Guvernul Ponta 2 a primit, vineri seara, votul de investitura in Parlament - 402 voturi pentru si 120 impotriva. Parlamentarii ARD si UDMR anuntasera, anterior, ca vor vota impotriva investirii Cabinetului. Decizia Parlamentului a fost publicata ulterior in Monitorul Oficial, iar seful statului a semnat decretele de numire a membrilor Executivului. La ora 21:30, membrii Cabinetului au depus juramantul la Palatul Cotroceni.

Imagine din sala de plenFoto: Hotnews

Chiar daca evenimentele importante au lipsit de la ceremonia depunerii juramantului, cateva incidente au existat. Astfel, presedintele Traian Basescu nu a dat mana cu Gabriel Oprea, Radu Stroe si Relu Fenechiu. In schimb, Basescu s-a intretinut amical in mai multe randuri cu liderul PNL, Crin Antonescu.

UPDATE 22:20 Traian Basescu: "Va felicit pentru succesul electoral pe care l-ati avut si pentru succesul de astazi din Parlament, unde ati avut un vot extrem de consistent. Sunteti obligati, condamnati sa aveti succes."

  • In acelasi timp vor avea succes cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra.
  • Daca nu veti face acest lucru veti fi singurii responsabili.
  • N-am sa emit niciun fel de pareri despre ce ar trebui sa faceti, sunteti deja de 7 luni la guvernare, a fost o incalzire buna pentru 4 ani de guvernare.
  • Vreau sa va spun un lucru pe care am incercat sa il spun public de mai multe ori dar nu s-a putut auzi mesajul: A trebuit sa existe oameni politici care sa isi asume redresarea tarii in 2009 si mai ales in 2010. Unii dintre dumneavostra ati fost atunci la guvernare. Astazi avem o tara macroechilibrata si cu sanse de a genera crestere economica.
  • Va doresc cu toata sinceritatea sa va atingeti toate obiectivele pentru ca daca vi le atingeti veti ramane in istorie ca un Guvern, o majoritate care a reusit sa aduca romanilor prosperitatea si sa reduca decalajele dintre Romania si tari mai vechi din Uniunea Europeana.
  • In masura in care veti avea nevoie puteti apela la sprijinul meu, dar cred ca stiti tot ce are nevoie tara asta.
  • Le doresc romanilor sarbatori fericite si un an nou 2013 mult mai bun decat 2012.

UPDATE 22:12 Guvernul Ponta a depus juramantul.

UPDATE 21:36 A inceput ceremonia de depunere a juramantului.

UPDATE 21:16: Presedintele Traian Basescu a semnat decretele de numire in functie a membrilor Guvernului, iar decizia a fost publicata in Monitorul Oficial.

UPDATE 20:45: Ceremonia de depunere a juramantului este programata la ora 21:30 la Palatul Cotroceni, anunta Administratia Prezidentiala.

UPDATE 20:10: Crin Antonescu (presedintele Senatului) participa la ceremonia de depunere a juramantului, la Cotroceni: "Particip in cinstea protagonistului - Guvernul Romaniei, asa cum a rezultat din vointa cetatenilor romani."

UPDATE 20:02: "E dreptul presedintelui de a organiza evenimentele de la Palatul Cotroceni asa cum crede dansul ca este normal", a declarat Victor Ponta, dupa votul de investitura din Parlament.

UPDATE 19:57:Administratia Prezidentiala anunta "protocol minimal" la ceremonia de depunere a juramantului de catre Cabinetul Ponta 2 "tinand cont de incertitudinea cu privire la ora la care se va desfasura ceremonia, dar si de numarul mare de membri ai Guvernului" (...) "la ceremonie sunt invitati sa participe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Senatului Romaniei, presedintele Camerei Deputatilor si presedintele si membrii Curtii Constitutionale, precum si toti jurnalistii acreditati."

