Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, se declara consternat de ultimele declaratii ale ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, referitoare la preluarea spitalelor publice de la autoritatile locale si judetene si sistarea decontarii serviciilor medicale prestate de spitalele private, relateaza Agerpres.

''In calitate de presedinte al CJ Constanta si de presedinte interimar al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) constat ca ministrul Sanatatii, prin declaratiile publice facute in ultimele zile (duminica si luni n.n) s-a situat in afara programului de guvernare, pentru ca primul-ministru, Victor Ponta, si-a asumat, prin programul cu care a fost votat in Parlament, descentralizarea, cu date si termene precise a tuturor activitatilor desfasurate si coordonate prin intermediul institutiilor deconcentrate. Se urmareste ca prin principiul subsidiaritatii, coordonarea si administrarea politicilor din domeniul agriculturii, sanatatii, educatiei, economiei, internelor, etc. sa treaca in sarcina autoritatilor locale, judetene si regionale. In clipa in care faci asemenea declaratii de intentie, dupa ce se considera ca ai fost de acord cu programul guvernului din care faci parte, deductia logica este ca te situezi in afara guvernului'', a declarat, marti, Nicusor Constantinescu.

El a aratat ca Parlamentul Romaniei a votat Guvernul Ponta II al USL, al carui pilon central este chiar descentralizarea, iar ''afirmatia ca spitalele judetene trebuie sa se intoarca la minister, la Bucuresti, este in afara programului de guvernare''.

''Noi, de cand am preluat Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, am investit peste 50 de milioane de euro, din banii contribuabililor constanteni pentru cresterea calitatii actului medical, reabilitand sectiile si aducand chiar medicii de mare valoare carora le-am asigurat salarii si locuinte. Sa ne dea domnul ministru banii inapoi si mai discutam', a spus presedintele CJ Constanta.

Cat despre intentia de a renunta la decontarea serviciilor medicale din spitalele private, Nicusor Constantinescu sustine ca nimeni nu poate interzice cetatenilor romani sa-si aleaga furnizorul de servicii medicale. "Aceasta idee nastrusnica este contrara Directivei UE 211/ 24/ care intra in aplicare in 2014 iar afirmatia ca 10 % din bugetul CNAS se duce catre clinicile private este falsa. Procentul real este 1%, atat deconteaza CNAS prin structurile judetene", a precizat Constantinescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referindu-se la spitalele care apartin de autoritatile locale, ca se pune problema identificarii unui sistem de finantare si de functionare mult mai bun. "Pentru ca, intr-adevar, in sanatate, dupa ce ca sunt bani putini, nu se cheltuie nici toti banii cum trebuie. Despre asta cred ca era vorba, daca am inteles bine", a spus Victor Ponta, la finalul reuniunii USL.

El a mentionat ca, in urma unei discutii avute cu Raed Arafat cand acesta era ministru al Sanatatii, a inteles faptul ca 40 de spitale sunt considerate de importanta strategica.

Referitor la finantarea spitalelor private, premierul a precizat ca nu este vorba despre finantarea ambulatoriului, care se deconteaza la CNAS. "E vorba despre un anumit tip de interventii chirurgicale, despre acelea este vorba. Mi-a explicat dl. Arafat si am inteles foarte bine ca te duci si te tratezi la un spital privat ambulatoriu, te duci pentru analize, tratamente usoare, cum se deconteaza. Problema este in operatii, pentru ca pana la urma operatiile complicate se fac tot in spitalele de stat", a explicat Ponta.