Vicepresedintele PDL Traian Igas a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca personal considera ca un potential candidat la Presedintie in 2014 din partea partidelor de dreapta este Emil Boc, "un om de o integritate morala deosebita, care se bucura si de apreciere la nivelul Europei si in PPE".

Igas a spus ca Romania are nevoie in 2014 de un presedinte care sa reprezinte tara pe principii de dreapta pentru o mai buna integrare in spatiul european, avand in vedere ca in viitorul apropiat si indepartat Europa va fi condusa de oameni de dreapta.

El a adaugat ca ramane de vazut in perioada imediat urmatoare pe cine va sustine PDL la Presedintie dupa ce va face analiza cu maxima atentie al potentialilor candidati pe baza sondajelor si a perceptiei in interiorul partidului.

"Dati-mi voie sa cred ca un potential candidat in interiorul partidelor de dreapta eu il vad pe Emil Boc, un om care este de o integritate morala cum putini oameni din Romania sunt dupa ce au trecut prin functii importante si au ramas neatinsi si nepatati, cum a ramas Emil Boc. El se bucura si de apreciere la nivelul Europei si in Partidul Popular European. Este o parere personala a mea, acum, la inceput de 2013", a precizat Igas.

El a spus ca desemnarea candidatului la Presedintie pentru 2014 trebuie facuta cel tarziu pana la mijlocul acestui an.

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, marti, ca PDL are evident responsabilitatea pentru ca in perioada urmatoare sa-si desemneze un candidat la Presedintie, dar trebuie stabilite mai intai criteriile pentru cel mai bun candidat si acesta trebuie sa fie din partea dreptei.

Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca este necesara desemnarea cat mai rapida a unui candidat la Presedintie din partea dreptei, dar a evitat sa precizeze daca el ar fi dispus sa fie acest candidat.

Intrebat cum comenteaza afirmatia democrat-liberalului Cristian Preda potrivit caruia PDL ar trebui sa gaseasca de urgenta un prezidentiabil, Ungureanu a spus: "Exista discutii pe care le avem. Forta Civica, din aceasta perspectiva, are un punct de vedere foarte clar, foarte articulat. Evident, vom discuta cu toate celelalte forte specifice parlamentare si neparlamentare. Sustin ceea ce spunea domnul Cristian Preda, exact in felul acesta spunea, si citez, ca este nevoie a desemna cat mai rapid un candidat la functia prezidentiala din partea dreptei. Sustin aceasta afirmatie a domnului Preda".

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat joi, la RFI, ca aceia care nu vor sa plece din fruntea partidului incearca sa-si consolideze pozitia si sa pregateasca o reconfirmare a lor, fie prin congres, fie prin "acord tacit", el apreciind ca urgenta pentru PDL o reprezinta candidatul la prezidentiale.

Cristian Preda nu e convins ca va avea loc un congres al PDL in primavara si le recomanda colegilor sai sa gaseasca urgent un candidat pentru alegerile prezidentiale: "Nu stiu daca va exista cu adevarat o Conventie. Cred ca exista niste urgente in momentul asta pentru Partidul Democrat Liberal si urgenta cea mai clara este cea legata de un candidat la prezidentiale. Noi tot spunem ca Antonescu nu-i bun, dar lumea asteapta sa spunem si pe cine ii vom opune lui Antonescu! Mai exista, ca urgenta secunda, daca vreti, pregatirea pentru viitorul test electoral, care e testul alegerilor europene de la anul. Plus, legat de asta, pentru ca premierul a sugerat acest lucru, e posibil ca impreuna cu alegerile europene sa se faca, daca se ajunge la restructurarea pe regiuni a teritoriului administrativ, alegerile regionale".