Dan Radu Rusanu a declarat marti ca parlamentarii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cheltuielile de cazare, suma fiind redusa de la 7.500 de lei pe luna, unii senatori si deputati considerand ca banii sunt suficienti pentru o solutie "decenta" de cazare, in timp ce altii sustin ca nu sunt multumiti, scrie agentia Mediafax, care a realizat un grupaj cu opiniile catorva parlamentari.

Chelaru: Eu as prefera sa raman la hotel, dar daca nu ma incadrez in banii alocati, imi caut gazda

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat miercuri ca ar dori sa ramana cazat la hotel, motivat de "puterea obisnuintei", dar si de facilitatile asigurate, insa in situatia in care nu se va incadra in suma stabilita in acest sens isi va cauta o "gazda".

"Eu cred ca daca vor fi foarte multi senatori care vor dori sa ramana (cazati la hotel, n.r.), sau sa stabileasca sa locuiasca intr-un anume hotel exista posibilitatea ¬ si se va decide la nivelul fiecarui grup parlamentar ¬ ca el sa negocieze pe grup. Insa nimic nu impiedica un parlamentar sa-si negocieze la un hotel sau la o casa, la o pensiune(...). Eu am stat opt ani la hotel, prefer sa stau la hotel, dar in conditiile in care suma respectiva nu imi va permite sa stau la hotel o sa-mi caut o gazda", a sustinut Chelaru.

El a afirmat ca printre motivele pentru care ar dori sa ramana cazat la hotel se numara "puterea obisnuintei", facilitatile asigurate de operatorii hotelieri in ceea ce priveste "curatenia, zona pazita, sigura", dar si locatia centrala in Capitala.

De asemenea, Chelaru a mentionat ca este posibil ca dupa depasirea crizei economice multi dintre parlamentari sa doreasca sa revina la cazarea la hotel.

Senatorul PSD a precizat ca deocamdata Senatul are mai multe contracte incheiate cu unitatile hoteliere pana la 1 martie.

"Pana la 1 martie probabil aceste contracte vor functiona in continuare, e firesc, si in luna februarie fiecare parlamentar va lua o decizie cu privire la modul in care se va caza pentru aceasta sesiune si pentru sesiunile urmatoare", a sustinut chestorul Senatului.

El a mentionat ca in prezent sunt cazati la hotel circa 100 de senatori. In plus, Chelaru a mentionat ca ar urma sa fie operate modificari inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile cu deplasarile in teritoriu, fiind limitate la un singur drum dus-intors pe saptamana, fie cu avionul, fie cu automobilul in limita a 7,5 litri de combustibil la suta de kilometri parcursi.

Chestorul a mentionat ca suma alocata pentru cazarea parlamentarilor, estimata la aproximativ 4.000 de lei pe luna, va fi stabilita prin hotararea Birourilor Permanente Reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.

Borbely: Suma propusa pentru cazarea parlamentarilor este rezonabila

Deputatul UDMR Laszlo Borbely crede ca suma care se propune a fi alocata pentru cazarea parlamentarilor, de 4.000 de lei, este rezonabila si se poate locui onorabil din acesti bani, afirmand insa ca inca nu a avut timp sa se gandeasca la o eventuala chirie.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely, vicepresedinte politic al Uniunii, a declarat, miercuri, ca este clar ca in momentul de fata trebuie luate masuri de reducere a cheltuielilor, amintind ca in perioada postdecembrista au existat unele propuneri pentru cazarea parlamentarilor, una fiind facuta chiar de el, cand era ministru.

"Eu am o vechime in Parlament. In 1991, cand era presedinte al Camerei Dan Martian, imi amintesc ca exista un proiect de construire a unui hotel pentru parlamentari, cineva ar trebui sa adune cat economiseam de atunci, daca se realiza. Eu insumi am propus in 2008, cand am predat doua blocuri cu 120 de apartamente, langa Parlament, sa se faca acolo cazarea, dar nu s-a agreat ideea. Acum, suntem in faza in care clar se va lua o masura", a spus Borbely.

El a apreciat ca suma care se propune a fi alocata pentru cazarea parlamentarilor, de 4.000 de lei, este rezonabila si ca se poate locui onorabil din acesti bani.

"Prin statut, se aloca o suma care nu trebuie sa fie mai mica decat un procent din salariul brut, undeva la 3.500 de lei. 4.000 de lei, cred ca este o suma cu care se poate locui onorabil, acoperind consum si chirie, o suma rezonabila. Daca fiecare trebuie sa-si caute chirie, ne conformam. Eu n-am avut inca timp sa ma gandesc, vom vedea care e situatia, mai discutam, stiu ca deocamdata e o propunere a coalitiei", a afirmat Borbely.

Mircea Toader: Stau cu chirie, acum 2 ani am fost atacat in lift, mi s-a furat telefonul

Presedintele Comisiei de Abuzuri din Camera, deputatul PDL Mircea Toader, a declarat, miercuri, ca el a locuit intr-un apartament inchiriat si ca acum doi ani a fost atacat in lift si i s-a furat telefonul, dar nu a renuntat la acel imobil, in care va locui si in continuare.

