Romania va organiza in anul 2014, pentru a treia oara, alegeri pentru Parlamentul European. Centrul Roman de Politici Europene atrage atentia ca, dupa ce scrutinele anterioare au fost puse in umbra de absenteism, non-combat, oferte electorale irelevante, fara legatura cu dezbaterile europene, alegerile din 2014 risca sa urmeze un scenariu similar. "Acum, la inceputul anului 2013, este cel mai bun moment pentru a incepe discutia despre schimbarea sistemului de vot pentru alegerile europarlamentare. Peste un an si trei luni (in luna mai 2014) vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul European. Actualul sistem pe care-l folosim nu corespunde exigentelor democratice, este anchilozat si necompetitiv", arata CRPE, intr-un comunicat remis joi.

Potrivit reprezentantilor Centrului, Romania practica "un sistem electoral proportional cu lista de partid inchisa (lista este blocata iar candidatii sunt alesi in ordinea hotarata de partid), cu o singura circumscriptie (intreaga tara este o circumscriptie) si cu un prag electoral (maxim admis) de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national. Mai mult, inhibam candidaturile independente si candidaturile din partea partidelor mici, impunand cantitati record de semnaturi necesare inscrierii in competitia electorala. In raportul de fata oferim solutii alternative si militam pentru adoptarea unui sistem mai bun."

CRPE ofera o analiza comparativa a sistemelor electorale practicate de alte State Membre din care ne putem inspira pentru imbunatatirea alegerilor europene de pe teritoriul national. "Timpul pe care-l avem la dispozitie este suficient pentru ca dezbaterea sa fie temeinica dar decizia nu trebuie sa intarzie: candidatii au nevoie de predictibilitate pentru a-si gandi strategiile electorale."

Raportul CRPE (disponibil in documentul atasat) a fost realizat ca parte a proiectului ¬Advocacy pentru alegeri europene cu adevarat democratice¬, finantat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).