UPDATE 19:47: Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, despre decizia Presedintiei de a primi la Cotroceni, la ceremonia de depunere a juramantului, doar membrii Guvernului: "Asta este varianta corecta si legala, varianta din 2009 a fost una extinsa. Probabil s-a decis asta si din motive temeinice (frig, ninsoare)". (sursa: Antena 3)

UPDATE 19:45 Guvernul Ponta 2 a primit votul de investitura al Parlamentului - 402 voturi pentru si 120 impotriva.

UPDATE 19:35 Administratia prezidentiala a transmis membrilor viitorului Cabinet ca la ceremonia depunerii juramantului, care ar urma sa aiba loc vineri noaptea la Cotroceni, vor fi acceptati doar membrii Guvernului, iar alti invitati nu vor fi acceptati, au declarat surse din USL citate de Mediafax.

La depunerea juramantului de catre primul Cabinet condus de Victor Ponta, in luna mai, au asistat numerosi parlamentari si lideri USL, dar si sotia si mama premierului.

UPDATE 19:33 Votul s-a incheiat.

UPDATE 18:33 A inceput votul de investitura pentru Cabinetul Ponta 2.

UPDATE 18:30 Laszlo Borbely: UDMR va vota impotriva Guvernului Ponta 2, dar sustine masuri din programul de guvernare.

UPDATE 17:33 Vasile Blaga (PDL) in plen: PDL nu poate sa isi dea girul pentru o guvernare nascuta din manipulare.

  • Nu vad niciun motiv pentru care sa votam Guvernul Ponta 2 asa cum nu am avut niciun motiv sa sustinem Guvernul Ponta 1.
  • Ceea ce socheaza astazi este ca acelasi prim-ministru vine in fata noastra cu mai multi oameni si ne cere din nou sa le acordam incredere. 
  • Ani de zile ati spus ca PDL sunt romanii rai, iar USL sunt romanii buni. Acum ca ati castigat guvernarea spuneti ca austeritatea va continua. Ati castigat alegerile prin minciuna.
  • Ati fost la putere 7 luni de cresteri de preturi, 7 luni de atacuri la institutiile statului. 
  • Victor Ponta propune un colos cu 28 de tentacule.
  • Victor Ponta este pro-europeanul convins cum se declara sau oportunistul care ataca sefii de Guverne europene?
  • Domnilor din USL, ati reusit o mare performanta: aceea de a sta 7 luni la guvernare si de a nu guverna nicio clipa.
  • PDL va va reaminti la tot pasul de promisiunile pe care le-ati facut oamenilor. Vom vedea daca le veti da oamenilor ceea ce le-ati promis, iar daca nu aveti de unde, sa iesiti in fata si sa recunoasteti ca i-ati mintit.

UPDATE 17:31 Discursul lui Crin Antonescu s-a incheiat.

UPDATE 17:10Crin Antonescu ia cuvantul in plen:

