Conducerea PNL a decis luni excluderea din partid a primarului de Baia Mare, Catalin Chereches, a anuntat presedintele liberalilor Crin Antonescu.

Decizia a fost luata cu 156 de voturi pentru, 17 impotriva, cinci fiind anulate.

In plus, conducerea PNL a decis sanctionarea cu avertisment a deputatului PNL Octavian Bot, renuntandu-se la cererea de excludere.

Primarul municipiului Baia Mare a declarat, luni, intr-o conferinta de presa ca excluderea sa din PNL nu a respectat statul partidului, dar a precizat ca nu va contesta aceasta decizie.

"Am luat act de excluderea mea din PNL, insa precizez ca excluderea nu a respectat intru totul statutul partidului, insa nu voi contesta decizia BPC. Sunt convins ca liberalii vor mai veni sa ceara voturi. Raman un primar independent", a spus Chereches.

Primarul a spus ca pe viitor va purta dialoguri cu reprezentantii PNL doar in interesul comunitatii, fiind excluse orice chestiuni politice. Edilul si-a exprimat aprecierea fata de deciziile Guvernului Ponta si a mai spus ca asteapta aplicarea proiectului de regionalizare si alegerile europarlamentare de anul viitor.

Chereches a candidat anul trecut la alegerile locale pe listele PNL pentru functia de primar. Excluderea sa din PNL a fost motivata de criticarea colegilor din PNL Titus Liviu Pasca si Mircea Dolha in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012.

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat lunea trecuta ca in sedinta Biroului Politic Central al PNL de atunci s-a propus excluderea din formatiunea a primarului orasului Baia Mare, Catalin Chereches, si a deputatului PNL Octavian Bot, discutiile in aceasta privinta fiind de abia la inceput. Liderul liberal a mai declarat ca a cerut BPN sa propuna convocarea unui congres extraordinar al PNL, pentru data de 23-24 februarie, precizand ca dupa congres nu se poate ca in partid sa ramana atat el cat si primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman.

Propunerea de excludere a lui Chereches are loc in contextul in care acesta a contestat public si a respins sustinerea candidatiilor la parlamentare propusi de conducerea PNL in judetul sau. De altfel, in timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, presedintele PNL Crin Antonescu s-a aratat deranjat de anumite atitudini ale unor lideri din partid, promitand sanctiuni la prima reuniune la liberalilor dupa anuntarea rezultatului alegerilor.

  • Chereches: Nu voi contesta decizia de excludere din PNL, desi contravine statutului partidului

Primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches, care a fost exclus luni din PNL, afirma ca nu va contesta decizia, mentionand insa ca aceasta a fost luata in absenta sa, ceea ce contravine statutului partidului.

El precizeaza, intr-un comunicat remis luni agentiei Mediafax, ca a luat act de decizia Delegatiei Permanente a Partidului National Liberal referitor la excluderea sa din randurile acestei formatiuni.

Potrivit lui Chereches, decizia a fost luata "ca urmare a propunerii Biroului Politic Central si, in special, la dorinta domnului Crin Antonescu".

"Decizia a fost luata in absenta mea, in conditiile in care, pana la data sedintei, nu am fost convocat sa imi prezint punctul de vedere, asa cum prevede statutul partidului. Am transmis presedintelui PNL si celorlalti membri ai conducerii centrale, care sunt obligati sa vegheze la respectarea statutului, faptul ca, in cazul meu, nu s-a respectat punctual regulamentul, mai exact art. 13. Dar am decis sa nu contest decizia excluderii mele din partid", afirma Chereches, care precizeaza ca intreaga activitate de pana acum in Partidul National Liberal a fost una pozitiva si onorabila, de natura a creste prestigiul si autoritatea formatiunii, dar si a Uniunii Social Liberale in Baia Mare si in Maramures.

El aminteste ca majoritatea baimarenilor au decis sa ii acorde in 2012 increderea si sprijinul lor pentru un nou mandat de primar.

"La fel ca si pana acum, imi voi focaliza intreaga energie si putere de munca in slujba baimarenilor. Decizia mea ferma este de a mentine strict angajamentul pe care il am fata de cetatenii Municipiului Baia Mare. Sunt un primar independent, dar in comunicare si colaborare cu toti cei care doresc sa sprijine comunitatea baimareana in dezvoltarea sa, indiferent daca ei provin din zona civica sau din cea politica. Ii invit pe toti consilierii locali, judeteni, parlamentari si ministri, indiferent de apartenenta lor politica, sa sustina proiectele Municipiului Baia Mare, ale judetului Maramures, pentru ca sunt proiectele Romaniei", mai sustine Chereches.