Intr-o scrisoare adresata lui Stelian Tanase politologul Vladimir Tismaneanu, profesor la Universitatea Maryland, a anuntat ca demisioneaza din consiliul editorial al revistei Sfera Politica. Vladimir Tismaneanu a facut parte din acest consiliu inca de la infiintarea revistei,

Vladimir Tismaneanu mentioneaza doua motive principale: lipsa completa de comunicare dintre conducerea revistei si membrii Consiliului Editorial si pozitiile publice ale lui Stelian Tanase care au avut ca efect grave prejudicii asupra imaginii sale in Romania si nu doar acolo. Tismaneanu aminteste ca a decis sa se adreseze justitiei pe acest subiect.

"In atare conditii, scrie Vladimir Tismaneanu, este de neconceput pentru mine sa raman membru al unui Consiliu Editorial al carui rol nu pare a fi altul decat a de a oferi, strict pasiv, respectabilitate academica, nationala si internationala, revistei pe care o conduceti. Va rog sa informati membrii Consiliului Editorial, ai redactiei, precum si ai Comitetului de recenzii privind decizia mea. O voi face si eu prin publicarea acestui mesaj. Urez revistei ani multi de existenta, cu succese profesionale remarcabile".