  • USL este o constructie care are amploarea unei miscari de uniune nationala.
  • Prioritatile PNL sunt dezvoltarea economica, statul de drept, libertatile cetatenesti, dimensiunea nationala a proiectului Romania puternica.
  • Vreme de doua decenii am pledat, am guvernat in baza unor valori ale liberalismului clasic, in care se reconstruia economia de piata, in care a trebuit sa luptam pentru proprietate, piata libera, fiscalitate redusa.
  • Aceste lucruri nu mai sunt suficiente azi.
  • Salut exceptionala deshidere a unui premier social-democrat catre intelesul faptului ca economia nu se poate dezvolta cu lozinci, catre intelesul esential si fertil ca protectia sociala nu se poate face fara dezvoltare economica autentica.
  • Am facut impreuna acest program, am guvernat impreuna 7 luni si spun, ca liberal, ca plecam impreuna cu partenerii nostri cu toata increderea ca putem obtine dezvoltarea economica si cu deplinul inteles ca acum nu mai sunt suficiente doar politici flexibile, fiscalitate redusa, e nevoie de politici economice de anvergura, de ingeniozitate, de creativitate.
  • Despre statul de drept, despre libertati, despre echilibre democratice, stimati coelgi, suntem un parlament neobisnuit de mare numeric, avem un guvern neobisnuit de mare, numeric, e un lucru esential pentru democratie sa fim un parlament nu doar mare, ci si puternic, sa fiti un guvern nu doar mare, ci si puternic.
  • Aveti, domnule premier, in spatele dumneavostra cea mai puternica majoritate care a existat in Romania dupa 1992, izvorata direct si legitim din votul cetatenilor.
  • Va asigur ca veti avea din partea noastra ceva imperios necesar: veti avea parte de exigenta unui control parlamentar autentic, in primul rand din partea propriei majoritati.
  • Un guvern puternic inseamna nu un guvern care si-a anexat o majoritate parlamentara, am avut in ultimii trei o asemenea situatie, un guvern puternic inseamna ca mereu sa aiba suportul sursei sale de legitimitate, parlamentul si cetatenii.
  • Nu aveti niciun sef domnule premier, daca mai apare un presedinte care sa pretinda asta, nu-l bagati in seama.
  • Sunteti sub domnia legii si sub controlul celor ce azi va vor investi, parlamentarii.
  • Cu cat opozitia va fi mai slaba, cu atat calitatea puterii va fi mai slaba.
  • Sa facem in asa fel incat opozitia, indiferent de numarul parlamentarilor ei, sa fie puternica, respectata, pentru ca nu e ce ramane dupa ce scazi majoritatea, ci institutie esentiala ca oricare alta a democratiei.
  • Nu conteaza cine e la putere azi si cine a fost ieri, conteaza sa ne respectam si sa functionam in baza intelesul ca nu putem avea democratie fara aceasta relatie putere - opozitie.
  • Ca partid national suntem interesati strategic de faptul ca trebuie sa raspundem unui proiect de mai mare anvergura chiar decat durata unei guvernari, de un proiect al unei Romanii puternice pe care nu intentionam sa-l adjudecam partizan, ci dorim sa-l incepem cu contributia tuturor.
  • Multumesc premierului, colegilor din guvern pentru ca isi asuma o misiune extrem de grea.
  • Stiu ca multi dintre noi il privesc pe Victor Ponta, daca nu cu invidie, cu un soi de admiratie fata de oamenii care au reusit.
  • Va conjur, nu-i inviditati, ei sunt cei dintre noi pe care ii sacrificam.
  • Le multumesc pentru ca au avut curajul sa-si asume asta.

