptul ca nu vor exista remuneratii pentru cei care vor coordona activitatea Forumului. El a explicat ca Forumul va avea un secretariat iar Asociatia Pro Democratia, al carei presedinte este, isi va asuma o parte din aceste atributii.

"Este greu sa va spun care vor fi resursele de finantare ale forumului. Vor fi cheltuieli logistice. Membrii secretariatului nu vor fi retribuiti, nu vor fi salarii, va fi o activitate voluntara, dar cheltuielile pentru organizarea dezbaterilor vor exista. Speram ca autoritatile locale sa puna la dispozitia forumurilor locale, judetene, regionale sali si intreaga logistica a administratiei locale, dar vom avea nevoie de o conlucrare deschisa cu Parlamentul", a sustinut Parvulescu.

  • Crin Antonescu: Dorim ca in toamna sa ajungem cu proiectul de revizuire a Constitutiei la referendum    

USL doreste ca in toamna acestui an sa se fie finalizat proiectul de modificare a Constitutiei, pentru a fi supus referendumului national, a declarat luni presedintele Senatului, Crin Antonescu, la finalul primei sedinte a Comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale.

"Dorim ca in toamna acestui an sa putem ajunge cu proiectul finalizat la referendum pentru votul popular, asta ar insemna ca undeva spre jumatatea lunii mai sa putem intra in faza de finalizare", a explicat Antonescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, se are in vedere functionarea a doua Camere ale Parlamentului cu reducerea numarului de deputati la maximum 300 si al senatorilor la 100.

El a adaugat ca termenul de regiune va trebui introdus in Constitutie, pentru ca altfel orice legislatie privitoare la reforma administrativa ar fi in afara legii fundamentale a statului.

In ceea ce priveste finantarea activitatii Forumului constitutional, in care vor fi reprezentate principalele institutii ale statului, Antonescu a opinat ca ar trebui sa se analizeze daca Guvernul dispune de fonduri pentru acest lucru sau sa se aiba in vedere sponsorizarile, eventual chiar de la banci.

Presedintele PNL a anuntat ca lunea viitoare, la ora 18.00, se va reuni Biroul comisiei pentru revizuirea Constitutiei, iar miercuri comisia isi va finaliza in plen regulamentul de functionare.

Antonescu a punctat ca Forumul constitutional va fi independent fata de comisie, dar reprezentantii unei structuri vor participa la lucrarile celeilalte.

"Ne dorim sa avem o comisie care sa depaseasca in lucrarile ei spiritul partizan, sa incerce o constructie de consens care sa dureze", a precizat Antonescu.