Premierul Victor Ponta a declarat joi, la inceputul sedintel de guvern, ca rambursarile pentru unele programe din fonduri europene nu vor fi platite de Comisia Europeana anul acesta, asa cum a fost estimat in mod "hiper-optimist", si i-a cerut ministrului Fondurilor Europene sa plece la Bruxelles imediat dupa 1 ianuarie, pentru a discuta aceasta problema, informeaza Mediafax.

Premierul a aratat ca, daca pentru Programul Operational de Mediu platile de la Comisia Europeana au intrat la buget anul acesta, la alte programe "nu au intrat banii europeni, asa cum se previzionasera intr-un mod hiper-optimist".

In acest context, Victor Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca imediat la inceputul anului sa plece la Bruxelles pentru a discuta cu comisarii europeni masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile romane.

"Domnul ministru Teodorovici, dupa 1 (ianuarie - n.r.) mergeti imediat la Bruxelles sa discutati cu comisarul Hahn si cu comisarul Andor, sa discutati direct ceea ce avem de facut de la inceputul anului", i-a cerut premierul Ponta lui Teodorivici.

UPDATE 10:30 Incepe sedinta de Guvern. Premierul Ponta se adreseaza ministrilor:

  • Joi, pe data de 3 (ianuarie - n.red.), ne revedem in prima sedinta a anului 2013 pregatiti pentru buget si pentru FMI si pentru ceea ce urmeaza la inceputul anului.
  • Vreau sa le multumesc celor 4 ministri care au asigurat permanenta si dar mai ales celor foarte multe mii de persoane care in perioada asta, cand toti ceilalti am stat acasa, au fost pe strada, au fost in spitale, vorbesc de medici, de politisti, de pompieri, de toti cei care in aceasta perioada si-au facut datoria.
  • Dupa cum a spus dl ministru Dusa, e cel mai linistit Craciun din ultimii ani. Eu sper ca a fost asa, nu stiu, nu m-am uitat la televizor.
  • E foarte important in perioada imediat urmatoare - desi vad ca noul guvern a rezolvat cu vremea, vad ca nu a mai nins, dar nu cred ca o sa tina mult aceasat mare realizare a guvernului -, asa ca domnilor ministri care aveti reponsabilitatile din domeniu nu-i lasati pe cei care au in atributii pregatirea pentru zapada, o sa ninga din nou si asta e perioada sa se realimenteze cu ce au nevoie ca atunci cand vine zapada sa nu mai avem sincope, vorbesc si de CNADNR si de toate celelalte institutii.
  • Pana joia viitoare sper ca Finantele si cei care lucreaza la buget sa fie foarte avansati [...] si sa avem bugetul pregatit pentru 7 - 10 cand vine delegatia FMI.
  • Inteleg ca ANAF-ul a mai strans bani in aceasta perioada si mai strange azi si maine si practic putem sa inchidem anul aproape de ceea ce ne-am propus.
  • Pana pe 3 sau pana la sedinta de pe 9 sa aveti definitivate deciziile cu restructurarea.
  • 2013 este anul cu revizuirea Constitutiei si reorganizarea regionala.
  • Dl ministru al Educatiei, sa ii anuntati pe oameni din timp ce au de facut. Cel mai tare ii enerveaza pe oameni instabilitatea din educatie. [...] Spuneti-le de la inceput ce li se intampla, cu bacalaureatul, cu liceul, cu clasa pregatitoare. Important este ca toata lumea sa stie din timp si sa nu se mai schimbe nimic pe parcurs, decat eventual in bine
  • Pe 3 februarie sunt alegerile pentru functiile vacantate in structurile locale si anul viitor, gata cu alegerile. Anul viitor ne mai tinem si de treaba, nu de alegeri.

Guvernul s-a reunit joi, de la ora 10:00, in sedinta saptamanala, a doua sedinta de la investire, potrivit site-ului Guvernului. Premierul Victor Ponta a anuntat sedinta sambata, dupa prima reuniune a noului Cabinet, in care a fost adoptata Ordonanta de Urgenta privind reorganizarea din cadrul adminsitratiei publice centrale.

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la finalul primei sedinte a noului Cabinet, ca Guvernul va inchide discutia pe buget pana pe 7 ianuarie, cand vine delegatia FMI, urmand ca in 14 ianuarie Parlamentul sa inceapa discutiile pe buget iar pana la sfarsitul lunii ianuarie acesta sa poata fi votat. Seful Executivului a precizat ca exista resurse pentru aplicarea majorarii de 7,5% la salariile bugetarilor.

Ponta a mai precizat ca anul 2013 va fi anul regionalizarii, urmanda ca el sa se incehei cu un vot in Parlament si cu un referendum pe aceasta tema. "Anul 2013 fara alegeri este anul in care vom putea lua decizii importante" a declarat Ponta amintind ca in 2014 vor fi alegeri prezidentiale astfel incat "daca nu vom face (regionalizarea - n.red.) in 2013, nu vom mai face prea curand."

In sedinta de sambata, premierul a mai cerut reducerea aparatul birocratic. "Am constatat ca exista cinci departamente care fac acelasi lucru in cinci ministere, am constatat ca avem zeci si sute de oameni care, teoretic, scriu trei hartii", a declarat seful Executivului. Totodata, le-a cerut ministrilor sa continue lucrul la proiectul de buget pe 2013 si sa fie pregatiti pentru ca pe 7-8 ianuarie sa inceapa discutiile cu delegatia FMI.

Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de sambata a Executivului - prima a Cabinetului Ponta II - privind reorganizarea in cadrul administratiei publice centrale, prevede trecerea in subordinea primului ministru a unor structuri importante aflate anterior in subordinea unor ministere: Agentia pentru resurse minerale, Oficiul spalarii banilor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, DGIPI (sefii Directiei vor fi numiti direct de catre premier) si de asemenea institutia prefectului, care va functiona, conform Ordonantei, in coordonarea primului ministru. In schimb, Inspectoratul de stat in constructii, aflat pana acum in subordinea directa a primului ministru, trece la ministerul condus de Liviu Dragnea, iar Departamentul pentru Afaceri Europene, aflat anterior in subordinea Ministerului Afacerilor Europene, trece la Ministerul de Externe, in coordonarea directa a primului ministru.