"Eu nu stau la hotel. Stau intr-un apartament inchiriat si raman acolo. In ce priveste chiria, e o intelegere si in orice caz ma incadrez in suma", a spus Toader.

El a aratat ca nu se simte amenintat pentru ca sta intr-un apartament inchiriat, asa cum au declarat alti colegi parlamentari care au invocat faptul ca in chirie nu exista securitatea oferita de hoteluri.

"Nu m-am simtit amenintat, cu toate ca eu, acolo unde stau, am fost atacat in lift si mi s-a luat telefonul. M-a impins, mi-a luat telefonul si la revedere", a spus Toader, care a aratat ca nu a schimbat apartamentul in urma acestui incident.

In ceea ce priveste serviciile de curatenie pe care hotelurile le ofera, spre deosebire de chirie, Toader a spus ca aceasta situatie este una subiectiva si ca el, incadrandu-se in suma data de Parlament, plateste o menajera pentru curatenia in apartament.

"E subiectiva situatia. Sigur ca nu fac eu curatenie, si eu angajez pe cineva sa faca curatenie, dar nu trebuie sa faca in fiecare zi", a spus Toader.

Mate Andras: Banii pentru chirie sunt suficienti. Laszlo Attila: Vreau la hotel ca sa socializez

Deputatul UDMR Mate Andras se declara multumit de cei 4.000 de lei pe care ar putea sa ii primeasca lunar pentru cazare, insa sustine ca in cazul in care toti parlamentarii ar locui in chirie agentiile imobiliare ar majora preturile, in timp ce senatorul Laszlo Attila vrea la hotel, sa socializeze.

Mate Andras a declarat miercuri ca in cei opt ani petrecuti ca parlamentar a stat la hotel doar cateva luni, in restul perioadei locuind doar in apartamente inchiriate.

"Eu sunt la al treilea mandat de deputat si in ultimii opt ani am locuit numai cu chirie. A fost o scurta perioada, de cateva luni, cand am stat la hotel. Cred ca se poate locui cu chirie in Bucuresti, iar suma oferita, de 4.000 de lei pe luna, este suficienta, un parlamentar se poate descurca cu acesti bani sa isi inchirieze o garsoniera sau un apartament. Eu sunt multumit cu acesti bani", a spus Mate.

Potrivit acestuia, in cazul in care majoritatea parlamentarilor ar opta pentru inchirierea de apartamente ar exista riscul majorarii preturilor de catre agentiile imobiliare din Bucuresti.

"Cred ca se va influenta pretul pietei, exista acest risc", a adaugat Mate.

La randul sau, senatorul UDMR Laszlo Attila spune ca prefera varianta cazarii la hotel.

"Eu sunt la primul mandat si optez pentru hotel, sa fiu impreuna cu mai multi colegi, sa socializez, sa-i cunosc. Cred ca poate fi facut un efort pentru a se negocia cu hotelierii, este vorba, totusi, de parlamentarii unei tari", a spus Laszlo.

Deputatul UDMR Marko Attila: Din 4.000 lei oricine isi poate inchiria un apartament decent

Deputatul UDMR de Covasna Marko Attila considera ca din 4.000 lei oricine isi poate inchiria un apartament decent in Bucuresti, adaugand ca el a luat deja o locuinta in chirie si ca isi poate acoperi cheltuielile de cazare din suma alocata.

Marko Attila a declarat, miercuri, ca din cei 4.000 de lei de care beneficiaza parlamentarii pentru cheltuielile de cazare se pot inchiria apartamente decente in Capitala.

"Opinia mea este ca cei care vor isi pot rezolva cazarea chiar si cu sume mai mici. Eu sunt la primul mandat, dar consider ca din 4.000 de lei oricine isi poate inchiria un apartament decent in Capitala", a spus Marko.

Deputatul UDMR de Covasna a adaugat ca el a inchiriat deja un apartament, iar din suma care i se va aloca isi poate acoperi cheltuielile de cazare.

Presedintele Comisiei parlamentare SIE: Nu dau nimic din buzunar pentru cazare, mai bine stau acasa

Presedintele Comisiei pentru controlul activitatii SIE, deputatul PNL Mihaita Calimente, a declarat miercuri ca nu este dispus sa dea din propriul buzunar nimic pentru acoperirea contravalorii cazarii sale in Bucuresti, el aratand ca, daca ar da 1.000 de lei din 4.000, mai bine ar sta acasa.

"Eu din propriul buzunar nu sunt dispus sa dau nimic, pentru ca daca din 4.000 (de lei - n.r.) mai dau o mie de lei pe cazare inseamna ca mai bine stau acasa. Eu nu am alta sursa de venit, nu se poate, pentru ca traiesc numai din salariu, nu am alt venit, nu am activitati economice, nu am ONG-uri", a spus Calimente, deputat de Arad.

El a precizat ca, daca se va decide ca parlamentarii sa renunte la hotel, atunci isi va cauta un apartament pentru a-l inchiria.

