Liberalul Dinu Zamfirescu, membru al Colegiului CNSAS, considera ca institutii "parazitare" ca CSAT, DNA sau ANI ar trebui desfiintate, transmite Agerpres. "In opinia personala, ar fi de dorit desfiintarea unor institutii parazitare, care la instigarea unei anumite institutii au devenit adevarate puteri in stat, precum CSAT, DNA sau ANI", a afirmat Dinu Zamfirescu miercuri, la lansarea volumului "Reforma constitutionala: analiza si proiectii", care cuprinde raportul "Comisiei pentru o noua Constitutie", un proiect al Fundatiei Horia Rusu.

El a subliniat necesitatea modificarii Legii fundamentale sau promulgarea unei noi Constitutii.

"A devenit de o urgenta imperativa promulgarea unei noi Constitutii sau amendarea celei in vigoare pentru a asigura stabilizarea reala a sistemului democratic in Romania. Este necesar sa se stopeze actualele interpretari, mai mult decat hazardante, ale actualei Constitutii, abuzuri de putere din partea unor institutii ca cea prezidentiala si cea a CCR, devenita ilegal cea de-a patra putere in stat", a sustinut Zamfirescu, care este si unul dintre membrii fondatori ai PNL, in 1990.

Liberalul a subliniat ca o Constitutie amendata trebuie sa contina prevederi "clare, neinterpretabile, sa asigure o reala separatie a puterilor in stat, respectarea integrala a drepturilor omului si sa prevada sanctiuni pentru cei care nu respecta prevederile constitutionale".

El a sustinut ca puterea judecatoreasca nu este recunoscuta ca putere, in afara Constitutiei, ci doar ca o autoritate, afirmand ca "exista tendinta subminarii ei de catre autoritatea prezidentiala, acum lipsita de parghia guvernamentala cu care se identifica pana nu demult".

"S-a ajuns, printre altele, la ingerinta aceleiasi institutii, la situatia paradoxala ca un procuror sa se afle in fruntea judecatorilor, constientizand ca procurorul este unul dintre dintre stalpii puterii executive, aflandu-se, conform actualei Constitutii, sub autoritatea ministrului Justitiei", a spus Dinu Zamfirescu.

In opinia sa, in prezent are loc "o renuntare exagerata la principiul de suveranitate nationala, chiar daca Romania a aderat la UE".

"Nu putem decat deplange acest lucru, ca si un soi de obedienta servila fata de respectiva Uniune", a apreciat Zamfirescu.

Liberalul a deplans si lipsa de reactie a Romaniei fata de declaratiile fostului ambasador al SUA la Bucuresti Mark Gitenstein.

"Este de deplans lipsa de reactie fata de alegatiile unui fost ambasador strain, care incalcandu-si statutul prefera sa se amestece in treburile interne ale Romaniei, acest fapt cu atat mai inexplicabil fata de o tara care a imbratisat principiile lui Jefferson, Benjamin Franklin sau Ronald Reagan", a subliniat Zamfirescu.