Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil luni, cu amendamente, modificarile la Statutul parlamentarului, cu 20 de voturi pentru si trei impotriva, informeaza Agerpres.

Senatorii si deputatii din Comisiile juridice reunite au eliminat un amendament propus de Agentia Nationala de Integritate, care prevedea ca parlamentarul isi pierde mandatul de drept in cazul in care ANI constata ca este incompatibil si el nu contesta in instanta acest lucru.

Eliminarea amendamentului propus de ANI permite parlamentarilor sa-si pastreze mandatul chiar daca sunt declarati incompatibili de ANI.Mai exact senatorii si deputatii isi pierd functia doar in urma unei hotarari irevocabile si definitive a instantei de respingere a contestatiei facute de cel declarat incompatibil.

"Oricand se poate constata, pe cale judecatoreasca, ca mandatul a incetat, are tot timpul cel interesat, e o actiune in constatare, dar nu putem sa trecem peste niste principii constitutionale. Este vorba, in primul rand, de principiul separatiei puterilor. Nu se poate ca, printr-un act administrativ, al unei autoritati administrative, sa inceteze un mandat al unui membru al puterii legislative. In al doilea rand, se creau tot felul de probleme legate de certitudinea juridica, pentru ca in legea ANI nu se spune cum se face comunicarea raportului, nu exista precizari in acest sens. Se putea ca o persoana, care are mai multe resedinte sau un domiciliu si mai multe resedinte, sa nu aiba cunostinta despre raport si din asta se creau diverse probleme privind certitudinea juridica", a declarat, la finalul sedintei, presedintele Comisiei juridice de la Senat, Tudor Chiuariu.

El a adaugat ca mai exista, de asemenea, institutia repunerii in termen, adica cineva care a fost impiedicat de o cauza mai presus de vointa sa sa ia cunostinta de un anumit act si nu poate face un act procedural in termen, poate fi repus in termen de catre instanta de judecata.

"Dupa parerea mea, ANI trebuie sa faca o actiune in constatare. E cel mai simplu. Noi am dat un aviz de constitutionalitate modificarilor la Statut si nu puteam trece peste acest aspect. Noi nu intentionam prin acest Statut sa reglementam ce face ANI, Parchetul si alte institutii. Acestea au legile lor de organizare si functionare. Comisiile juridice trebuiau sa reglementeze aceste prevederi in raport cu Constitutia. Din punctul meu de vedere, aceasta prevedere era impotriva celor constitutionale. Ramane ca in legea ANI sa fie completat acest aspect, daca nu exista", a explicat Chiuariu.

  • PDL: Parlamentarul sa fie decazut de drept din functie daca e declarat incompatibil

Parlamentarii PDL vor propune, la modificarea Statutului deputatilor si senatorilor, ca parlamentarul sa fie decazuti de drept din functie daca este declarat incompatibil sau daca a fost o hotarare judecatoreasca definitiva, a declarat, luni, presedintele PDL, Vasile Blaga, citat de Mediafax.

El a spus, dupa reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL, ca au fost analizate propunerile pe care USL le-a facut la Statutul parlamentarilor, propuneri cu care democrat-liberalii nu sunt de acord.

"In ce priveste conflictul de interese, amendamentul propus de USL nu poate fi sustinut de noi, ci dimpotriva, adica daca un parlamentar este declarat incompatibil sau are o hotarare judecatoreasca definitiva, noi vom veni cu un nou amendament ca sa fie decazut din calitatea de parlamentar si nu un pur si simplu superfigiu de a-l pedepsi o luna, o saptamana si sa ramana mai departe cu mandatul intreg, chiar daca a gresit", a spus Blaga.

El a aratat ca in ceea ce priveste arestarea, retinerea sau perchezitia, nu este de acord cu formularea propusa de USL si trebuie sa se ramana pe actualul regulament al parlamentarilor.

"Ajunge formularea actuala din regulamentul Camerei sau al Senatului in care ministrul Justitiei cere dupa caz Camerei sau Senatului ridicarea, arestarea, pechezitionarea unei parlamentar conform unei cereri a procurorului", a precizat Vasile Blaga.

El crede ca si in privinta prezentei parlamentarior trebuie mentinute prevederile din actualul regulament.

"Adica daca un coleg in exercitarea mandatului absenteaza de la lucrarile in plen el va face cerere catre liderul de grup, dar cererea trebuie aprobata mai departe de catre Biroul Permanent. Nu fiecare partid isi rezolva in propria ograda absentele, ca despre asta este vorba in cererea pe care a formuleaza USL in actualul regualment", a explicat Blaga.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au dat, luni seara, aviz favorabil, cu amendamente si cu unele obiectii de neconstitutionalitate, la proiectul de lege privind modificarea Statutului deputatilor si senatorilor.

Avizul a fost adoptat cu 20 de voturi "pentru" si trei voturi "impotriva". Documentul va fi transmis Comisiei pentru statut, care este sesizata in fond.

  • Sedinta Comisiilor pentru statutul parlamentarilor se desfasoara fara accesul presei

Presedintele Comisiei pentru Statutul senatorilor si deputatilor, Gabriel Vlase, a anuntat, luni seara, ca sedinta asupra proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor se desfasoara fara accesul presei, urmand ca la finalul reuniunii sa fie prezentate concluziile dezbaterilor, transmite Mediafax.

Deputatul PSD Gabriel Vlase a precizat ca la nivelul membrilor Comisiei, aflati in biroul sau, s-a convenit ca sedinta in care se dezbate modificarea statutului sa se desfasoare fara accesul presei.

El a precizat ca a fost invocata o prevedere din Regulamentul celor doua Camere ale Parlamentului in care se mentioneaza ca sedintele nu sunt publice.

"Sedintele comune ale Comisiilor nu sunt publice. In mod exceptional, Comisiile permanente sesizate in fond pot hotari ca la dezbaterile lor sa fie invitati si specialisti ai unor autoritati publice, reprezentanti ai presei, precum si conditiile in care lucrarile pot fi transmise la radio sau televiziune, daca acest lucru nu aduce atingere unor interese nationale care recomanda pastrarea secretului dezbaterilor, prevede articolul 11 din Regulamentul celor doua Camere", a spus Vlase, care a mentionat ca la finalul sedintei va fi prezentata presei forma finala a initiativei legislative ce urmeaza a fi inaintata marti plenului celor doua Camere ale Parlamentului spre vot.

UPDATE 21.10 Sedinta comisiei parlamentare permanente de statut a inceput; reuniunea se desfasoara cu usile inchise

Comisia parlamentara permanenta privind statutul deputatilor si al senatorilor s-a reunit luni seara pentru a discuta proiectul de modificare a acestuia, reuniunea desfasurandu-se cu usile inchise.

"E posibil sa mai dureze inca cinci ore, deocamdata este o discutie", a declarat presedintele comisiei, deputatul PSD Gabriel Petru Vlase.