Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, se va intalni, saptamana viitoare, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, pentru a discuta pe tema "imunitatilor extinse" a parlamentarilor romani, informeaza Agerpres.

Valeriu Zgonea a declarat, joi, la Iasi, ca declaratiile facute de oficialii Consiliului Europei cu privire la imunitatea senatorilor si deputatilor reprezinta o neintelegere precizand ca, de altfel, a solicitat secretarului general al Consiliului sa nu difuzeze un comunicat de presa pe aceasta tema.

"Am programat o intalnire cu secretarul general saptamana viitoare la Bruxelles. Le-am explicat mot-a-mot ca nu se poate ca printr-o lege organica dintr-un stat democratic european sa poti sa extinzi imunitatea prevazuta in Constitutie. Am spus ca tot ceea ce scrie in textul statutului deputatilor si senatorilor inseamna inchiderea unor recomandari negative din Mecanismul de Cooperare si Verificare si pastrarea recomandarilor Comisiei de la Venetia", a declarat Valeriu Zgonea.

Agerpres precizeaza ca secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a anuntat, prin intermediul unui comunicat dat presei sub semnatura lui Daniel Holtgen, director de comunicare al institutiei, ca experti juridici ai organizatiei examineaza "un amendament" adoptat in aceasta saptamana de Parlamentul Romaniei care "ar putea face mai dificila misiunea procurorilor" in investigarea suspectilor de infractiuni sau conflicte de interese comise de parlamentari. "Sunt ingrijorat ca aceasta modificare ar putea merge prea departe in protejarea parlamentarilor in cazul urmaririi penale', se precizeaza in document, specificandu-se faptul ca 'este la latitudinea fiecarei tari de a adopta propriile norme privind imunitatea parlamentara", se arata in comunicat.

Secretarul general al Consiliului Europei mai precizeaza faptul ca "imunitatea nu poate fi acordata" pentru cazurile in care parlamentarii savarsesc infractiuni de drept comun.

"Imunitatea poate fi necesara, de exemplu, pentru a proteja libertatea de exprimare a membrilor Parlamentului. In cazul in care imunitatea merge dincolo de declaratiile facute in Parlament, trebuie sa existe proceduri de ridicare a imunitatii, care sa fie transparente si sa nu se aplice selectiv", a precizat Thorbjorn Jagland.

Secretarul general al CE mai spune ca a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului prin care ofera sprijinul juridic al expertilor institutiei.

"Expertii nostri vor face o evaluare pentru a stabili daca modificarea este in conformitate cu standardele Consiliului Europei", a spus Thorbjorn Jagland.