Victor Ponta despre modificarea legii electorale: Sustin limitarea numarului de deputati la 300 iar fiecare judet sa fie reprezentat cu doi senatori/ Sustin instituirea votului electronic sau prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in strainatate

de Dep. Politic     HotNews.ro
Vineri, 25 ianuarie 2013, 13:47 Actualitate | Politic


Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la discutia cu cititorii Hotnews.ro ca legea electorala trebuie adoptata de catre Parlament pana la sfarsitul lunii iunie. Premierul a precizat ca sustine limitarea numarului de deputati la 300 iar Camera Superioara, Senatul sa devina reprezentantul judetelor. De asemenea, premierul a precizat ca sustine  instituirea votului electronic sau prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in strainatate. Hotnews.ro a scris ca USL intentioneaza sa propuna o noua legea electorala si lucreaza la un sistem mixt de alegerea parlamentarilor care are ca scop separarea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. 

"In legea electorala pe care trebuie sa o adoptam in Parlament pana la sfarsitul lunii iunie, eu personal si USL vom sustine limitarea numarului de deputati la 300 si reprezentarea in Senat a fiecarui judet cu doar 2 senatori. Aceasta este o solutie care cred ca poate sa deblocheze toate discutiile politice pe tema strucutrii Parlamentului", a delcarat Victor Ponta. 

De asemenea, premierul a precizat ca sustine ideea unui cvorum mai mic de 50% la validarea referendumurilor si cu instituirea votului electronic  prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in strainatate. "Sustin ideea unui cvorum mai mic de 50% la validarea referendumurilor, completat cu instituirea votului electronic sau prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in strainatate", a explicat premierul pentru Hotnews.ro.

 Hotnews.ro a scris ca USL intentioneaza sa propuna o noua legea electorala si lucreaza la un sistem mixt de alegerea parlamentarilor care are ca scop separarea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Potrivit surselor Hotnews.ro pesedistii si liberalii pornesc de la un sistem bicameral cu aproximtiv 400 de parlamentari, care se bazeaza pe principiul separarii atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Mai exact,  Senatul ar trebui sa aiba ca atributii, in viziunea USL, doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale. USL ia in calcul varianta ca fiecare judet sa fie reprezentat de catre doi senatori, astfel incat numarul maxim al reprezentantiilor Camerei Regionale sa fie de maxim 100. 


Citesti si


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2563 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  regionalizare (Vineri, 25 ianuarie 2013, 13:51)

  skyradio [utilizator]

  poate a vrut sa spuna 2 senatori pe regiune!
  regionalizare? ce e aia? azi vrea gaz de sist!
  • 0 (0 voturi)    
   Federalizare sau ... (Vineri, 25 ianuarie 2013, 16:21)

   Perseu [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   regionalizare? doi senatori pe judet, indiferent de cati cetateni sunt reprezentati, este o formula federala. Asadar, se federalizeaza Romania?
 • +14 (14 voturi)    
  :) (Vineri, 25 ianuarie 2013, 13:54)

  Asgardi Metrovich [utilizator]

  el știe că declarațiile astea rămîn undeva înregistrate?
  • +4 (4 voturi)    
   oare?.. (Vineri, 25 ianuarie 2013, 15:21)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Asgardi Metrovich

   crezi ca nu stia cand plagia alte carti ca nu sunt manuscrise, ci mai exista si alte copii?
   crezi ca nu stia cand dadea interviuri in ziarele straine ca vom citi si noi, ca vor afla si ei ce se intampla de fapt in tara?

   nu poti avea incredere in Ponta nici atunci cand, eventual, face ce a promis. pentru ca e posibil ca seara sa se laude la antene si irealitati, iar a doua zi sa o'ntoarca fara sa spuna nimic... ca dovada, electoratul USL e convins azi ca traieste mai bine.. ponta le-a dat banii 'inapoi'...
 • +9 (11 voturi)    
  Serios?! (Vineri, 25 ianuarie 2013, 14:02)

  gradu [utilizator]

