Deputatul PSD Aurel Nechita a fost declarat incompatibil si, potrivit legislatiei in vigoare, trebuie revocat din functie, dupa ce raportul de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate in 27 iunie 2011 a ramas definitiv si irevocabil prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 5 februarie 2013.

Aurel NechitaFoto: Camera Deputatilor

In perioada 12. 05.2005 - 19.12.2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atat functia de Deputat in Parlamentul Romaniei, cat si functia de Decan al Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, incalcand, astfel, prevederile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 , precizeaza ANI, intr-un comunicat.

Aurel Nechita devine astfel primul parlamentar din actualul legislativ pentru care exista o decizie definitiva de incompatibilitate.

Starea acestuia de incompatibilitate vine dupa ce Inalta Curte a admis recursul ANI impotriva unei sentinte al Curtii de Apel Galati care ii anulase raportul de evaluare.

Agentia Nationala de Integritate a comunicat raportul de evaluare Camerei Deputatilor in vederea aplicarii sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie, si a interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice, in conformitate cu prevederile art. 25, alin. (1) din Legea nr. 176/2010: "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat ca a emis un act administrativ, a incheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective, in masura in care prevederile prezentei legi nu deroga de la aceasta si daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni", precizeaza agentia, in comunicatul citat.

De asemenea, potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, "persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

Senatorul PSD Tony Grebla a declarat, la B1 TV, ca deputatii vor fi obligati "sa se conformeze raportului ANI ramas definitiv" iar guvernul va trebui sa organizeze alegeri in termen de 90 de zile".