Ion Iliescu despre politica romaneasca la 23 de ani de la Revolutie: O confruntare a intereselor private, a celor ce au si celor ce n-au

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 23 decembrie 2012, 10:48 Actualitate | Politic


Ion Iliescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, pentru Mediafax, ca, la 23 de ani de la Revolutie, scena politica a devenit o confruntare a intereselor private, a "intereselor celor ce au si celor ce n-au", precizand ca cei care regreta viata dinainte de 1989 o fac motivat, in lipsa de certitudini.

Iliescu a fost intrebat care crede ca este diferenta fundamentala intre clasa politica aparuta acum 23 de ani, dupa Revolutia din 1989, si cea de acum: "S-au schimbat vremurile, se schimba ambianta, conjunctura in care se dezvolta societatea. Atunci era o noutate, ieseam dintr-un regim inchistat. Una din primele teme si unul din obiectivele Revolutiei a fost realizarea libertatii de manifestare, de organizare, de exprimare, pluralismul politic... Au aparut atunci exploziv, in luna ianuarie, 30 de partide, pe baza legii partidelor pe care am emis-o la sfarsitul anului 1989. Pana la alegeri am ajuns la vreo 90 de partide, care au luat parte la primele alegeri. Apoi a fost un proces de asezare, de sedimentare si de reducere a numarului de partide. Au ramas cateva partide proeminente care au fost forte active ale confruntarilor noastre politice", a declarat Iliescu.

In ceea ce priveste onestitatea politicienilor din prezent, fata ce cei din 1990, fostul presedinte a precizat ca acum predomina interesele private: "In toate generatiile sunt de toate, si oameni onesti si... apar interese inevitabile. Am intrat intr-o lume in care predomina interesul, proprietatea privata si capitalul inseamna interes privat si se confrunta interesele celor ce au si celor ce n-au. Deci am intrat intr-o societate care are de toate si unde confruntarea intereselor domina din spatele... si confruntarile politice, economice si sociale", a mai sustinut Iliescu.

Totodata, el a fost intrebat daca in opinia sa romanii sunt constienti de ceea ce s-a castigat in urma cu 23 de ani: "Sunt de tot felul, oameni care inteleg, oameni care nu inteleg. Oameni care au fost partasi si care se uita si cu interes dar si cu oarecare amaraciune ca a disparut suflul care a caracterizat anii de dupa Revolutie. Sunt oameni constienti de toate aceste lucruri. Sunt si oameni care nu inteleg si nu sunt partasi la procesele si la eforturile necesare de a apara ceea ce am castigat", a mai afirmat fostul presedinte.

Cat priveste cazurile celor care regreta viata din regimul comunist, Iliescu a precizat ca acestia au motive:  "Si unii motivat, pentru ca aveau un loc de munca asigurat, aveau un venit oricum asigurat si acum am intrat intr-o lume in care nimeni nu mai are certitudini. Nici asupra locului de munca, nici asupra veniturilor si asa mai departe. Asta e societatea in care am intrat, dar in care trebuie sa stim sa luptam si sa aparam interesele celor multi. In asta consta esenta luptei politice intr-o societate democratica moderna".

  "Revolutia romana a fost parte a unui proces istoric, care a schimbat fata relatiilor internationale in general. S-a prabusit un sistem la scara internationala, fosta URSS, tarile asa zis socialiste din zona noastra, numai ca spre deosebire de alte tari Romania a fost nevoita sa plateasca cu jertfe de sange aceasta schimbare, in timp ce in tarile vecine procesul a fost un proces relativ pasnic, alegeri libere in Polonia in vara lui 89, schimbarile care au fost si in Unguria si in Cehoslovacia si in Bulgaria si asa mai departe... La noi datorita regimului Ceausescu, care nu intelegea mersul istoriei si a incercat sa stopeze in forta si sa reprime miscarea populara la inceput in Timisoara, apoi in Bucuresti si alte orase, a trebuit deci sa platim un tribut de sange. Dar procesul a fost unic de trecere a societatii intr-o faza noua de evolutie, deci inlaturarea unor regimuri totalitare, instaurarea democratiei, stat de drept. Cred ca in acesti 23 de ani am construit si am consolidat o democratie reala, inclusiv cu alternanta la putere a fortelor politice si din punct de vedere politic am intrat in randul lumii cum se spune, in procesul acesta de democratizare", a mai declarat fostul sef al statului.

