Plenul Senatului a respins, marti, Legea lustratiei, act legislativ declarat neconstitutional in martie 2012, presedintele Senatului, Crin Antonescu declarand, dupa anuntarea rezultatului votului, ca prin decizia Curtii Constitutionale, discutiile despre aceasta lege purtate in ultimii 20 de ani s-au incheiat, transmite Mediafax.

Respingerea proiectului Legii Lustratiei privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a intrunit 118 voturi "pentru".

"Prin decizia CCR, discutiile despre Legea lustratiei purtate in ultimii 20 de ani s-au incheiat", a conchis presedintele Senatului, Crin Antonescu, dupa ce a anuntat rezultatul votului.

CCR arata, in hotararea sa, ca Legea Lustartiei prevede o noua situatie care ar justifica respingerea dreptului de acces in institutiile publice, situatie care nu este prevazuta insa de Constitutie.

"Chiar daca s-ar admite posibilitatea restrangerii dreptului de accede in functii publice pe criteriul apartenentei in anumite functii ale nomenclaturii comuniste, se ridica problema proportionalitatii si a eficientei juridice a unei astfel de masuri in conditiile adoptarii sale la peste 21 de ani de la caderea regimului comunista", apreciau judecatorii CCR.

In cazul acestui proiect Camera Deputatilor este for decizional.

Proiectul de lege a fost depus la Senat in vara anului 2005, a trecut de Parlament la 19 mai 2010, insa a fost contestat la Curtea Constitutionala.

In martie 2012, CCR a decis ca Legea Lustratiei este neconstitutionala.

In conditiile in care o lege este declarata neconstitutionala in integralitate, Parlamentul trebuie sa adopte o reglementare prin care sa fie respectata decizia Curtii, adica un proiect de respingere a actului normativ.