Grupurile parlamentare ale PDL vor decide marti dimineata pe cine vor sustine pentru functia de Avocat al Poporului, a precizat, luni, presedintele PDL, Vasile Blaga, aratand ca propunerea democrat-liberalilor de pana acum pentru acest post a fost Gheorghe Iancu, transmite Mediafax. Blaga a declarat, dupa sedinta de luni ale grupurilor parlamentare ale PDL, ca a primit de la primul ministru nominalizarea lui Crisu Anastasiu pentru functia de Avocat al Poporului si CV-ul acestuia, liderul PDL aratand ca "nu stie de unde aceasta urgenta chiar atat de mare de a veni astazi cu propunerea si maine a-l vota pe Avocatul Poporului".

"Am primit de la primul ministru nominalizarea unui Avocat al Poporului in persoana lui Crisu Anastasiu, am primit si CV-ul domnului respectiv, noi o sa verificam, suntem in situatia in care acum am primit aceasta cerere din partea domniei sale si ramanem in parametrii discutiei dintre dl. prim-ministru Ponta cu dl. Barosso sa respecte criteriile profesionale, sa fie apolitic si eventual sa cadem de acord in toate grupurile parlamentare. E prematur sa ne pronuntam, sa vedem in seara asta mai precis cine este dl. Crisu Anastasiu, avem CV-ul si ii multumesc premierului ca l-am primit", a aratat Blaga.

  • Crisu Anastasiu, in prezent avocat, este fost procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte. El a mai fost anterior procuror general financiar, consilier de conturi si secretar general la Curtea de Conturi, dar si sef al compartimentului juridic in cadrul Guvernului. Vezi CV-ul lui Crisu Anastasiu.

Blaga a spus ca propunerea PDL de pana acum pentru functia de Avocat al Poporului a fost Gheorghe Iancu si a precizat, pentru Mediafax, ca va vedea daca acesta va mai dori sa candideze.

"Propunerea noastra de pana acum este dl. Iancu, dar pana maine dimineata grupurile parlamentare au timp la dispozitie, pana la 10.00, sa vina cu propuneri si o sa cadem de acord asupra unei propuneri, la 10.00, astfel incat, daca intram in plen si maine se va vota, vedeti ca este foarte, nu stiu de unde aceasta urgenta chiar atat de mare de a veni astazi cu propunerea si maine a-l vota pe Avocatul Poporului, dar o sa discutam maine dimineata", a adaugat Vasile Blaga.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca le va scrie oficial liderilor PDL si UDMR, Vasile Blaga si Kelemen Hunor, pentru a avea o intalnire in cel mai scurt timp privind un acord intre principalele forte reprezentate in Parlament legat de numirea Avocatului Poporului.

"Am discutat cu toata conducerea USL si am agreat ca imediat, in cel mai scurt timp, le voi adresa o scrisoare oficiala domnilor Blaga si Kelemen pentru a avea azi, maine o noua discutie privind un acord intre principalele forte reprezentate in Parlament privind numirea unui Avocat al Poporului, a unei persoane acceptate de principalele grupuri politice", a spus Ponta, luni, dupa sedinta USL.

El a precizat ca, in acest fel, Romania va avea ca Avocat al Poporului o persoana independenta, care sa reprezinte toate elementele de transparenta, independenta, impartialitate necesare pentru ocuparea acestei functii.

Avocatul Poporului va fi ales marti, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, a anuntat luni secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici.

"Pentru alegerea Avocatului Poporului procedura a fost declansata din vara trecuta. In momentul de fata s-a mai avut in vedere ca pana marti sa aiba loc o discutie cu grupurile parlamentare ale PP-DD care vor fi informate despre acest lucru si eventual daca vor avea si ei o propunere pentru acest post pot sa o faca. Alegerea Avocatului Poporului va intra maine (n.r.- marti) in plenul reunit.

In vara trecuta a fost o discutie legata de solicitarea pe care Consiliul Europei ar fi avut-o in ideea ca alegerea Avocatului Poporului, dat fiind momentul de final al sesiunii parlamentare, sa fie facuta cu acordul tuturor grupurilor parlamentare, in cazul in care aceasta numire se face pana la alegeri. Alegerile au avut loc, poporul s-a exprimat, deci in momentul de fata exista o majoritate stabilita si acest acord devine unul de principiu, nu este unul imperativ. Problema va fi reglata prin vot in Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna", a declarat Mircovici, la finalul sedintei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca propunerile raman cele facute din vara de fiecare grup parlamentar cu eventuale modificari, daca acestea se doresc, care vor fi prezentate Comisiilor juridice.

Daca vor aparea propuneri noi comisiile de specialitate vor face audieri marti dimineata, la ora 9.00, iar la ora 11.00 trebuie finalizat raportul.

***

In 3 iulie anul trecut, Parlamentul s-a reunit in sesiune extraordinara si l-a revocat din functie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, functia fiind preluata interimar de catre PSD-istul Valer Dorneanu.

Ulterior, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a transmis premierului roman Victor Ponta o lista cu 11 cerinte, intre care figura si "numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice".

PDL a anuntat atunci ca a decis sa il propuna tot pe Gheorghe Iancu pentru Avocatul Poporului, in timp ce UDMR a anuntat ca il sustine pe Eckstein Kovacs Peter pentru aceasta functie.

Odata cu modificarea Constitutiei in 2003, Avocatul Poporului este singurul care are dreptul de a contesta legile si ordonantele de guvern la Curtea Constitutionala.