El a subliniat ca principala problema care a ramas de actualitatea este situatia economiei: "Sigur ca raman problemele grele ale vietii economice si sociale, atunci s-a prabusit o lume, s-a prabusit un sistem si am avut o cadere a economiei. Daca mai luam productia industriala astazi, ea mai este 60 si ceva la suta fata de cea din 1989. In agricultura, spre deosebire de altii care au reusit sa consolideze structurile cooperatiste si deci agricultura pe suprafete mari, eficienta, la noi s-a produs odata cu destramarea fostelor structuri cooperatiste - si datorita modului in care Ceausescu intervenea in viata cooperativelor si a dat sentimentul ca ar fi cooperativele nu o stuctura a proprietarilor, a taranilor, a membrilor cooperatori, ci o structura impusa de catre stat. Dar faramitarea prin desfiintarea cooperativelor a proprietatii a dus agricultura romaneasca intr-o stare de inapoiere. Mai fac agricultura moderna in Romania doar marii latifundiari, care lucreaza pe zeci de mii de hectare, dar taranii cu unul - doua hectare nu pot sa mai lucreze pamantul. Este problema zilei si important acum ca in procesul acesta de consolidare a structurilor politice si de linistire a apelor in disputa aceasta politica sa abordam frontal problemele esentiale ale modernizarii economiei nationale si incurajarea refacerii potentialului industrial al tarii care a suferit in acesti ani si in sprijinirea taranimii, a satului romanesc, a agriculturii", a mai afirmat Iliescu.

De asemenea, fostul presedinte a fost intrebat daca pentru tineri Revolutia mai are semnificatia pe care o avea in 1989 pentru cei care s-au aflat in strada: "Tineretul a fost factorul motor al Revolutiei romane, si la Timisoara si la Bucuresti si in alte orase. Si jertfele de sange din decembrie '89 au apartinut mai ales oamenilor tineri. Ehh, tinerii de atunci au devenit oamenii maturi de astazi, unii cu mai bune, altii cu mai putin bune, dar este generatia de sacrificiu, care si-a dat tributul sau. Noile generatii sigur ca incep sa uite, intra in istorie ceea ce s-a petrecut acum 23 de ani, dar a mentine flacara si spiritul revolutiei romane este datoria tuturor generatiilor, si a celor care au participat atunci la acest proces de schimbare si a celor care vin. Trebuie sa dam nu numai cinstirea formala a unui moment de istorie inaltator pentru societatea romaneasca, a fost o surpriza pentru multa lume si in plan international (...) Exista o perceptie ca romanii nu misca, ca in Romania nu se misca nimic, in timp ce ceilalti incepeau sa gaseasca cai de solutie, chiar rusii", a mai explicat Iliescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1794 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  tarile asa zis socialiste (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:00)

  demaGOGU [utilizator]

  care "numai au intinat nobilele idealuri"...

  oare de ce este nevoie sa i se mai ceara parerea batranului bolshevic
 • +5 (5 voturi)    
  lipsa alternativa reala -nu a inteles Iliescu inca (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:15)

  ..13 [utilizator]

  Este ca nici pana acum cu adevarat nu sunt alternative reale la partidul care este in toate, in cele ce sunt...

  Nu incertudinile sugruma RO, ci lipsa unor alternative reale si credibile ca urmare a faptului ca:

  - justitia nu functioneaza corect - vezi Pivnicieru care spune ca va propune in continuare aceeasi oameni;

  - statul nu si-a inteles menirea - este doar un supervizor/regulator si nu parte implicata in sistem - vezi cum a crescut guvernul ca numar, cum numarul bugetarilor o sa creasca,

  - STATUL a sugrumat PRIVATUL ca urmare a numarului mare de atributii si de sluji statul capuseaza pentru ei, cei de la putere, sistemul privat.