  Dar de ce n-ar fi si deputatii tot cate 2-3 sau, hai, maxim 5 pe judet? Ar fi prea putini aia care ne fura? "Limitarea numarului de deputati la 300"?! Ce favor ne face! LIMITARE inseamna chiar LIMITARE. Adica, un maxim de 150-200 de deputati ar fi un numar sa zicem rezonabil, intr-o tara care moare incet-incet de foame. Fata de 400, cat sunt acum. Sa le fie rusine!
  • 0 (6 voturi)    
   ai facut de curiozitate un calcul? (Vineri, 25 ianuarie 2013, 14:31)

   asdasdasdasd [utilizator] i-a raspuns lui gradu

   ai facut de curiozitate un calcul?
   41 judete + bucuresti = 42
   2 senatori + 5 deputati = 7 parlamentari
   7 * 42 = 294 (foarte aproape de 300)
   Departe de mine gandul de a-l apara in vreun fel pe Ponta, dar strigatul tau disperat cu "maxim 5 deputati pe judet" este cam ceea ce spune si el :)
   • +4 (4 voturi)    
    Nu chiar (Vineri, 25 ianuarie 2013, 14:44)

    Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui asdasdasdasd

    El spune maxim 300 de _deputati_ deci 7 deputati pe judet si in plus 2 senatori. Oricum tot ar fi o chestie sa fie 380 de alesi fata de cati sunt acum.
    • +3 (3 voturi)    
     oricum tot o tampenie ar fi (Vineri, 25 ianuarie 2013, 15:42)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

     judetele nu sunt egale. nici ca suprafata, nici ca populatie, nici ca economie. de ce 2 senatori pe judet? de ce 5 sau 7 deputati? parlamentarii reprezinta oameni sau metri patrati de pamant?
   • +1 (1 vot)    
    300+84 = 384 (Vineri, 25 ianuarie 2013, 14:49)

    abisala [utilizator] i-a raspuns lui asdasdasdasd

    "vom sustine limitarea numarului de deputati la 300 si reprezentarea in Senat a fiecarui judet cu doar 2 senatori"

    384 nu inseamna 294
   • +3 (3 voturi)    
    ai citit cu atentie? (Vineri, 25 ianuarie 2013, 15:05)

    mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui asdasdasdasd

    Copy ponta sustine 300 de parlamentari si 2 senatori pe judet (84 ) in total 384.Prin Referendum romanii au votat 300 de PARLAMENTARI cifra care nu poate fi pusa in discutie .Dar la noi alegatorii sunt catalogati drept -prostimea sau pulimea- de catre cei alesi din greseala sau vremelnic ,
 • +7 (7 voturi)    
  Parlament (Vineri, 25 ianuarie 2013, 14:15)

  LiviuX [utilizator]

