Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca la Statutul deputatilor si senatorilor se vor opera, la capitolul privind imunitatea parlamentarilor, acele modificari sustinute de DNA si de Parchetul General, relateaza Mediafax.

"Am discutat, a fost domnul Zgonea, domnul Rusanu, si despre modificarile la Statut altele decat cele care privesc bugetul. Din punctul nostru de vedere, nu trebuie modificat nimic ce ar putea fi controversat (...) Se vor opera acele modificari care sunt sustinute de DNA si Parchetul General, pe care le considera necesare pentru a avea clarificari", a spus Ponta.

Premierul a sustinut insa ca prin modificarile aduse la Statutul deputatilor si senatorilor imunitatea parlamentarilor nu este intarita, ci dimpotriva.

"Cu cat faci procedurile mai clare, cu atat se aplica mai usor", a spus Ponta, aratand ca nu se poate adauga nimic la Statut in plus fata de ceea ce prevede Constitutia pe aceasta tema.

Ponta a precizat ca presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a trimis la Cabinet, la Guvern, proiectul cu modificarile Statutului parlamentarilor.

Premierul a mai adaugat ca el nu a considerat ca era necesar ca aceste modificari sa fie transmise si presedintelui Traian Basescu, dar a aratat ca presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a considerat, in mod corect, ca trebuie sa le trimita sefului statului, avand in vedere chestiuni care tin de procedura.

"Zgonea a considerat corect un lucru care tine de procedura: pana nu se publica in Monitorul Oficial modificarile la Statutul parlamentarilor, nu putem sa adoptam bugetul, pentru ca bugetul se face dupa ce se modifica Statutul parlamentarilor si avem reduse acele cheltuieli pe fiecare parlamentar in parte", a spus Ponta.

La inceputul sedintei, liderul PSD le-a cerut participantilor la reuniunea Biroului Permanent National sa explice mai bine modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor, adaugand ca "limita intre a explica prost si a pica in borcanul de demogogie este intotdeauna foarte subtire".

"Referitor la discutia privind Statutul parlamentarului, daca nu se face clar, sa nu va suparati pe presa ca va ataca ca nu ati explicat sau n-a inteles toata lumea foarte bine. Nu dam nicio imunitate in plus, de altfel, nici nu avem cum sa dam mai multa imunitate. Nu exista decat faptul ca un parlamentar nu poate fi arestat sau perchezitionat, ceea ce, din cate stiu eu, exista in 26 din 27 de tari ale Uniunii Europene", spus el.

Parchetul ICCJ propune reformularea unor prevederi din proiectul de modificare a Statutului senatorilor si deputatilor, printre care si cele privind cererea de retinere, arestare sau perchezitie a unui parlamentar, considerand ca formularea actuala poate determina dificultati de interpretare.