  • Prioritati politice:
    • Va rog sa fiti de acord sa colaboram pentru o noua Constitutie, care sa arate capacitatea de modernizare a Romaniei, care sa evite conflictele constitutionale, care sa dea supletea ca nimic sa nu depinda de vointa unui singur om, ci de reguli acceptate de toti.
    • Va fi extrem de importanta ca Romania dupa 1968 sa treaca in sfarsit la o reorganizare administriv - teritoriala care sa raspunda necesitatilor europene. 
    • Sunt un adept convins al ideii de descentralizare, ca nu vreau sa mai vad primari venind de la Satu Mare pana in Bucuresti ca sa faca anticamera la un ministru sau la o curte de justitie. 
    • Avem o obligatie sa modificam actualul sistem electoral, care a generat grave derapaje de la vointa democratica a electoratului - nu doar sa reducem numarul de parlamentari, ci sa delimitam foarte clar atributiile celor doua camere. 
    • Imi doresc sa recastigam autoritatea si prestigiul fara de care aceasta institutie fundamentala a statului nu poate exista.
    • Romania e ramasa mult in urma nu doar a tarilor occidentale, ci si a celor din zona noastra. In Romania se pot face autostrazi, cu doua conditii: sa avem un responsabil si vointa de a face acel proiect.
    • O baza industriala, o reindustrializare a Romaniei si Europei e o necesitate absoluta pentru a rezista intr-o lume globala, in care competitia se poarta intre producatori aflati la zeci de mii de km distanta.
    • Acordarea de facilitati reale si concrete pentru cei ce creaza locuri de munca, dezvoltarea de parcuri industriale, pot asigura Romaniei o pozitie de putere, care sa ne tranforme dintr-un supermarket intr-o tara care sa poata produce produse de inalta tehnologie.
    • Romania, tara membra a UE, trebuie sa iaba o pozitie mult mai clara si mult mai demna in ce priveste constructia europeana.
    • Romania nu poate sa mai fie un membru de rangul doi al UE. Trebuie sa fim la locul pe care il meritam cu adevarat.
    • MCV e important, si trebuie sa facem ce tine de Guvern, insa acest mecanism e doar o mica parte a ceea ce inseamna justitia in Romania.
    • Stiu ca pentru romanul care are un proces de 10 ani pentru retrocedare, de 12 ani pentru o mostenire, e la fel de important pentru el daca un parlamentar e sau nu trimis in judecata. Imi doresc ca justitia sa fie independenta, dar si eficienta.
    • Imi doresc sa promovam Romania in afara granitelor cu o imagine corecta, realista, optimista, nu prin campanii costisitoare, degeaba cumparam frunze daca noi nu credem cu adevarat ca Romania e o tara buna, cu valori.
    • Vorbind cu adevarat de Delta, de valorile umane, de olimpici, de sportivi, de monumentele pe care le avem, sunt convins ca Romania poate avea o alta imagine in lume.
    • Romania a avut guverne de sacrificiu, de coalitie, de uniune nationala, generatii de sacrificiu si dezamagite.
    • Fac un apel sa fim cu totii parteneri pentru Romania puternica.
    • Forta actualului guvern nu va veni doar din numarul de parlamentari, poate sa vina doar dintr-un proiect national care sa ne uneasca dupa foarte multi ani de dezbinare.
    • Sansa Guvernului e cea a stabilitatii, a predictibilitatii si a rezitentei la santaj.
    • Daca le vom rata, doar noi vom fi responsabili si toti cei prezenti aici vor avea de pierdut.

    UPDATE 16:00: A inceput sedinta de plen pentru investirea noului Guvern.

    UPDATE 15:59: Toti ministrii propusi au primit avizul comisiilor parlamentare.

    UPDATE 15:48 Dan Sova, propus ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

    UPDATE 15:06 Nicolae Banicioiu, propus pentru portofoliul Tineretului si Sportului, Remus Pricopie, propus ca ministru al Educatiei Nationale, si Mihnea Costoiu, propus ca ministru delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, au primit vineri aviz favorabil.

    UPDATE 15:00 Relu Fenechiu, avizat favorabil pentru functia de ministru al Transporturilor.

    UPDATE 14:39 Cristian David - avizat favorabil pentru functia de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni.

    UPDATE 14:36 Lucia Varga, validata pentru portofoliul apelor, padurilor si pisciculturii.

    UPDATE 14:35 Mircea Dusa - avizat favorabil in comisiile parlamentare de specialitate pentru functia de ministru al Apararii.

    UPDATE 14:33 Doina Adriana Pana, aviz favorabil pentru portofoliul de ministru delegat pentru Dialog Social.

    UPDATE 14:31 Liviu Dragnea, aviz favorabil pentru functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei.

    UPDATE 14:20 Titus Corlatean, avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru functia de ministru al Afacerilor Externe.

    UPDATE 14:20 Aviz favorabil pentru candidatul la functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

    UPDATE 14:19 Liviu Voinea - aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

    UPDATE 14:15 Daniel Chitoiu, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

    UPDATE 14:12 Constantin Nita, aviz favorabil pentru Ministerul Energiei.

    UPDATE 14:09 Mariana Campeanu, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului (Ministerul Muncii)

    UPDATE 14:07 Daniel Constantin - aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

    UPDATE 14:06 Eugen Teodorovici, avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru Ministerul Fondurilor Europene.

    UPDATE 14:03 Mona Pivniceru a primit aviz favorabil, cu 43 de voturi pentru, 14 impotriva si o abtinere

    UPDATE 14:01: Radu Stroe, propus pentru functia de ministru al Afacerilor Interne, a primit aviz favorabil.