  ILIESCU NU A INTELES nici dupa 23 de ani ce este STATUL si care este ROLUL LUI in viata unei tari democratice.
  • +3 (3 voturi)    
   Pareri si actiuni diferite (Duminică, 23 decembrie 2012, 16:46)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Iliescu - statul slujeste partidul
   Basescu - statul slujeste cetateanul
 • +6 (6 voturi)    
  Sincer (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:23)

  Zummm [utilizator]

  Eu ma intreb cum poate sa doarma noaptea mumia comunista ?
 • +5 (5 voturi)    
  Statul trebuie sa lucreze in folosul privatului! (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:30)

  dumitrica [utilizator]

  Declaratie a lui Eugen Orlando Teodorovici, avizat ca ministru al Fondurilor Europene pe 21 Dec. 2012:

  “totul îndreptat către beneficiari, către privat, pentru că noi statul trebuie să lucrăm în folosul privatului”, a declarat Teodorovici.

  In sfirsit a aparut cineva, persoana importanta, care recunoaste ca statul si el personal nu dau doi bani pe cetateanul obisnuit. Privatul este cel la care trebuie sa ajunga fondurile tarii. Omul s-a exprimat sincer, fiind el insusi un privat are tot interesul ca banii sa aterizeze in buzunarele sale.
 • +3 (5 voturi)    
  tov iliescu (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:33)

  easy [utilizator]

  mai lasa-ne tovarasu ilici, mergi la maskva pentru reciclare si poate iei cu tine si sistemul asta sovietic de care nu mai scapam

  halal daca n-ar fi jenant ca acest dinozaur sovietic inca are voce
 • +2 (2 voturi)    
  Romania a ajuns republica parlamentara (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:33)

  dumitrica [utilizator]

  Romania s-a transformat (abuziv) intr-un stat parlamentar desi Constitutia prevede ca este republica prezidentiala

  Tara a ajuns in situatia cind parlamentul impune presedintelui un premier iar seful statului este obligat sa-l propuna inapoi forului legislativ spre aprobare, in caz contrar presedintele fiind suspendat imediat.

  Cu alte cuvinte, parlamentul desemneaza premierul si tot el il aproba, ceea ce este echivalent cu republica parlamentara, in care primul ministru este ales cu ajutorul votului senatorilor si deputatilor iar seful statului nu are nici o putere fiind simplu spectator.
  In aceste conditii votarea presedintelui de catre toti cetatenii tarii devine inutila, el nemaiavind practic nici un rost.
  • -3 (3 voturi)    
   ??? (Duminică, 23 decembrie 2012, 19:43)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   unde moase-ta scrie ca e republica prezidentiala, sau semi? de fapt, macar stii ce e aia republica prezidentiala? SUA e prezidentiala, Franta semi, iar TOATE tarile europene care au avut dictaturi se feresc ca de dracu sa concentreze putere in labele unui individ si sunt republici parlamentare! ce basist imbecil, Doamne!
 • +3 (3 voturi)    
  Programul de guvernare 2013 – 2016 este neserios (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:35)

  dumitrica [utilizator]

  Atunci cind citesti un proiect de guvernare, primul lucru la care trebuie sa te uiti este lista obiectivelor de infrastructura ce se doresc a fi realizate. Daca aceasta este nerealista sau vaga, intregul program are aceleasi defecte.

  Capitolul infrastructura, din programul guvernarii 2013-2016, nu isi propune obiective clare pe intervalul mentionat ci doar instiinteaza cetatenii ca trebuie finalizate sau incepute, dupa caz, niste proiecte, asa vag cindva in viitor. Nimeni nu garanteaza, nici macar pe departe, demararea sau terminarea lucrarilor in cauza pina la sfirsitul lui 2016.

  Tinind cont de viteza cu care s-a inaintat pina acum la constructia: autostrazilor, cailor ferate, metroului, canalelor, este mai mult decit evident ca proiecte cum ar fi: autostrada prin munti Sibiu – Râmnicu-Vâlcea, calea ferata de mare viteza Timisoara – Calafat – Bucuresti, terminarea canalului Dunare-Bucuresti, metroul Piata Victoriei – Otopeni, nici macar nu trebuiau trecute in program, realizarea lor fiind total nerealista in viitorii 15 ani, unele din ele neavind in momentul de fata nici macar o justifcare economica clara.
 • +4 (4 voturi)    
  Bravo! :((((( (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:48)

  potaissa [utilizator]

  Bine c-ai salvat tu tara dupa revolutie.Transmite salutari minerilor!
 • 0 (0 voturi)    
  revolutia 1989 (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:56)

  infoInsider [utilizator]

  http://infoinsider.ro/2012/03/21/sange-cine-a-tras-in-monumentul-glorie-eterna-eroilor-si-revolutiei-romane-din-decembrie-1989/
 • 0 (0 voturi)    
  23 de ani de la Revolutia din 1989 (Duminică, 23 decembrie 2012, 11:57)

  infoInsider [utilizator]

  http://infoinsider.ro/2012/11/21/contrast-ce-disident-conduce-porsche-ul-din-parcarea-blocului-national-al-revolutionarilor-1989/
 • +3 (3 voturi)    
  haga (Duminică, 23 decembrie 2012, 12:03)

  cotora [utilizator]

  iliescule, locul tau este la haga, trebuie sa raspunzi pentru mortii din decembrie '89
 • +3 (3 voturi)    
  generatia de sacrificiu saluta securitatea! (Duminică, 23 decembrie 2012, 12:35)

  MD1 [anonim]

  sacrifici 22 de milioane de oameni pentru binele a celor 500 mii din fostul aparat securist de Romania, care o duso bine si inainte si mai ales dupa, obisnuit fiind cu abuzurile de putere si influenta.
  o revolutie nu este un eseu sau vreun filmulet prost regizat la tv, o revolutie este trecerea (violenta de obicei) catre o noua generatie, care insa in Romania a fost trecuta la sacrificare.
 • +3 (3 voturi)    
  Cine este Iliescu? (Duminică, 23 decembrie 2012, 12:56)

  Rhadoo [utilizator]

  Ion Iliescu uita cum a chemat minerii si a bagat frica in oamenii cinstiti care credeau in adevarata democratie, tot el l-a gonit pe rege in loc sa-l readuca in fruntea tarii,
  Tot datorita lui, am intrat tarziu in NATO si UE, deoarece investitorii ne-au ocolit, iar vecinii europeni ne tratau cu rezerve. El a dat drumul la jaf si a determinat inversarea valorilor. Am avut nevoie de 20 de ani pentru a pune bazele unei piete libere, insa din pacate criza morala si formarea unei economii competitive va mai dura inca 10-15 ani.
  Iliescu nu si-a salvat tara, ci a tradat-o in cel mai urat hal. Vreau ca regele sa traiasca cat de mult si sa nu moara inaintea lui. Mi-ar face sile sa-l vad pe acest ipocrit la mormantul regelui, exprimandu-si false condoleante.
 • +5 (5 voturi)    
  Comunistul tot comunist... (Duminică, 23 decembrie 2012, 12:58)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Regreta dulcea baltire din comunism, in care munceau toti si mancau toti din strachina comuna.

  Auzi colo:..."aveau un loc de munca asigurat, aveau un venit oricum asigurat si acum am intrat intr-o lume in care nimeni nu mai are certitudini."

  Sa pomeneasca si de lipsa mancarii la sate, de intreruperile voite de curent electric, de lipsa benzinei si de interdictia de a circula cu masina in timpul iernii, de lipsa medicamentelor, de obligarea femeilor de a naste cat mai multi copii, de ratiile de ulei si zahar, de lipsa libertatii de miscare in tara si in strainatate, de salariile egale la munca inegala si de multe, multe, multe altele...

  Cine regreta acele vremuri, n-are decat sa traiasca asa cum se traia atunci si-i vor ajunge banii...
 • +3 (3 voturi)    
  Cei ce au (Duminică, 23 decembrie 2012, 13:15)

  ty [utilizator]

  sau bazat pe votul celor ce nu au pentru a ajunge din nou la putere si pentru a aduna tot mai mult.
 • +1 (1 vot)    
  Bolsevicule!!! (Duminică, 23 decembrie 2012, 13:17)

  ticbis [utilizator]

  Un comunist bolsevic, tot comunist ramane, indiferent in ce tip de societate traieste.
  Iliescu probabil ca nu va da vreodata socotela de mortii pe care-i are pe constiinta, dar istoria de peste 100 de ani il va plasa in locul pe care-l merita: groparul democratiei romanesti de dupa '89, ucigasul tinerilor care au luptat pentru libertate, regizorul mineriadelor care au speriat lumea civilizata si artizanul distrugerii economiei romanesti si al nasterii clasei baronilor locali cu drept de viata si de moarte asupra romanilor transformati in clacasi in propria lor tara.

  Dumnezeu iarta, oamenii mai uita, dar istoria nu va uita si nu va ierta niciodata!
  Jos Iliescu!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Comunistii (Duminică, 23 decembrie 2012, 13:35)

  Serje [utilizator]

  Comunistii vorbesc foarte corect din punct de vedere ... dialectic. Si Statutul Partidului Comunist Roman de pe vremea lui Ceasca era impecabil.

  De fapt ce-a facut si face ce oportunistul şi mincinosul Ilici pentru binele social cand apar mosiile lui Felix Voiculescu, Dragne, Mazare, Oprisan, Dinu Patriciu, Nastase, etc, averile lor de sute de milioane de euro croite prin talhariile din averea Romaniei ??
  Unde este revolutionarul care sa rapeasca aceste bogatii si sa le restituie poprului !? Asta-i fratilor, sa gasim revolutionarii care sa ia aceste averi mafiote si sa aibe ca singura multumire ca acestea au ajuns in mana multimilor. Sa nu aibe aceasta pohta de imbuibare de care sufera ai nostri mafioti conducatori,
  Sa se faca dreptate. E buna lozinca dar nu in gura unor mafioti imbuibati si plini de mosii si conturi bancare.
  "Sa se faca intr-adevar dreptate" sa cerem vehement de acum incolo. Sa scoata mosiile si conturile la plata pensiilor si a salariilor, la crearea de intreprinderi noi, la locuri de munca.
 • +4 (4 voturi)    
  aveai sansa sa te reabilitezi (Duminică, 23 decembrie 2012, 13:43)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  in ochii romanilor pt. cei peste 1000 de morti, care au fost dupa fuga ceausestilor, puteai sa-i donezi ficatul lui patriciu !
 • +2 (2 voturi)    
  Incredibil ! (Duminică, 23 decembrie 2012, 14:52)

  tedycv [utilizator]

  Neuitand sa sublinieze ca, la 23 de ani de la "revolutie" (citez) "exista o deosebire ... (intre) ... intereselor celor ce au si celor ce n-au", isi aduce aminte de Rusia. Bau !!!
  Adica dintre toate tarile, mai putin Romania, al carei presedinte a fost vreme indelungata din cei 23 de ani, DOAR Romania nu MISCA, pentru ca, si iarasi citez "ceilalti incepeau sa gaseasca cai de solutie, chiar rusii"
  Incredibil !!!
 • +1 (1 vot)    
  iliescu (Duminică, 23 decembrie 2012, 18:22)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  mosul rosu asasin de copii in decembrie 89, se preface ca nu stie ca el i-a mosit pe cei care au, adica voiciorescu felix, bombonel, vintu, patriciu, etc, etc.
 • +2 (2 voturi)    
  Multumim din inima! (Duminică, 23 decembrie 2012, 19:26)

  Marionette [utilizator]

  Multumim domnule Iliescu pentru Romania infloritoare si bogata pe care ne-ai lasat-o mostenire! Intotdeauna este o fericire sa-ti citim panseurile de mare valoare! Ateptam stiri de mare amploare despre tine cat mai curand!
 • 0 (0 voturi)    
  Nea Ilici (Luni, 24 decembrie 2012, 20:40)

  KostasP [utilizator]

  Mai razi, dar nu pt mult timp. Doamna cu coasa se apropie cu pasi repezi. O sa ciocnesc un pahar de sampanie in cinstea asta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by