Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat luni, in legatura cu propunerea presedintelui Traian Basescu privind nominalizarea procurorului general si a sefului DNA, ca nu se poate potrivi legea dupa interese sau dupa cum s-ar parea ''a fi mai convenabila ca aplicatie'', anunta Agerpres.

"La acest moment, in Romania, exista o lege. Noi nu putem potrivi legea dupa interese sau dupa cum ni s-ar parea a fi mai convenabila ca aplicatie. Legea decide ferm ca propunerea pentru aceste functii o face ministrul Justitiei. CSM da un aviz consultativ si presedintele numeste. Pe acest lant trofic nu putem schimba competentele, nu putem inversa competentele, nu putem face adaosuri care exced cadrului legislativ", a afirmat Pivniceru, dupa participarea la sedinta Comisiilor juridice reunite ale Parlamentului.

In opinia acesteia, rezolvarea acestei situatii inseamna cumva intrarea intr-o normalitate: "Fiecare institutie in stat sa isi verifice bine competentele si sa verifice daca nu cumva ele insele duc la un blocaj si la a face de a nu fi functionale institutiile care au importanta imensa in statul roman. Dupa cum se treneaza procedurile s-ar parea ca la unele institutii nu prea ar fi important daca exista sau nu aceste functii."

Pe 25 ianuarie, presedintele Traian Basescu a propus ca sefii DNA si Parchetului General sa fie selectati de Consiliul Superior al Magistraturii ca solutie pentru iesirea din blocaj, dupa ce initial a avansat ideea, la intalnirea cu premierul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, de creare a unei comisii formate din reprezentanti ai Presedintiei, CSM si Ministerului Justitiei, varianta despre care sustine ca a esuat. El a afirmat vinerea trecuta ca ar trebui sa se acorde incredere CSM, iar presedintele si ministrul Justitiei sa accepte respectivele propuneri.

El si-a motivat propunerea prin faptul ca CSM este cel care va trebui sa supravegheze activitatea procurorilor care vor conduce Parchetul General si DNA. Seful statului a mai adaugat ca aceasta solutie ar putea fi extinsa si in cazul numirilor adjunctilor si sefilor de sectii.