"Daca astea sunt conditiile si daca bugetul nu se mareste, e normal sa ne adaptam, pentru ca nu exista alta solutie, avand in vedere ca suntem 118 parlamentari in plus, iar banii raman aceiasi. Daca se va hotari sa ne mutam de la hotel, voi cauta un apartament, cred ca in suma respectiva (3.500 de lei - n.r.) se poate gasi un apartament", a spus Calimente.

El a aratat ca este un parlamentar vechi si a stat la hotel de la inceput.

"E si o problema de negociere. Pretul pentru hotel, in bani reali, era mult mai mare inainte. S-a mai negociat, s-a mai redus din pret. Micul dejun si accesul la facilitati de sport ale hotelului erau un bonus pe care hotelul l-a oferit, deci acestea nu se platesc. Eu cred ca se poate solutiona, pentru ca si hotelului ii convine ca timp de patru ani sa aiba spatiul ocupat zi de zi', a spus Calimente.

Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a declarat, marti, la finalul discutiilor privind economiile in bugetul Parlamentului, ca una dintre posibilitatile ca senatorii si deputatii sa ramana la hotel este aceea ca grupurile parlamentare sa negocieze cu unitatile de cazare.

Neacsu a precizat ca decizia finala in cazul cazarii parlamentarilor va fi luata vineri, in cadrul unei noi discutii cu liderii de grupuri parlamentare si presedintele Camerei Deputatilor.

Liderul deputatilor PNL, Dan-Radu Rusanu, a declarat marti ca plenul celor doua Camere ale Parlamentului se va intruni luni pentru a modifica Statutul senatorilor si deputatilor, astfel incat sa poata fi operate economiile bugetare.

Dan Radu Rusanu a declarat, marti, ca parlamentarii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cheltuielile de cazare, obtinuti in baza unei declaratii pe propria raspundere ca nu detin locuinte in Capitala, urmand ca fiecare dintre acestia sa opteze pentru forma de cazare.

Rusanu a sustinut, la finalul discutiilor care au avut loc la biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca sumele pentru cheltuielile de cazare per parlamentar se vor reduce de la 7.500 de lei lunar la 4.000 de lei. "In cei 4.000 de lei se vor incadra, ca vor dormi la hotel, ca vor dormi in gazda sau in alta parte sau vor face naveta, important este ca suma respectiva sa nu depaseasca 4.000 de lei si atunci aceasta cheltuiala este o economie pe bugetul Parlamentului privind cazarea parlamentarilor. (...) Economia fata de suma care este alocata acum pentru cazare de 7.500 de lei, nu va fi mai mult de 4.000 de lei", a explicat Rusanu.

El a precizat ca fiecare deputat sau senator va trebui, in schimbul acestei sume, sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu detine locuinte in Bucuresti sau Ilfov.

Propunerile de economisire avansate de Camera Deputatilor pentru incadrarea in buget

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-a intalnit, miercuri, 9 ianuarie, cu liderii de grup, la reuniune stabilindu-se o serie de propuneri de economisire, printre care eliminarea cazarii la hotel, diminuarea sau taierea diurnelor si nedecontarea benzinei, care vor fi negociate joi cu Finantele.

Surse participante la reuniunea dintre liderii de grup si Valeriu Zgonea au precizat ca in cadrul intrevederii au fost avansate mai multe propuneri de economisire pentru incadrarea in bugetul pe 2013, care va fi echivalent cu bugetul pe 2012, in conditiile in care numarul de deputati a crescut semnificativ.

Potrivit surselor citate, printre propunerile de economisire s-au numarat eliminarea cazarii la hotel a deputatilor, pentru care s-a platit in 2012 o suma ridicata, in conditiile in care pentru un parlamentar cazat la hotel Camera achita circa 8.000 de lei.

Propunerea avansata miercuri a fost de a se elimina cazarea deputatilor la hotel, astfel incat acestia sa stea cu chirie, situatie in care s-ar face economii semnificative, intrucat pentru chiria unui deputat Camera achita 3.500-3.800 de lei.

O alta propunere a fost aceea de diminuare sau taiere a diurnelor deputatilor, care sunt in acest moment de 1,2% din valoarea indemnizatiei.

Nedecontarea carburantilor folositi la masinile deputatilor a reprezentat o alta propunere luata in calcul, aceasta fiind comasata cu propunerea ca alesii sa achite din banii lor contravaloarea intretinerii si reparatiilor masinilor.

Aceste propuneri, dar si altele care au fost avansate miercuri in intrevederea dintre Zgonea si liderii de grup vor fi contabilizate intr-un draft cu care reprezentantii Camerei vor merge joi la intalnirea cu reprezentantii Ministerului de Finante, unde se stabileste proiectul de buget al Camerei pe 2013.

Aceste propuneri au fost avansate in conditiile in care legea nu permite taierea indemnizatiilor deputatilor.

Pentru a opera aceste propuneri, in intrevederea de miercuri s-a stabilit sa se modifice Statutul deputatilor si senatorilor, care are prevederi referitoare la cazarea la hotel si la diurne, astfel incat implementarea lor sa poata fi facuta legal.