Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni, la Parlament, ca initiativa premierului de a transmite o scrisoare sefilor de stat din celelalte tari membre UE cu solicitarea unui raspuns pozitiv in privinta aderarii la spatiul Schengen, la Consiliul JAI din luna martie, este un demers care nu va influenta decizia europeana in acest sens, dar ca pozitia democrat-liberalilor ramane constanta in legatura cu subiectul Schengen, transmite Agerpres.

"Nu am ce sa semnez, pentru ca nu mi-a oferit nimeni nimic sa semnez", a afirmat presedintele PDL intrebat daca va semna scrisoarea anuntata de premier.

El a adaugat ca demersul nu are nicio influenta asupra deciziei ce urmeaza sa fie luata la nivel european: "Niciuna. Niciuna, pentru ca statele respective au ambasade in Bucuresti, au de unde se informa".

Presedintele PDL a subliniat insa ca in ceea ce priveste subiectul Schengen pozitia sa si a PDL nu s-au schimbat.

"Chiar si asta-vara, cand situatia politica era fierbinte in tara, am spus la Bruxelles ca ceea ce se intampla in tara nu trebuie legat de Schengen. Romania a indeplinit conditiile si am continuat zilele astea spunand un lucru: noi lucram cu baze tehnice din septembrie 2010. Orice Mecanism de Control si Cooperare pe justitie nu trebuie legat de Schengen", a spus Blaga.

Premierul Victor Ponta l-a anuntat luni, la Bruxelles, pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca intentioneaza sa trimita, impreuna cu Traian Basescu, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, o scrisoare comuna adresata tuturor sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana prin care se solicita un raspuns pozitiv in luna martie in ceea ce priveste includerea Romaniei in Spatiul Schengen.

"Mi-am exprimat recunostinta pentru pozitia constanta a presedintelui Barroso si a Comisiei Europene ca Romania este pe deplin pregatita pentru a adera la Spatiul Schengen. L-am informat pe presedintele Barroso ca intentionam sa trimitem o scrisoare comuna, semnata de presedintele tarii, de premier si de catre presedintii celor doua camere ale Parlamentului, catre toti sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, cu solicitarea unui raspuns pozitiv in martie (la Consiliul Justitie si Afaceri Interne- n.r.). Apreciez sprijinul Comisiei Europene pentru aceasta aderare a Romaniei si Bulgariei", a spus Ponta.