  Indiferent de cum sunt alesi, atat timp cat sunt mai presus de lege si nu pot fi trasi la raspundere, nu se va schimba nimic. Am fost (si inca mai sunt) adeptul votului uninominal, cel putin pentru inca vreo 20 ani (chiar mai mult daca va fi nevoie), pentru ca numai in acest fel stii exact pe cine ai votat si cine te reprezinta. Dar asta NUMAI daca exista si posibilitatea de a-l trage la raspundere pe cel pe care l-ai votat (de ex prin referendum combinat cu alegeri de circumscriptie organizat daca se strange un numar de semnaturi), altfel e degeaba, ca acum. Mai mult, indiferent de modul de a fi alesi, ar trebui ca si parlamentul sa functioneze ca o firma: cu responsabilitati clare, prezenta, la un numar de absente nemotivate sa fie dat avertisment, apoi dat afara... Poate asa vor deveni mai responsabili in ceea ce ar trebui sa faca.
  Iar ca sa existe doua camere e iarasi inutil atat timp cat au aceleasi atributii...
  In ce priveste numarul, consider iarasi ca 300 e arhisuficient, poate chiar inca mult. E adevarat ca sunt state care au si mai multi parlamentari, dar de ca sa nu ne comparam cu altele care au mai putini si functioneaza foarte bine? Avem prea multi bani de risipit? E chiar hilara propunerea ca senatul sa aiba 2 senatori/judet, ca asa e la americani zicea cineva. Pai ce populatie are un stat si ce populatie are un judet?? Poate doi senatori pe regiune, atunci da (dar numai daca nu vor face 50 regiuni...). Ex. 2 state opuse la polul politic, SUA si China, ce reprezentare au raportat la populatie?? Noi de ce avem nevoie de 600??
  • 0 (0 voturi)    
   ...SI PRIN TRAGERE LA SORTI (Vineri, 25 ianuarie 2013, 20:36)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   300 de parlamentari si o singurà camerà, este deja votat, prin referendum. Se poate perfect si dà foarte bine, sà se respecte acest vot.
   Pentru desemnarea acestor 300, trebuie impàcati cit mai multi romani.
   - O parte din ei (din cei 300) sà fie votati nominal, alesi din niste liste ale partidelor (nu toatà lista, la gràmadà). Vor fi parlamentarii celor ce au idealuri / doctrine politice.
   - O altà parte sà fie votati uninominal pur, in douà tururi. Cazul unor personalitàti remarcabile, oameni fàrà de partid, dar de o moralà exceptionalà.
   - O altà parte sà fie trasà la sorti, din niste liste de jurati, fàrà de partid, fàrà o doctrinà anume. Trebuie si ei sà fie reprezentati in Parlament. Majoritatea romanilor fac parte din aceastà grupà, fàrà de partid. Este chintesenta notiunii de democratie.
   - Minoritàtile nu trebuie sà fie privilegiate. Trebuie sà aibe, aceleasi drepturi si datorii, ca toti ceilalti romani.
 • +10 (10 voturi)    
  Suverinatate (Vineri, 25 ianuarie 2013, 14:22)

  negrum [utilizator]

  Constitutia Romaniei:

  ARTICOLUL 2
  Suveranitatea
  (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
  (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

  Deci suverinatatea este a poporului. Referendumul din 2009 a spus foarte clar - numar de parlamentari < 300.
  Nu va este rusine sa veniti acum cu proiecte de 400 de parlamentari? Nici un partid politic nu a dorit si nu doreste sa puna in aplicare referendumul din 2009.
  Halal conducatori! Fara caracter.
 • +4 (4 voturi)    
  si cu parlamentu actual (Vineri, 25 ianuarie 2013, 14:59)

  nash pandelica [utilizator]

  cum ramane ?
  tot cu jiji si penalii ?

  dar, anul trecut, in trei campanii, dece n'a fost bun votul electronic, prin corespondenta, dece n'a mers cu 300 ?

  acum merge, ca base nu mai catindeaza...
  s'ar putea sa luati plasa, cum a luat si bonbonel cu constitutia si cei cinci ani ...
 • +6 (6 voturi)    
  Cum sa fie 2 senatori in oricare judet? (Vineri, 25 ianuarie 2013, 15:03)

  alex1234 [utilizator]

  Cum sa fie 2 senatori in oricare judet?

  Sant judete cu 200,000 de locuitori si judete cu 600,000 de locuitori

  ASTA ar insemna ca 1 VOT intr-un judet mic
  = 3 VOTURI intr-un judet mare

  Orice copil de gradinita stie ca 1 Vot = 1 Vot asta scrie si in Constitutie

  Doar ca Ponta si-a facut un obicei de a nu o respecta
  (vezi Ordonantele de Urgenta din Iulie 2012, vezi indemnul sau la Inchiderea OTV si inchiderea acestuia (desi cf. Constitutia prevede ca 'nici o publicatie nu poate fi interzisa'),
  si mai nou aberanta propunere a scurtarii mandatului prezidential in curs sau alegeri cu 9 luni inainte de expirarea mandatelor doar doar nu vor scadea in sondaje pana atunci)

  La lunga lista de mai sus se adauga acum propunerea ca 1 vot = 3 voturi
  • 0 (0 voturi)    
   Inspirat din SUA... (Vineri, 25 ianuarie 2013, 17:14)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Asta e inspirat din SUA... Numai ca ce populatie are un stat acolo, si ce populatie un judet la noi, ca sa fie tot 2 senatori/judet? Nu se compara... In ce priveste reprezentarea, nici acolo statele nu au aceeasi populatie dar au toate numai 2 senatori. Dupa mine asta are mai putina inportanta (sau mai multa!) in functie de atributiile senatului. Daca la noi au atributii identice, e normal sa fie o reprezentare proportionala. Daca ar fi atributii diferite, atunci reprezentarea proportionala ar putea sa nu conteze, in functie de acele atributii. Deci depinde cum se va finaliza asta...
 • +4 (4 voturi)    
  nesimtire (Vineri, 25 ianuarie 2013, 15:09)

  liviusmaximus [utilizator]

  nesimtire maxima, prostie sau doar baloane de sapun anti-carcoteli pe baza bugetului si lipsei de acoperire a promisiunilor ?
  dupa ce va certati pe bugetul camerei si senatului, pe lipsa de locuri de cazare, etc, aveti brusc ideea ca era bine cum a stabilit POPORUL prin referendum ?
  ma indoiesc...
 • +1 (1 vot)    
  Ha-ha-ha (Vineri, 25 ianuarie 2013, 16:29)

  rad_prostii [utilizator]

  Azi a mai iesit Pinocchio pe post sa afume electoratul pe care l-a votat. Cand se raspandeste "ceata" si ajunge la antena3 veti vedea alte declaratii naucitoare cum ca PDL se opune si asupra numarului de 300 dar si votului electronic.
 • +1 (1 vot)    
  ok (Vineri, 25 ianuarie 2013, 16:30)

  letsoc [utilizator]

  Bai popor, daca Basescu venea cu propunerea asta, Ponta venea cu alta. De ce ? D-aia. Cu stima, NC.
 • +2 (2 voturi)    
  Despre vot (Vineri, 25 ianuarie 2013, 16:59)

  Sthelian [utilizator]

  Conform legii electorale norma de reprezentare este de 1 deputat la 70000.
  Conform biroului electoral sunt in liste vreo 18.300.000 alegatori. Operatia de impartire ne aduce la 261,4 deputati. Rotund 261.
  Dar acest articol de lege nu e respectat, fiindca toti se refera la celalalt, care zice ca circumscriptia e judetul.
  Dar si Ponta, ca toti politicienii vorbeste discutii.
  La cca. 16 milioane cit sunt in realitate cei cu drept de vot (din 19 milioane recenzati, cam 85% cu drept de vot, ca asa iese de prin statistici), nu mai trebuie nimic, decit respectarea normei, ca ies vreo 229 deputati si 114 senatori. Lasam deoparte nebunia cu colegiile din strainatate si minoritatile si ajungem la vreo 345 de alesi. Daca se schimba norma de la 70000 la 80000 pentru deputati si 160000 pentru senatori ajungem la cei 300. (cifra magica, rostita de cineva, pusa intr-un referendum incorect tehnic - o intrebare cit 2)
  Si pentru ca vorbim de oameni nu de cartofi, legea ar putea spune ca nu se poate colegiu mai mic de 65000/130000 de alegatori si mai mare de 85000/210000 la deputati/senat, putind exista situatii de 3 colegii de deputat= 1 colegiu de senator.
 • 0 (0 voturi)    
  Votul electronic (Vineri, 25 ianuarie 2013, 22:38)

  Petran [utilizator]

  Ipoteze:
  1. A mintit, din obisnuinta
  2. Avea doar o zi proasta, nu stia ce zice
  3. Oare cand a deschis gura i-a intrebat pe Dragnea si pe Oprisan ce cred? La ei votul se fura cu urna. Sau s-a gandit ca intervin firmele lui Ghita si aranjeaza votul electronic? Castiga oricum.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by