Dezbaterile cu societatea civila pentru revizuirea Constitutiei vor incepe cel mai probabil sapatamana viitoare, urmand a fi prezidate de presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc.Presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Parvulescu a confirmat ca exista o discutie de principiu cu USL in acest sens. De precizat este ca Pro Democratia condusa de Parvulescu a fost initiatoarea actualui sistem electoral proportional.

"Dezabterile parlamentare pentru revizuirea Constitutiei vor incepe cel mai probabil in doua saptamani. Saptamana viitoare se va infiinta forumul compus din reprezentantii societatii civile si va fi prezidat de Cristian Pirvulescu", a afirmat acesta.

Viorel Hrebenciuc a precizat ca "abia dupa dezbaterile cu societatea civila se va infiinta si comisia parlamentara", pentru revizuirea Constitutiei.

Contactat de Hotnews.ro, presedintele APD a declarat ca exista o discutie de principiu cu USL in acest sens.

Cristian Parvulescu:"A fost o discutie de principiu privind organizarea unei largi consultari democratice privind reformele. Deja in 2002 APD a organizat impreuna cu Camera Deputatilor, Forumul Constitutional. Exista deci un precedent si ceva experienta. In urma cu doua saptamani Adunarea Generala a APD a lanat un apel privind organizarea unei consultari mai largi. In acest context a existat si discutia de principiu".(Hotnews.ro)

Cristian Parvulescu, in calitate de sef al Asociatiei Pro Democratia este unul din initiatorii legii electorale privind alegerea deputatilor si senatorilor. In 2008 Asociata Pro Democratia condusa de Cristian Pirvulescu a initiat legea electorala care prevedea alegerea deputatilor si senatorilor pe sistem proportional combinat cu votul uninominal.

In sistemul APD numarul candidatilor unui partid era egal cu jumatate din numarul mandatelor parlamentare ar fi facut ca un partid cu 50% din voturi sa-si vada toti candidatii alesi in Parlament indiferent de scorul obtinut individual de acestia.

Pentru a evita astfel de sitatie APD a propus o lista nationala insa propunerea a fost declarata neconstitutionala si sistemul propus de APD a cazut.

Cu sustinerea APD s-a elaborat un sistem mixt inventat de deputatul Anghel Stanciu care a devenit actuala lege electorala pe sistem uninominal majoritar proportional.

Presedintele PNL, Crin Antonescu a prezentat marti, cu ocazia aniversarii a doi ani de la infiintarea USL, principalele linii ale proiectului de revizuire a Constitutiei. Reducerea atributiilor presedintelui Romaniei, sanctionarea traseismului politic, intarirea rolului Parlamentului sunt doar cateva din modificarile pe care USL vrea sa le aduca Constitutiei Romaniei.

Liderii USL doresc sa initieze doua tipuri de dezbateri: una parlamentara si una cu societatea civila si au stabilit un calendar clar care se va finaliza cu referendumul pentru consultarea populatie in toamna. Seful comisiei parlamentare va fi presedintele PNL, Crin Antonescu.

USL isi propune ca dezbaterile pe revizuirea Constitutiei se se incheie pana pe 5 mai, iar referendumul sa aiba loc in septembrie-octombrie. Comisia de revizuire va fi condusa de Crin Antonescu si potrivit liderilor USL vor fi invitati la dezbateri cate un reprezentant al Administatiei Prezidentiale, Curtii Constitutionale, CSM si Guvern.

Principalele propuneri anuntate de Crin Antonescu:

  • Presedintele nu trebuie si nu are de ce sa mai interfereze in zona executivului sau a legislativului. Presedintele se comporta ca autoritate care constata si nu interpreteaza sau modifica rezultatul alegerilor, fiind constrans printr-un articol special sa desemneze un premier nu dupa libera sa vointa, ci dupa vointa exprimata de alegatori, sa desemneze premier persoana propusa de partidul, coalitia sau actorul electoral care a castigat cele mai multe mandate
  • Reprezentarea in structurile europene de catre primul-ministru, presedintele ramanand titularul politicii externe, comandatul fortelor armate si reprezentantul statului roman in relatiile internationale (premierul participa la Consiliul European in calitate de reprezentant al Romaniei)
  • Limitarea angajarii raspunderii Guvernului o singura data intr-o sesiune parlamentara

Mai multe aici.