    UPDATE 13:58: Eugen Nicolaescu, propus pentru functia de ministru al Sanatatii, a primit aviz favorabil in comisiile parlamentare.

    UPDATE 13:57: Maria Grapini, ministrul delegat propus pentru Intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

    UPDATE 13:50 Ministrul propus al Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a primit, vineri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

    Rovana Plumb a primit votul favorabil din partea a 27 de membri, in timp ce 4 voturi au fost impotriva si 3 abtineri (Agerpres).

    UPDATE 13:20 Daniel Barbu - avizat favorabil in comisiile parlamentare pentru functia de ministru al Culturii

    Daniel Barbu, propus pentru functia de ministru al Culturii si Cultelor, a primit vineri aviz favorabil din partea parlamentarilor reuniti in Comisiile de cultura si cele ale drepturilor omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si Senat, potrivit Agerpres.

    UPDATE 13:05 Mihai Voicu, propus ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, a primit aviz favorabil cu 21 de voturi pentru, 7 impotriva si 3 abtineri. Incepe audierea Monei Pivniceru, propusa ministru al Justitiei

    UPDATE Comisiile permanente reunite incep audierile ministrilor la ora 12:30, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Zgonea a precizat ca s-a stabilit ca fiecare deputat si senator va beneficia de 10 secunde pentru a chestiona ministrii propusi. La ora 14:00 urmeaza sa se reuneasca plenul pentru investirea Guvernului.

    "Maine dupa ora 9:00 vom convoca Birourile Permanete reunite, se vor stabili salile si comisiile in care vor fi audiati ministrii si gata", a spus Ion Chelaru joi seara, citat de Mediafax.

    Chestionat daca audierile in cadrul comisiilor vor avea loc tot in cursul zilei de vineri, el a precizat: "Maine, intr-o ora din acea clipa".

    Audierile ministrilor desemnati in comisiile de specialitate, preconizate sa inceapa joi seara, in jurul orei 19.00, au fost amanate dupa ce liderii USL s-au reunit intr-o sedinta restransa, pentru a discuta atributiile ministrilor delegati. Potrivit unor surse politice, liberalii vor ca atributiile ministrilor delegati sa fie stipulate separat in organizarea noului Executiv. Mai mult, liberalii ar fi solicitat garantii ca cei trei ministri care au devenit joi ministri delegati vor avea in continuare atributii de ministri cu portofoliu.

    Tensiunile ar fi fost provocate, potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, si de faptul ca premierul Victor Ponta ar intentiona sa treaca in subordinea sa ANAF (in prezent in subordinea Ministerului de Finante), DGIPI si Ordinea publica (Ministerul de Interne). Ambele ministere urmeaza a fi ocupate de ministri liberali. Potrivit unor alte surse, Victor Ponta ar fi dorit sa treaca prefecturile in subordinea lui Liviu Dragnea.

    La discutie au participat, potrivit unor surse consultate de HotNews.ro, Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Daniel Chitoiu si Eduard Hellvig.

    Premierul Victor Ponta a declarat, la plecarea de la sedinta restransa cu liderii USL, ca ANAF-ul ramane in subordinea Ministerului de Finante. De asemenea, CNADR-ul care se afla in prezent la ministerul Transporturilor va trece in subordinea ministrului delegat Dan Sova la Marile Proiecte de Infrastructura.

    Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Relu Fenchiu, propus pentru functia de ministru al Transporturilor ar fi amenintat in sedinta USL cu demisia daca CNADR trece la Marile Proiecte.

    Liberalii au convocat sedinta USL dupa ce in cursul zilei, Guvern a transmis Parlamentului lista cu ministri modificata.Trei ministri anuntati initial cu portofolii intregi vor ocupa, conform ultimei liste, functii de ministri delegati: Constantin Nita (ministrul delegat pentru Energie), Maria Grapini (ministrul delegat pentru IMM, Mediu de afaceri si Turism) si Lucia Varga (ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura).